Erődemonstráció Tokió előtt, kilenc arany a kajak-kenu Eb-n

Kilenc arany-, hét ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok a lengyelországi Poznańban véget ért kajak-kenu Európa-bajnokságon, ami nem csupán az első helyet jelenti az éremtáblázaton, hanem ez minden idők egyik legsikeresebb szereplése a kontinensviadalokon. A mieink mérlege (4-2-1) az ötkarikás versenyszámokra szűkítve is parádés, erődemonstráció a tokiói játékok előtt. Ám így is van teendő az olimpiáig, különösen férfi kajakban, mert a négyes kudarca miatt újra kell gondolni a csapat kijelölését.

2021. 06. 06. 18:33
null
Három aranyéremmel Bodonyi Dóra a magyar csapat legeredményesebb versenyzője az Eb-n Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női kajakosaink egyeduralma két évtizede éppen Poznańban kezdődött, a 2001-es világbajnokságon négy aranyérmet lapátoltak össze. A Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Bóta Kinga fémjelezte korosztály sikerei mögött a következő, Janics Natasa, Szabó Gabriella, Fazekas Krisztina (és persze továbbra is Kovács Katalin) vezérelte generáció sem maradt el, s bár immár és Medveczky Erika is a pályafutása végéhez közeledik, a sikertörténet töretlen. Csak olimpiai aranyból nyolcat szereztek azóta a magyar hölgyek – úgy, hogy addig, Sydneyvel bezárólag összesen kettőt –, világ- és Európa-bajnoki medálok garmadájáról nem is szólva.

A magyar lányok a poznańi kontinensviadalon is kitettek magukért. Az olimpiai számokkal két-két aranyat és ezüstöt szereztek: győzött K-2 500-on Kozák Danuta és Bodonyi Dóra, továbbá a négyes Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összetételben, tehát Kozák nélkül; második lett K-1 500-on Kozák Danuta, illetve K-1 200-on Lucz Dóra. Nem mi vagyunk telhetetlenek, hanem Kozák Danuta maximalista, aki nem éppen elégedetten nyugtázta, hogy szólóban kikapott a dán Emme Jörgensentől (aki egyébként Bakó Zoltán tanítványa).

Hölgyeink szereplése azzal együtt teljes, ha megjegyezzük, hogy ezer méteren egyesben Gazsó Dorka Alida, kettesben Csipes Tamara és Medveczky Erika is első lett, Bodonyi Dóra pedig ötezer méteren megszerezte a harmadik aranyát, így ő lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője.

Továbbá – ha győzzük még követni – K-2 200-on a Lucz Anna, Kiss Blanka duó harmadik lett; a női kenusok pedig három érmet hoztak, a Balla Virág, Takács Kincső páros ötszázon harmadik (ez olimpiai szám), kétszázon második lett, Balla Virág ötszázon szólóban második lett, ahogy meglepetésre 5000 méteren Horányi Dóra is.

Férfi kenuban az olimpiai induló Adolf Balázs, Fejes Dániel duó távollétében csak egy érem jutott a mieinknek (Fodor Nicholas révén ezüst 5000 méteren), a kajakosok annál inkább kitettek magukért. Helyesebben csak ketten, de ők nagyon. ötszáz és ezer méteren is nyert; utóbbi távon ezúttal ugyan nem indult a német Jacob Schopf és a cseh Josef Dostál, a portugál Fernando Pimenta viszont igen, s Kopasz őt hatalmas előnnyel verte meg. Kétszáz méteren egyesben aratott bravúrgyőzelmet. A kilencedik aranyunkat Noé Bálint szerezte 5000 méteren.

Az olimpiai távokra összpontosítva a Béke Kornél, Varga Ádám páros ezer méteren ötödik lett, a Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor összetételű négyes viszont a döntőbe sem jutott be ötszázon. Ez az egység eddig védettséget élvezett – de csak eddig. A kudarc után – amelynek persze voltak előzményei – férfi kajakban újra kell gondolni a válogatási elveket. Egyelőre csak azt jelenthetjük ki, Kopasz Bálint, Varga Ádám és Tótka Sándor biztos csapattag, a másik három indulót ezután kell kijelölni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.