Féléves japán kitérő után újra nálunk

Az utánpótlás-válogatottakból ismert Michael Boris pályafutása során először dolgozhat vezetőedzőként. Az MTK új szakvezetőjének kinevezéséhez korábbi játékosa, Szoboszlai Dominik is gratulált. Boris nyolc éve a Schalke második csapatánál többek között Joel Matippal, a Liverpool BL-győztes védőjével foglalkozott, az MTK-nál a tapasztalt játékosokra és a fiatalokra épít.

2019. 06. 28. 14:30
null
A német edző szakértelmére számít a magyar futball Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igaz, hogy több mint ezer szót tud magyarul?

– Remélem, többet. Kötelességemnek tekintem, hogy megtanuljam annak az országnak a nyelvét, ahol dolgozom. Amikor az U19-es és az ­U21-es válogatottnál dolgoztam (2016-tól 2018 végéig – a szerk.), Skype-on vettem leckéket egy tanártól, aki kijavította a kiejtési hibáimat. Szóval fejlődök, igyekszem.

– Boldogult a japán nyelvvel is? Idén a másodosztályú Tokio Verdy másodedzőjeként dolgozott.

– Az alapszavak mennek, többre nem jutott időm. A legtöbb játékos inkább japánul értett, így tolmáccsal dolgoztunk. Sajnos a futball lényegi részét, a szenvedélyt így nehéz volt beletáplálni a labdarúgókba. Japán más világ, teljesen más kultúra, mint az euró­pai, a csapatnál tizenkét éve légióskodó brazil srác mesélte, hogy még egyik csapattársával sem jutott arra a szintre, hogy megmutassa neki az otthonát vagy beüljön vele egy kávéra.

– De akkor mit keresett Japánban?

– Miután lejárt a megbízatásom az MLSZ-nél, dolgozni akartam, nem szerettem volna kiesni a munkából. Ezt végül sikerült elérnem. Érdekes tapasztalat volt, de köszönöm, elég volt.

– Hogyan találta meg az MTK, és miért pont önre esett a választás?

– Erről az MTK vezetőit kellene megkérdezni. Ismerték a futballfilozófiámat, ha használhatok ilyen fennkölt kifejezést. Többször kilátogattam az MTK utánpótlás-mérkőzéseire, jó kapcsolatot ápoltam a játékosokkal és a klubvezetőkkel. Láthatták, hogy több játékrendszerben is tudnak futballozni a csapataim, és mindenekelőtt olyan szakember volt a jelölt, aki ért a fiatalok nyelvén. Mivel 2016-tól 2018 végéig az MLSZ kötelékében dolgoztam, jól ismertem a fiatal játékosokat, talán ezért esett rám a választás.

– A magyar másodosztályban dolgozhat először vezetőedzőként. Gondolta volna?

– Mivel volt néhány érdeklődés korábban NB II-es csapatoktól, mondhatom, hogy nem ért teljesen váratlanul a felkérés. Egyébként 2011-ben a Schalke második csapatánál közel voltam a tűzhöz: én voltam a másodedző, a Liverpoollal idén Bajnokok Ligáját nyert Joel Matip mellett Jermaine Jones és Alexander Baumjohann is nálunk játszott.

A német szakember kötelességének érzi, hogy megtanuljon magyarul
Fotó: Katona Vanda

– Az MTK-ban nincsenek ilyen nagy nevek. Ki lesz a húzóember a következő szezonban?

– Nehezet kérdez, négy edzés után erre nem lehet felelősségteljes választ adni. Az U17-es válogatott alapembere, Zuigeber Ákos a héten hosszabbította meg a szerződését, Kata Mihály profi szerződést kapott. Kíváncsi leszek, hogy érti meg magát Kata Kanta Józsival. De a viccet félretéve, Bognár, Lencse és Simon András is fontos láncszem lesz, csakúgy, mint a fiatalabb játékosok. A feljutást célozzuk meg, de nem lesz könnyű dolgunk: ugyanezt akarja a Vasas, a Győr, a Gyirmót és talán a Haladás is. Az első három fordulót egy hét alatt játsszuk le, vasárnap, szerda, vasárnap ritmusban. Kemény lesz, de utána okosabbak leszünk.

– A korábbi szövetségi kapitány vesszőparipája, hogy hat és tizenhárom éves kor között kell megtanítani a technikai alapokat a játékosoknak, mert később erre nem lesz idő. Mi a baj a magyar futballistákkal?

– Nem hátrány, ha a játékosok minél hamarabb megtanulnak alapvető dolgokat. Talán a sebességet hiányolom a fiatalokból. Egy belga vagy angol, ­walesi futballista más képzést kap, mint egy magyar: Bale és Hazard gyorsaságát ismerjük. Ebben lehetne előre lépni.

– Ha már szóba jöttek a kapitányok: Bernd Storckkal milyen a kapcsolata?

– Felvetődött, hogy együtt dolgozzunk Mouscronban, de akkor már elígérkeztem Japánba, és végül nem lett ebből semmi. Storckot Magyarországon láttam először, a kapcsolatunk a munkára korlátozódott. A jelenlegi kapitányt, Marco Rossit nem volt időm megismerni, mert távoztam az MLSZ-től.

– Szoboszlai Dominikot viszont jól ismeri, igaz, hogy sms-ben gratulált, miután kinevezték az MTK edzőjének?

– Igen, de nem csak ő, az újpesti Zsótér és a honvédos Gazdag is üzent. Ebből is látszik, hogy sikerült jó közösséget kialakítanunk az utánpótlás-válogatottnál, erre törekszem az MTK-nál is. Magyarország remek hely, örülök, hogy befogadtak. Budapest lenyűgöző, de egyszer szívesen megnézném a Balatont is. Arra még nem volt időm.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.