Sterlinget élete végéig kísérteni fogja az üres kapu

Pep Guardiola négy éve próbálkozik legalább a Bajnokok Ligája elődöntőjébe eljutni a Manchester Cityvel, de hiába költött el eközben majdnem nyolcszázmillió fontot, most sem sikerült. A Lyon történelmi 3-1-es győzelmével kiverte a dúsgazdag angol óriást.

Ch. Gáll András
2020. 08. 16. 8:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sterlinget élete végéig kísérteni fogja az üres kapu, valahogy úgy, ahogy Grosics Gyulát a kiejtett labda az 1954-es vb-döntőben.

Ha létezett előre elkönyvelt végkifejlet a labdarúgó Bajnokok Ligájában, akkor az a PSG–Atlético Madrid, Bayern München–Manchester City párosítás az elődöntőben. Aztán előbb Gulácsi Péterék köptek bele a levesbe, majd szombat éjjel a Lyon. Ez utóbbira aztán végképp senki sem számított.

A Manchester City kiesése hatalmas mélyütés Pep Guardiolának, aki legutóbb 2011-ben tudott Bajnokok Ligáját nyerni, még a nagy Barcelonával, azóta mind a Bayernnel, mind a Cityvel falba ütközik a kontinentális porondon. Ugyanakkor Rudi Garcia tündérmeséje folytatódik: az apai ágon spanyol származású edző akkor robbant be a köztudatba, amikor 2011-ben mindenki csodálatára duplázott a Lille-le, megnyerve a francia bajnokságot és a kupát, majd később a Romával kétszer ezüstérmes tudott lenni a Serie A-ban, szemet gyönyörködtető játékkal. A Lyonhoz októberben érkezett Sylvinho menesztése után, kezdetben gyűlölte őt a szurkolótábor, ráadásul csak hetedik tudott lenni a csapat a Ligue 1-ben, de a mostani elődöntőbe jutás talán meglágyítja a szurkolók szívét.

Hogy mekkora favorit volt a City a fogadóirodáknál, arra itt a példa: aki egy fontot tett fel a Lyon győzelmére, az tizenkettőt kapott vissza cserébe a meccs után… Persze mielőtt orbitális szenzációról beszélnénk, ne felejtsük el: az előző BL-kiírásban a két csapat ugyanabba a csoportba került, és előbb Manchesterben 2-1-re győzött a Lyon, majd a visszavágón a Rhone partján 2-2-es döntetlen született. És Maxwel Cornet – a szombat esti első gól szerzője – a négy lyoni gólból hármat rúgott! Szóval, nem minden előzmény nélküli ez az eredmény.

Maxwel Cornet ünnepli a gólját
Fotó: MTI/EPA/Miguel A. Lopes

Ettől függetlenül a Sky Sports tudósítása nem felejti el hangsúlyozni, hogy Moussa Dembélé (a meccs embere) első gólja előtt a cserecsatár buktatta Aymeric Laporte-ot, és így tudott kiugrani mellőle. Ettől függetlenül a szakírók felhívják a figyelmet Guardiola melléfogására, aki furcsa 1-3-4-2-1-es felállásban kezdette csapatát, és csak akkor kapott lendületet a City, amikor Fernandinho helyére bejött Rijad Mahrez.

Hiába volt a labdabirtoklási arány 71:29 a City javára, hiába ment 18 lövés a Lyon kapuja felé, és csak 7 a Cityére, ennek a futballban semmi jelentősége sincs.

A Sky Sports osztályzatai:

Man City: (5) – Walker (6), Garcia (6), Laporte (6) – Cancelo (7), Fernandinho (7), (6), Gundogan (6) – De Bruyne (7), Sterling (7) – (6). Cserék: Mahrez (6), David Silva (5).

Lyon: Lopes (6) –Denayer (7), Marcelo (7), Marcal (6), Dubois (7) – Cornet (7), Caqueret (6), Guimaraes (6), Aouar (7) – Ekambi (7), Depay (5). Cserék: Mendes (5), Tete (5), Dembélé (8), Reine-Adelaide (6).

A meccs embere: Moussa Dembélé.

1996 óta most fordul elő első ízben, hogy nincs a BL elődöntőjében sem angol, sem spanyol csapat:

Rudi Garcia nyilatkozata a meccs után: – Tehetséges csapatom van. Fantasztikus hangulatban kezdtük a meccset, mindenkin látszott, hogy kiteszi a szívét a pályára. Ahogy számítottam rá, a megmentőnk a kispadról érkezett. A becserélt játékosok remekül teljesítettek. Amikor lezárták a bajnokságot, két hónapos felkészülést vezényeltem, ami remekül sikerült. A fej irányítja a testet, ennek ellenére rettenetesen elfáradtak a játékosaim. Nincs sok időnk pihenésre a Bayern-meccsig. Hatalmas siker ez a francia futballnak és a klubunknak. Szeretjük az esélytelen kis csapat szerepét.

Maxwel Cornet, aki eddig már négy gólt rúgott a Citynek: – Nincs arra recept, hogyan kell gólt rúgni a Citynek. A legfontosabb, hogy betartsuk az edző utasításait. Elsősorban meg kellett oldani a védekezést, és tudtuk, hogy ebben az esetben előbb-utóbb lesznek helyzeteink. Büszke vagyok a fiúkra, a lelkesedésükre.

Pontosan tíz éve, 2010-ben már játszott egymással BL-elődöntőt a Bayern és a Lyon, akkor a bajorok kettős győzelemmel (1-0, 3-0) jutottak döntőbe, Arjen Robben góljával, illetve Ivica Olić triplájával.

Pep Guardiola a hibákról beszélt, de nem a sajátjáról: – Nem szabad feladnunk, tovább kell próbálkoznunk. Az apró részletek döntöttek. Hogy Dembélé buktatta-e Laporte-ot? Nem tudom, erről nem akarok beszélni. Még úgy tűnne, hogy mentségeket keresek. Kiestünk, és kész. A Bajnokok Ligájában nem szabad elkövetni hibákat, és mi ezt megtettük a saját kapunk és a Lyon kapuja előtt is.

A Marca nem mulasztja el megjegyezni, hogy amióta Guardiola 2016-ban a Cityhez szerződött, nyolcszázmillió fontot költött igazolásokra, és mégsem sikerült eljutni legalább a BL elődöntőjébe.

És most a lapszemle. A L’Équipe címlapján egyetlen szó hatalmas betűkkel: Fabuleux!, azaz Mesés!

A So Foot, a másik francia szaklap címe: LYON, csupa nagybetűvel. „Itt az ideje történelmi mérkőzésként beszélni a Lyon–Manchester City összecsapásról.”

Valóban itt az ideje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.