Nem bírtunk a kézilabdázás Messijével

A világklasszis Anna Vjahirjeva vezérletével Oroszország 29-23-ra győzött a magyar női kézilabda-válogatott ellen az olimpiai selejtező torna záró mérkőzésén. Az oroszok megnyerték a csoportot, eldőlt, hogy a szintén továbbjutó magyarok azonos kalapba kerültek Norvégiával, azaz nem lesznek egy csoportban az Európa-bajnokkal Tokióban.

Szilágyi
2021. 03. 21. 21:56
Magyarország Oroszország
Kovács Anett a szélről próbálkozott Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc olimpiai bajnok játékost felvonultató Oroszország volt a magyar női kézilabda-válogatott ellenfele a győri olimpiai selejtező torna záró mérkőzésén. Oroszország a nyitó napon Szerbia, szombaton Kazahsztán ellen győzött, Elek Gábor csapata pénteken Kazahsztán, másnap Szerbia ellen diadalmaskodva szerezte meg az olimpiai kvótát.

Szikora Melinda, Tóvízi Petra és Vámos Petra, a három korábban nem szerepeltetett játékos kapott helyet a magyar válogatott keretében, Bíró Blanka, Kisfaludy Anett és Márton Gréta maradt ki az oroszok ellen.

Janurik Kinga kezdett a kapuban, Kovács Anett és Schatzl Nadine volt a két szélső, Szöllősi-Zácsik Szandra és Klujber Katrin pedig a két átlövő, Kovacsics Anikó irányított. Magyar góllal, Klujber átlövésével kezdődött a meccs, Szöllősi-Zácsik is betalált, az oroszok első négy gólját a világ legjobb játékosának választott Anna Vjahirjeva szerezte. Sőt, 12 perc alatt ő volt az egyetlen orosz, akinek volt akciógólja. Ana Szeny volt utána a második, akinek sikerült ez a „bravúr”, át is vette a vezetést az orosz válogatott, majd Managarova is betalált.

góllal kezdett az oroszok ellen
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Elek Gábor nem nézte tétlenül a 3-0-s orosz rohamot, azonnal időt kért. Kisvártatva jött Háfra Noémi, kilencerces gólcsend után talált be, ezzel lett 8-7, oda. Aztán tovább nőtt a különbség, a támadásban elkövetett technikai hibákat azonnal büntették az oroszok, 13-8-ra húztak el a félidő hajrájára. Volt egy látványos kapaszkodás, egy 3-0-s magyar sorozat a szünet előtt, így 31 perc után 14-12-re vezettek az oroszok.

A vállalkozó szellemmel nem volt gond
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A második félidőre kapust cserélt a magyar válogatott, Janurik helyett Szikora Melinda állt be. A kétgólos különbséget próbálta lefaragni a magyar válogatott, de a kísérlet nem járt sikerrel. Pillanatok alatt négyre duzzadt a különbség. Bravúr kellett a döntetlen kiharcolásához, jobb gólkülönbsége miatt a magyaroknak kedvezett volna az egy pont.

Az orosz válogatott az utolsó tíz percre szándékos ütésért elveszítette a védelme oszlopát, Ana Szenyt. Szucsánszki Zita volt a szenvedő fél. A hajrában nem sikerült jobban felzárkózni. A világ egyik legjobb játékosa, a végül hét gólig jutó Anna Vjahirjeva vezérletével Oroszország 29-23-ra győzött.

A magyar válogatott vereséggel zárta az olimpiai selejtező tornát, de nincs ok a kesergésre, az olimpiai részvétel már korábban eldőlt, s az is biztos, hogy Norvégiával nem kerülhet egy csoportba Elek Gábor csapata Tokióban.

Az olimpiai női kézilabdatorna mezőnye és sorsolási kalapjai:

1. kalap: Hollandia, Spanyolország

2. kalap: Oroszország, Montenegró

3. kalap: Norvégia, Magyarország

4. kalap: Svédország, Japán

5. kalap: Franciaország, Koreai Köztársaság

6. kalap: Angola, Brazília

A két hatcsapatos csoport sorsolásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Női kézilabda olimpiai selejtező torna, Győr. Oroszország–Magyarország 29-23. A végeredmény: 1. Oroszország 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Szerbia 2, 4. Kazahsztán 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.