Ungvári Miklós hősként esett el a harcban utolsó világbajnokságán

A budapesti cselgáncs-világbajnokságon a még 2012-ben olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós negyvenévesen (!) három meccset nyert a 73 kg-ban, a negyeddöntőig jutott, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy alanyi jogon kiharcolja a tokiói részvételt. Ám mondhatjuk, hogy hősként esett el a harcban, s halvány reménysugár még maradt számára a kvótához. A tavaly Eb-t nyert Karakas Hedvig a női 57 kg-ban a 16 között esett ki, ő azonban biztosan ott lesz az olimpián.

F. T.
2021. 06. 08. 16:06
UNGVÁRI Miklós
Budapest, 2021. június 8. Ungvári Miklós (kékben) és a mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir küzdelme a férfiak 73 kg-os súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós negyvenévesen az utolsó, 13. (!) világbajnokságán lépett tatamira ma a Papp László Budapest Sportarénában. A sportág legendás alakja a vb előtt a 41. helyen állt az olimpiai kvalifikációs ranglistán, meglehetősen messze a tokiói kvótától, és az idei versenyei nem is alakultak jól. A taskenti, majd az antalyai Grand Slam-versenyen sem tudott meccset nyerni, a lisszaboni Eb-n is csak egyet, májusban pedig a kazanyi Grand Slamre el sem utazott. Így 2021-ben nem sok pontot gyűjtött az olimpiai kvalifikációban, s a budapesti vb előtt az volt a helyzet, hogy legalább bronzérmet kellene szereznie a tokiói kvótáért – a 62 fős mezőnyben.

Ez nem jött össze, de Ungvári Miklós még egyszer nagyot alakított, mert három győzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé. A 64 között hosszabbításban verte meg a 18 éves görög Mihail Cutlaszvilit, egy kis belső horogdobásra vazaarit kapott. A 32 között a gambiai Faye Njie volt az ellenfele, akit a harmadik perc végén egy toló-dobó mozdulattal a földre vitt. A bíró először vazaarit ítélt, majd a zsűri tanácsára ipponra módosította döntését, így versenyzőnk bejutott a nyolcaddöntőbe. Itt a világranglista negyedik helyén álló, a vb-n második kiemelt, Ázsia-bajnok mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir ellen nem nekünk állt a zászló, de Ungvári ezt a feladatot is megoldotta. A bíró mindkettejüket kétszer figyelmeztette passzivitásért és fogásbontásért, ám érvényes akciót nem láthattunk, jött a hosszabbítás. Ebből egy perc tizennégy másodperc telt el, amikor Ungvári már a földön egy kis belső horogdobást indított, s ipponnal győzött.

Ungvári Miklós (kékben) a mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir ellen nagy győzelmet aratott
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A nyerő akció:

https://www.facebook.com/watch/?v=149728357185640

A negyeddöntőben azzal a grúz Lasa Savdatuasvilivel kellett meccselnie, aki pályafutása legfontosabb mérkőzésén, a londoni olimpián a 66 kg-os súlycsoport döntőjében legyőzte. Mesébe illő lett volna, ha most Ungvári nyer, de gigászi csatában ezúttal is a grúz kerekedett felül. Versenyzőnk két perc alatt két intést kapott, ami sorsdöntőnek bizonyult a későbbiekben. A rendes mérkőzésidő nem hozott értékelhető akciót, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebben Ungvári többet kezdeményezett, de a vb-kről arany-, ezüst- és bronzéremmel is rendelkező riválisa rutinosan húzta az időt. Ami végül eredményesnek bizonyult, mivel bő tizenegy (!) perc elteltével a bíró harmadszor is megintette a közönségkedvenc ceglédi dzsúdóst, ami már a leléptetését jelentette.

Ungvári mindössze húsz perccel később a vigaszágon a nálánál tizenhét évvel fiatalabb, Európa-bajnok és kétszeres vb-bronzérmes azeri Hidajat Hejdarovval csapott össze. Mondani sem kell, ezen a meccsen is hosszabbításra került sor, ebben a frissebb Hejdarov pedig leszorította az utolsó hazai versenyén küzdő Ungvárit, és ipponnal nyert. Az azeri dzsúdós tisztában volt azzal, kit győzött le, felemelte Ungvári Miklós karját, a maga részéről győztesnek nyilvánítva őt – nagyon szép gesztus volt.

Versenyzőnk a világbajnokságon a hetedik helyen végzett, de még kijuthat az olimpiára, mert így is sok pontot kapott a kvalifikációban. Amennyiben a 100 kg-ban a jelenleg kontinentális kvótás Cirjenics Miklós a súlycsoportjában alanyi jogon bebiztosítja a tokiói részvételét, akkor a kontinentális kvótája Ungvári Miklósra szállhat át, ha ő lesz a legtöbb ponttal rendelkező, de alanyi jogon kvótát nem szerző magyar dzsúdós. A vigaszági veresége után azonban első nyilatkozatában nem e körül forogtak a gondolatai:

– Szó szerint minden véget ért, nemcsak a világbajnokság, hanem egy komplett karrier, egy olimpiai álom, sok minden... Ezt a mérkőzést meg kellett volna fognom, és úgy éreztem, oda tudok jutni a kvótás helyre. Talán több bravúr kellett volna hozzá. Talán annyit kivett belőlem az előző pár mérkőzés, hogy ellőttem az összes puskaport. Annyi minden kavarog most bennem, most csak a vesztes meccsekre tudok gondolni, ennek még ülepednie kell és kell egy kis idő, hogy megnyugodjak. Hosszú nap van mögöttem, sajnos pont a vége előtt nem tudtam annyira felvenni a kesztyűt, hogy simán meglegyen a kvalifikációs pontom. Nagyon sajnálom, ha csalódást okoztam bárkinek, és külön köszönöm a szurkolóknak, hogy tartották bennem a reményt. Csak mentem, bunyóztam, nem hallottam semmit. Mint egy igazi Rocky filmben, ez egy kőkemény adok-kapok volt – nyilatkozta Ungvári Miklós az M4 Sport kamerája előtt.

A női 57 lg-ban tavaly Európa-bajnoki címet szerzett már tokiói induló, s esetében a kvalifikációban annak nem volt jelentősége, hogy most a vb-n a 16 között búcsúzott. A 32 között nagy meccset nyert meg az brazil Ketelyn Nascimento ellen. A hosszabbításban, a meccs tizedik percében a brazil leszorította a BHSE versenyzőjét, aki két másodperccel a vazaarit jelentő tíz másodperc, a vereség előtt kitornázta magát szorult helyzetéből. A csata már a 16. (!) percében járt, amikor Karakas karfeszítéssel győzött. A maratoni mérkőzés viszont megviselte, a 16 között az Eb-bronzérmes orosz Anasztaszija Konykina elleni háromszor megintették, így leléptették, s helyezetlenül zárt. De ő már gyűjtheti az erőt az olimpiára.

A keddi versenynapon még két magyar induló volt, a férfi 73 kg-ban Szabó Frigyes a 32, a női 57 kg-ban Kármán Andrea a 16 között búcsúzott, az első meccsükön mindketten győztek, a másodikat elveszítették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.