A magyar VAR már a tavasszal ott volt az NB I-es mérkőzéseken

Bár Csányi Sándor MLSZ-elnök még nem ígérte biztosra, nagyon valószínű, hogy az NB I új idényében már nálunk is működni fog a videóbíró rendszere. A VAR-ra gőzerővel zajlik a felkészülés, negyvennél több aktív játékvezető, köztük nők is működtetik majd, a bevezetésével pedig megszűnik az alapvonali játékvezető intézménye. A klubok pedig úgy is üdvözlik a videóbírót, hogy annak a költségeit ők állják majd.

2021. 05. 20. 7:30
International Friendly - England vs Italy
Oroszországban a legmodernebb technika áll majd a játékvezetők rendelkezésére Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vírushelyzet miatt sajnos csúszik a VAR kezelésére alkalmas szakemberek oktatása, de a lehetőség, hogy az új idényben bemutatkozzon a videóbíró, még áll – mondta Csányi Sándor a múlt héten a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) évi rendes közgyűlése után. Az év elején az MLSZ elnöksége eldöntötte, hogy nyártól bevezeti az Európa topbajnokságaiban már használt rendszert, maga a képzés már az ősszel elkezdődött, ám a jelek szerint előfordulhat, hogy várni kell a VAR bevezetésére.

Ahogyan Csányi Sándor is utalt rá, a személyi feltételek okozzák a kérdőjeleket, a technika lényegében rajtra kész. A rendszer a meccseket közvetítő televízióval szoros együttműködésben szolgálja majd ki a játékvezetőket, három VAR-kocsi dolgozik majd, így az egy fordulóra eső hat mérkőzésből egy napon hármat lehet megrendezni. A kocsiban ülő személyzet ugyanazokat a képeket látja, amelyet a televízió előtt ülő nézők is, persze ők egészen más szemmel figyelik az eseményeket. A bűvös szám az ő esetükben is a három: egy találkozón hárman segítik a pályán döntéseket hozó játékvezetőt, egy videóbíró, egy asszisztens és egy operátor, aki a technikát kezeli.

 

A technika már adott, de a személyzet képzése még zajlik
Fotó: Reuters

 

Mindez tiszta sor, ettől még bátran elindulhatna a rendszer a bajnokság rajtjára, ám az azt működtető szakemberek képzését a koronavírus-járvány megakasztotta. Novemberben kellett felfüggeszteni, és csak márciusban lehetett újraindítani, a kiesett hónapokat kell, illetve kellene most határidőre behozni. Több mint negyven játékvezetőt érint a VAR-ra való felkészülés, köztük több hölgyet, akik kivétel nélkül mind nemzetközi minősítéssel rendelkeznek. Ebben a keretben mindenki aktív, tehát aki az egyik fordulóban a pályán ítélkezik, az lehet, hogy a következőben a VAR-kocsiból segíti majd a kollégája ítéleteit. Fontos döntés az is, hogy a rendszer bevezetésével megszűnik az alapvonali játékvezető intézménye, ők ugyanis feleslegessé válnak, a szerepüket átveszi a technika.

Anélkül, hogy elmerülnénk a részletekben, elég annyi, hogy a képzés az alapossága miatt időigényes, kilenc lépésben zajlik az elméletet és a gyakorlatot is tekintve. A tavaszi fordulók több mérkőzésén már ott voltak a helyszíneken a kocsik, a személyzetük a televíziós közvetítéseket figyelve gyakorolt, csak éppen nem kötötték össze őket a találkozók játékvezetőivel.

– Természetesen elemezzük a külföldön már működő VAR-rendszerek tapasztalatait, és azokat hasznosítani fogjuk – mondja Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Ilyen például az is, hogy egy-egy kérdéses ítélet meghozatala ne vegyen igénybe hosszú perceket, minél kevesebbet álljon a játék. Természetesen mindig a játékvezetőé a döntés joga, a kocsiból csak javaslatot kap, amikor az ott ülő bíró szerint téves ítélet született gólnál, kiállításnál, büntetőterületen belüli szabályozásnál vagy vétkes játékos azonosításánál.

Fontos elmondani, hogy továbbra is lesznek olyan esetek, amelyek vitatottak maradhatnak, mint például a kezezés, de a lesállásnál minden bizonnyal a videóbíróval ki lehet szűrni a tévedéseket.

Az úgynevezett szürke zónában a VAR ellenére a jövőben is komoly szerepet kap majd az emberi tényező, ám a rendszer sokat segít igazságosabbá tenni az ítéleteket, és így a mérkőzéseket.

Ez mindenkinek az érdeke, ezért a klubok elfogadták, sőt üdvözlik a VAR bevezetését, és állják annak a költségeit, a pontos összeg csak később derül ki. A videóbíró kizárólag az NB I-es bajnoki meccseken működik majd – június végére kiderül, hogy már július végétől, vagy még várni kell vele egy ideig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.