Érettségi és a kajakkirálynő pótlása

Kozák Danuta nem lesz ott világverő kajaknégyesünkben a jövő heti szegedi vb-n, ám ebben nem kell semmiféle szenzációt keresni, ötszörös olimpiai bajnokunkat a maximális hat olimpiai kvóta megszerzését szem előtt tartva az egyes mellett csak párosban vetjük be. A négyesben — Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra mellett — a 19 éves ifjúsági világbajnok Gazsó Alida Dóra helyettesíti, akinek ez a lehetőség egy éve még meg sem fordult a fejében.

2019. 08. 13. 13:03
null
A 19 éves kajakos egy kicsit izgul, de már alig várja a vb-t Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy kosár- vagy kézilabdacsapatban az edzéseken az újonc viszi a többiek után a labdát, a kajakosoknál pedig cipelheti a hajót? – kérdeztük Gazsó Alida Dórát a Magyar Kajak-Kenu-szövetség tegnapi csapatbemutató sajtótájékoztatója után.

– Igen, ez a helyzet, vagy Bodonyi Dórival, vagy az edzőnkkel cipelem, ebben én vagyok a biztos pont. Amúgy a teljes magyar vb-csapatban nem én vagyok a legfiatalabb, a kenus Nagy Bianka is 2000-es születésű, de néhány hónap van közöttünk a javamra.

– Volt valamiféle beavatás, mondjuk bedobták a vízbe?

– Szerencsére ilyen nem történt…

– Mikor fordult meg a fejében először, hogy indulhat a világbajnokságon?

– Az biztos, hogy ha egy évvel ezelőtt mondja valaki, akkor nem hiszem el az illetőnek. A télen végig úgy készültem, hogy idén az U23-as világbajnokság lesz a fő versenyem. A májusi rangsoroló után azonban, amelyen mögött a második helyen végeztem, borult a terv. Igaz, hogy azon a versenyen a válogatottak közül nem indult el mindenki, mégis úgy gondoltam, hogy talán érdemes lenne ráhajtani a felnőtt-világbajnokságra. Az első válogatón aztán csak hetedik lettem, de a másodikon negyedik, és aztán megnyertem egy szétlövést (Pupp Noémival szemben – szerk.), így most itt vagyok. Azok a napok júniusban amúgy elég húzósak voltak, mert a második válogatónak egy csütörtöki napon lett vége, másnap érettségiztem, és pár napra rá jött az a bizonyos szétlövés.

A 19 éves kajakos egy kicsit izgul, de már alig várja a vb-t
Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

– A női kajaknégyesünket mindig kitüntetett figyelem övezi. Izgul?

– Persze, de azt nem mondanám, hogy nagyon. Inkább csak már nagyon várom, hogy kezdődjön a világbajnokság. Öt hete Szolnokon edzőtáborozunk, szóval most kezdődött a hatodik hét, most is mindjárt megyünk vissza, és délután már edzünk. Ezen a héten is végig Szolnokon leszünk, a jövő héten innen megyünk át Szegedre.

– Mi a cél a vb-n?

– Mindenképpen a dobogó, az a minimum, hogy ott legyünk az első háromban, és majd meglátjuk, hogy ott mennyire tudunk előremenni. A legjobb természetesen az lenne, ha az első helyre sikerülne.

– Esetleg a tokiói olimpiára is gondol már?

– Úgy készülök, hogy bármi megtörténhet, de az olimpia azért még nagyon messze van…

Megszerezni minden kvótát

A sajtótájékoztatón Schmidt Gábor, a magyar szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának vezetője kiemelte, hogy 1998, 2006 és 2011 után negyedszer rendezünk világbajnokságot Szegeden. A szombati és a vasárnapi versenynapokra az A és a B lelátóra minden jegyet eladtak, és már a C lelátóra is csak korlátozott számban lehet vásárolni. „A vb-n ötvenhat magyar versenyző vesz részt, s hasonlóan emlékezetes pillanatokra és nagyszerű eredményekre számítunk, mint az eddigi három világbajnokságon. A végén ez ötvenhat sztori lesz, én azt kívánom, hogy valamennyi sikersztori legyen” – fogalmazott Schmidt Gábor. A vb-n kajakban hat-hat férfi és női, kenuban három-három férfi és női kvóta szerezhető. Merünk nagyot álmodni, mert a cél valamennyi tokiói részvételi lehetőség megszerzése, hogy a pótkvalifikáció már ne érintsen bennünket, Hüttner Csaba szövetségi kapitány ennek megfelelően állította össze a válogatottat, „stratégiai döntéseket” meghozva. „A női kajakosoknál a legerősebb párosunk tagjai, és Kárász Anna ezért nincsenek ott a négyesben, de hat-nyolc versenyzővel rendelkezünk, akik bármikor, bármilyen körülmények között képesek megszerezni a kvótát” – jegyezte meg a szakvezető. Női négyesünknek (és a férfinak is 500 méteren) az első tízben kell végeznie a kvótáért, ám ennél jóval magasabban van a mérce.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.