A balekok, akiknek nem kellett Michael Jordan

Minden sportszerető ember érezte már azt, hogy kedvenc játékosa vagy csapata a legszerencsétlenebb. Egy-két peches esemény, mozdulat, vagy a körülmények véletlen összejátszása után csak arra tudunk gondolni, hogy el vannak átkozva. Aki viszont Portland Trail Blazers-drukker, az alighanem csak nevet azon, ha mások beszélnek erről, az oregoni kosárlabdacsapat elképesztő pechszériája ugyanis mintegy 40 éve tart az NBA-ben. A hányattatásait az Origo vette számba.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2020. 04. 17. 18:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portland Trail Blazers csapata idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját. Ennyi idő alatt akármelyik franchise össze tud szedni legalább 1-2 bajnoki címet, a Blazers pedig elég „fiatalon”, 1977-ben a csúcsra ért. De talán senki se gondolta volna, hogy a mai napig az lesz az egyetlen alkalom. A legfájdalmasabb kétségkívül az lehet, hogy annak idején Michael Jordanban nem látták meg a szupersztárt.

Az 1984-es drafot minden idők egyik legerősebbjének tartanak. Michael Jordan, Hakeem (akkor még Akeem) Olajuwon, Charles Barkley, John Stockton, Alvin Robertson, Kevin Willis és Sam Bowie is ekkor került be a ligába. A draftsorrend akkor így nézett ki: elsőként a Houston Rockets választhatott, majd a Portland és a Chicago következett. Akkor pénzfeldobással döntötték el, ki választhat elsőként (ez volt az utolsó ilyen év), az érme pedig nem a Blazersnek kedvezett.

Abban semmi meglepő nem volt, hogy a Houston az igazi őstehetségnek számító, és a helyi egyetemen kosarazó Olajuwont választotta ki. Majd jött a Portland, amelynek mérlegelnie kellett: valószínűleg Olajuwont választották volna, ha ők nyerik a feldobást. Őt már nem lehetett, ezért a kérdés az volt, hogy egy majdnem ugyanannyira tehetséges magasembernek szavazzanak bizalmat, vagy egy a már náluk levő Clyde Drexlerhez hasonló bedobónak, azaz Michael Jordannek.

Mivel Drexlerben sziklaszilárdan megbíztak, ezért úgy vélték, felesleges lenne azon a poszton a tumultus, ráadásul kettőjük játékstílusa között is rengeteg volt a párhuzam. Nagyon szerettek volna ismét egy jó centert a soraikban tudni, és betölteni a Bill Walton távozása után keletkezett űrt, ezért akkor logikusnak tűnt, hogy Sam Bowie-t választották. Jordan a Chicago Bulls ölébe hullott, a többi pedig történelem. 2005-ben a Sports Illustrated Sam Bowie kiválasztását nevezte meg az észak-amerikai sportok történetének legnagyobb baklövésének.

A teljes cikk az Origón olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.