Visszacsábítanák a románok a tehetséges csángó ifjút

Egyre többet cikkeznek a Puskás Akadémia románként emlegetett két játékosáról, akik oroszlánrészt vállalnak a labdarúgó NB I-ben második helyen álló csapat sikereiben. Ami a 27 éves, hétszeres román válogatott Alexandru Băluțăt illeti, nincs vita, ám a tizennyolc éves, roppant tehetséges Corbu Mariust legalább Magyarországon kéretik magyarnak tekinteni. Az ő ügyében – Tamás Nándor után – újabb pengeváltás várható a románokkal, keleti szomszédaink mintha nem akarnának beletörődni abba, hogy a székely-csángó származású futballista magyar válogatott legyen.

2021. 02. 23. 7:00
null
Corbu Marius jó barátságban van a labdával Fotó: Kricskovics Antal KRA Fejér Megyei Hírlap Fotó: Kricskovics Antal Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Milyen jövő vár a Puskás Akadémia román tehetségére?” – ezzel a címmel írt értékelést az Nb1.hu lap a 3-0-s hazai győzelemmel végződött Puskás Akadémia–Budafok mérkőzésről. Önmagában ez a cím is arról árulkodik, hogy itt az ideje helyére tenni a dolgokat a 18 évesen stabil első osztályú játékossá avanzsált futballista körül. (Annál is inkább, mert az idézett portál egy korábbi cikkében Corbu Mariusként ír az ifjú labdarúgóról.)

Marius Corbu vagy Corbu Marius? – ezt kell tehát tisztázni mindenekelőtt. Nos, mindkettő, és egyik sem.

Hivatalosan természetesen Marius Corbu, hiszen a fiatalember román állampolgár, és ezen a néven anyakönyvezték anno.

Ugyanakkor Corbu Marius, hiszen magyar – székely-csángó – felmenőkkel bír, egyúttal magyar állampolgár.

Corbu Marius jó barátságban van a labdával
Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Kricskovics Antal

S ha már szóba kerültek a gyökerek, nos, akkor sem követünk el eretnekséget, ha Korbuly Máriusznak mondjuk a tehetséges ifjút, akinek az őseit sokakkal egyetemben utolérte a csángók elrománosítási törekvése, még a családnevét is megváltoztatták. A gyökerek azonban attól gyökerek, hogy nehéz őket kitépni.

Corbu Marius – maradjunk ennél, a Magyarországon használt változatnál – Magyarcsügésen, a Gyimesekben született. A kicsi csángó falu – több településsel együtt – Trianon kétszeres áldozata, hiszen nem csupán Magyarországtól, hanem Csíkszéktől is elcsatolták, ma már Bákó megyéhez tartozik. A legutóbbi népszámlálás szerint 111 lakosából 103 vallotta magát románnak és csupán nyolc magyarnak. Ebben a közegben cseperedett fel a tehetséges futballista, aki az általános iskolát Palánkán, még inkább román közegben végezte.

A gyerekkorát azonban igazából egyetlen dolog határozta meg: a futball. A Puskás Akadémia nyáron készített róla rövid portréfilmet, amelyben a következőképpen mesélt a gyermekéveiről:

– Gyerekként nekünk nem volt internetünk, telefonunk, tabletunk meg ilyenek. Mindig fociztam, a faluban minden fiúgyerek tudott focizni. Vasárnap, ünnepnapokon pedig a férfiakkal futballoztunk.

Mintha csak valamelyik magyar klasszis történetét olvasnánk a hatvanas-hetvenes évekből…

Mariust az édesapja ötödikesként, tehát tizenegy évesen elvitte próbajátékra a csíkszeredai akadémiára, ahol természetesen megfelelt, és leigazolták. Ott nevelkedett egészen 2019 decemberéig.

Hasznára válna egy kis székelyes csibészség

„Ötödikes korában került a csíkszeredai akadémiára. Szerény, szorgalmas, tisztelettudó futballistáról van szó. Talán túlzottan is az, úgy hiszem, hasznára válna egy kis székelyes csibészség. Nálunk korán kitűnt a tehetségével, átlagon felüli cselezőkészségével, gyorsaságával, robbanékonyságával, és sokat fejlődött Bajkó Barna és Dusinszki Zoltán edzők kezei alatt. Nem csoda, hogy a román szövetség illetékesei is felfigyeltek rá, meghívták az U18-as, majd az U19-es válogatottba. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne futballozhatna a magyar válogatottban, hiszen az érvényben lévő nemzetközi szabályok szerint egyszer válthat országot. Büszkék vagyunk Mariusra, ahogyan Tamás Nándorra is, reméljük, hogy mindketten meghatározó labdarúgói lesznek a Puskás Akadémiának”    – így jellemezte az NSO érdeklődésére Corbu Mariust még szeptemberben az FK Csíkszereda sajtóreferense, Szép Zoltán.

