Ha az ember randevúra indul, nem úgy készül, hogy bénázni fog

2000. október 1-jén, minden idők legegyoldalúbb, leglehengerlőbb döntőjében, az oroszok feletti 13-6-os diadallal szerezték meg Kemény Dénes fiai a maguk első, a magyar pólótörténelem hetedik olimpiai aranyérmét. A játékosok azóta már-már mondabeli alakokká nemesültek; csapatkapitányuk, Benedek Tibor idén nyáron költözött át az örökkévalóságba.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2020. 10. 04. 7:30
null
A nagy pillanat, amikor a győztes csapat kapitánya vízbe merül Fotó: Balogh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar csapat az 1997-es Európa-bajnokság győzteseként, tehát minimum éremesélyesként érkezett Sydneybe – eleveníti fel múltidéző írásában a Nemzeti Sport. A csoportmérkőzéseken a csapat és kapitánya is keltett némi riadalmat. Előbbi önmagában azzal, hogy a horvátoktól és a jugoszlávoktól is kikapott, ráadásul az egyes mérkőzéseken belül is döbbenetesen hullámzott. Kemény Dénes pedig, aki az előző világversenyeken a legziláltabb helyzetekben is jobbára az állát vakargató „higgadt külső szakértőnek” tűnt, ezúttal ziláltan rohangászott, ugrándozott, két meccstől el is tiltották. Köszönhetően az ellenünk mindig roppant éber olasz delegátusnak, Gianni Lonzinak.

A CSAPATOD

Az egyenes kieséses szakasznak mégis megbonthatatlan egységben vágott neki a magyar válogatott. Az olaszok elleni rangadó előtt Kemény kiengedte az éjszakába a társaságot. Majd éjféltájt a következő szövegű, már ezerszer idézett, de elcsépelhetetlen SMS-t kapta:  „Együtt vagyunk, fél óra múlva otthon vagyunk. A CSAPATOD.”  Kásás Tamás mindehhez a 24 évesek életbölcsességével e szóbeli kiegészítést tette: nyugi, most kezdődik az olimpia. Ő csak tudta… Négy gólt vágott az olaszoknak, a meccset 8-5-re nyertük meg.

A folytatásban is akadt vezéregyéniség. Kiss Gergővel három gólt simított az elődöntőben a jugoszlávoknak, és a harmadik hozta meg a 8-7-es beteljesülést. Szécsi Zoltánt – az akkor még zöldfülű kapust, aki az utazó keretbe is általános meglepetésre került be Kósz „örökös” tartalékja, Kovács Zoltán helyett – Kemény beküldte a harmadik negyedben, 5-6-nál. „Szecska” tizenkét perc alatt egyetlen gólt kapott, az utolsó tíz percben egyet sem, viszont négy löketet fogott. Amit lazán így magyarázott:  „A jugoszláv játékosok többségét nagyon jól ismerem, sokat gyakorlunk velük Óbecsén, tőlük nem tartottam, tudtam, mire képesek, velük szemben megfelelő önbizalmam volt.”

A nagy pillanat, amikor a győztes csapat kapitánya vízbe merül
Fotó: Balogh László

Az oroszok elleni döntő már sétagalopp volt. Benedek Tibor négy góllal, Vári Attila, a szövetség jelenlegi elnöke pedig felejthetetlen svédcsavarral járult hozzá a 13-6-os diadalhoz.

Drinking, drinking, drinking

Kásás Tamás saját habitusához képest lelkendezve elemzett: „Hiba nélkül játszottunk. Mintha edzettünk volna az olimpiai döntőben. Nem jutok szóhoz, a magyar vízilabda több mint húsz éve erre készül. Minden működött és minden kifizetődött.”

Kósz Zoltán kevésbé szofisztikáltan felelt a helyi szervezők villám­interjúkért felelős tagjának arra a kérdésére, mi lesz a közeljövő programja:  „Drinking, drinking, drinking.”

Kemény Dénes az általa vállalt rizikók kapcsán férfias hasonlattal élt: „Ha az ember randevúra megy, nem abból indul ki, hogy mindent el fog bénázni, és minden rosszul sül el, hanem abból, hogy a legjobb formáját hozza, és sikere lesz.”

Méghozzá páratlan, háromszoros. A hetedik magyar olimpiai pólóaranyat követte a nyolcadik, a kilencedik.

Ez történt velük azóta

Benedek Tibor: Szövetségi kapitányként világbajnoki címig vezette a magyar válogatottat. Hosszan tartó, súlyos betegség után 2020. június 18-án, 47 éves korában elhunyt.

Biros Péter: 2016-tól kezdve négy éven át volt az Eger élvonalbeli női csapatának vezetőedzője, nyártól a teljes egri klub szakmai igazgatójaként dolgozik.

Fodor Rajmund: Élvonalbeli játékvezetőként a mai napig aktív, szerepelt televíziós vetélkedőben is, a nyár óta a Kaposvár szakmai igazgatójaként tevékenykedik.

Kásás Tamás: A nevével fémjelzett vízilabda-iskolája van az Egyesült Államokban, itthon étterem-tulajdonos – stílszerűen a Komjádi uszodában.

Kiss Gergely: A legutóbbi, végül törölt idényben még felsőházba lőtte a Honvédot az ob I-ben, de már tényleg visszavonult. A Nagy sportágválasztó kommunikációs igazgatója.

Kósz Zoltán: Petőváry Zsolttal vízilabda-iskolát működtet, mellette kapusedzőként dolgozik. Jelenleg az OSC stábját erősíti, a Szolnokkal korábban BL-t nyert.

Märcz Tamás: A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, irányításával vb-ezüstöt, Európa-kupát, világkupát és Európa-bajnokságot nyert a csapat. Türelmetlenül várja az olimpiát.

Molnár Tamás: Játékvezető, majd a játékvezetői testület elnöke volt. Jelenleg a szövetség alelnöke, a LEN és a FINA vízilabda-bizottságának tagja, mellette a Szeged ügyvezetője.

Steinmetz Barnabás: A Honvéd szakosztály-igazgatójaként dolgozik, mellette az osztrák felnőtt- és juniorválogatott szövetségi kapitányaként is aktív szereplője a sportágnak.

Szécsi Zoltán: A Kaposvárnál előbb játékos-edző, majd visszavonulása után vezetőedző volt, kereken két éve korábbi klubja, az Eger ügyvezető elnökeként dolgozik.

Székely Bulcsú: A magyar juniorválogatott szövetségi edzője volt, dolgozott a Ferencváros vízilabda-szakosztályának elnökeként, jelenleg a KSI-ben tölti be ezt a pozíciót.

A Ferencváros vezetőedzője, irányításával tizenegy trófeát, közte Bajnokok Ligáját nyert a csapat. Több szakmai szervezet is az év edzőjének választotta 2019-ben.

Vári Attila: Nyolc és fél évig volt a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, 2018 óta a szövetség elnöke, 2017 óta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja.

Kemény Dénes: Hat éven át, 2012 és 2018 között vezette a magyar szövetséget. 2013 óta tagja a FINA edzői bizottságának, amelynek később alelnöke lett. A Magyar Edzők Társaságának alelnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.