A Puskás Akadémiánál 2019 nyarán egy Dunaszerdahelyen rendezett utánpótlástornán figyeltek fel rá, a Csíkszereda az ő két góljával verte meg a felcsútiakat. A két intézmény közötti partneri megállapodás révén került egy éve a Puskás Akadémiára. Ahol szintén gyorsan letette a névjegyét, hiszen rögtön góllal mutatkozott be az NB III-as csapatban, ám a koronavírus-járvány az ő kibontakozását is hátráltatta. Ezalatt sem tétlenkedett.

– Keményen edzettem az erdőben. Futottam, próbáltam labdázgatni. Hazavittem magammal egy labdát az akadémiáról, hogy legyen mivel gyakorolni. Egyik nap, már a vége felé, belerúgtam egy szegbe, kipukkadt. De így is visszahoztam, különben ki kellett volna fizetnem

– mesélt újabb, szintén a letűnt időket idéző történetet.

Corbu Mariust (balra) befogadták és támogatják a Puskás Akadémiánál
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A sajátos egyéni képzés mégis megtette a hatását. Már a nyáron átesett a tűzkeresztségen a Puskás Akadémia felnőttcsapatánál. Amikor végigsöpört a koronavírus az első csapat keretén, több fiatal, köztük Corbu is felkerült a felnőttek közé, s pályára lépett a svéd Hammarby ellen 3-0-ra elvesztett Európa-liga-selejtezőn.

– Amikor mondták a srácok, hogy felkerülök a csapatba, nem akartam elhinni. Nagyon boldog voltam, szinte sírtam, de úgy gondolom, ezen a földön semmi sem véletlen. Nagyon sokat dolgoztam, sokat feláldoztam ezért

– mondta a debütálásról.

Băluță, a példakép

Alexandru Băluță esetében természetesen nincs, nem is lehet vita. A craiovai születésű, 27 éves játékost a Puskás Akadémia a nyáron a Slavia Prahától igazolta. Băluță már hétszeres román válogatott, Corbu Marius igazi példaképként beszélt róla.

A 18 éves tehetség élt a lehetőséggel, már a stockholmi mérkőzésen lehetett rajta látni, hogy nem pusztán jól képzett, hanem ösztönösen tehetséges futballista. Ott is ragadt az első csapat keretében, augusztus végén az Újpest ellen az NB I-ben is bemutatkozott. Sőt azóta lényegében kirobbanthatatlan a csapatból, már tíz – ötször kezdőként, ötször csereként – bajnokin játszott, s egyre jobb teljesítményt nyújt.

Egyre bátrabban tervezheti a jövőt, s az elhivatottságával sincs gond.

– Szeretnék játszani egy világbajnokságon

– beszélt az álmairól a portréfilmben.

Már az is eltér a szokásostól, hogy nem a Bayern Münchenről, a Real Madridról vagy éppen a Liverpoolról álmodozik, hanem a világbajnokságról. Neki az a csúcs. S hogy milyen színekben? Idézzük a portréfilm ide vonatkozó miniinterjúját.

– A magyar válogatottban?

– Igen.

– Ez nem kérdés a számodra?

– Nem.

Igen és nem. Nem kell ezt hosszasan ragozni…

Ez lehetett a végszó szeptemberben. Érthető, hogy a teljesítményére egyre többen figyelnek fel. Nem csak nálunk, hanem Romániában is. A szintén a Puskás Akadémián nevelkedett, jelenleg a Sepsi OSK-ben szereplő Tamás Nándor után az ő esetében is felmerült, most akkor román vagy magyar válogatott legyen. Corbu Marius már szerepelt az U17-es román csapatban, s az U19-es között is csupán román meghívóra számíthat, a nemzetközi szövetség szabályai szerint ugyanis utánpótláskorban nem lehet országot váltani, hanem majd csak a felnőttek közé érve.

S Romániában élni is kívánnak ezzel, Corbu Marius – úgy tudjuk – tagja a román U19-es válogatott bő keretének, s meglepő lenne, ha nem kapna meghívót.

A játékos kissé tanácstalan, mitévő legyen.

– Magyar válogatott egyelőre nem lehetek, viszont nagy lehetőség egy nagy tornán szerepelni, ezt mérlegelni kell. Nem tudom, mit hoz a jövő. Jelen pillanatban arra koncentrálok, hogy a klubomban álljam meg a helyem.

– felelte az érdeklődésünkre.

Igen, ez a legfontosabb. S ha töretlen marad a fejlődése, akkor nem is kérdéses, hogy a Puskás Akadémiáról a magyar válogatottba vezet a könnyebb, járható út. Corbu Mariusra mindenesetre érdemes odafigyelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.