Már megvan az a szék, amelyen tokiói olimpiai bajnokunk ülhet

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) megalakulásának 100. évfordulója mellett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) megnyitását ünnepelte a szövetség pénteken az akadémia csepeli bázisán, a nemzeti összetartozás napján. A Hírességek Csarnokába a sportág kilenc kiemelkedő alakja került be, s több díjat is átadtak.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Birkózószövetség2021. 06. 05. 10:37
null
A tokiói magyar csapat Fotó: ROTH TAMAS GEZA Forrás: MBSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepséget megnyitva a Kossuth-díjas operaénekes Miklósa Erika énekelte el a Himnuszt, majd felolvasták Orbán Viktor a Magyar Birkózószövetség elnökének, Németh Szilárdnak címzett levelét. A miniszterelnök dicsőítette a sportág elmúlt száz esztendőben elért magyar sikereit, üdvözölte a birkózásban elért sportágfejlesztéseket, a hazai rendezésű sikeres világversenyeket, valamint megemlékezett az épp egy évvel ezelőtt, tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen elhunyt szabadfogású válogatott Tóth Bendegúzról.

Németh Szilárd kiemelte: a sport a magyar kultúra egyik legsikeresebb része, kiemelkedő szerepe van, mivel többek között összefogásra, kitartásra és alázatra is sarkallja az embereket. Megköszönte a kormány által nyújtott támogatást, amelynek hála folyamatosan épülnek, újulnak a csarnokok, és az egyesületek is jobb helyzetben dolgozhatnak, ezáltal építhetjük tovább a jövőt. Az MBSZ elnöke megemlékezett a magyar birkózó olimpiai bajnokokról, a szövetség alapításáról – amely 1921. március 16-án Budapesten, az Erzsébetvárosban, az Aradi utcai Rőser-féle tanintézet dísztermében 17 szakosztály képviselőivel történt –, az elmúlt évek magyar rendezésű világversenyeiről, és beszélt a hamarosan átadásra kerülő Vajdasági Birkózó Akadémiáról, az „Egy szőnyegen, egy nyelven” filozófiáról.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke

A pódiumon üdvözölték azt a hat sportolót, aki az idén nyárra halasztott tokiói olimpián képviseli a magyar színeket: kötöttfogásban a világbajnok és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második (77), az Európa-bajnok (87), valamint a junior Eb-győztes (97) szerzett kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az ötkarikás részvételt.

A tokiói magyar csapat
Fotó: MBSZ

– Hat magyar birkózó lesz ott Tokióban, mind kőkeményen megdolgoztak ezért a lehetőségért, mi pedig segítettük és segítjük őket a felkészülésük során. A konkrét szakmai célok kitűzése nem az én feladatom, de az biztos, hogy a KIMBA-n a bajnokok páholyában egy kényelmes szék már nagyon várja a leendő, huszadik olimpiai aranyunk birtokosát – mondta el Németh Szilárd.

(A magyar birkózás a sportágak közötti hazai olimpiai örökranglistán az előkelő negyedik helyet foglalja el 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzéremmel.)

Az ünnepségen több elismerést átadtak, így a Polyák Imre-díjakat is, amely az ötkarikás játékokon aranyérmes birkózókat illette, majd a Kozma István-életműdíjakkal is jutalmazták a magyar birkózás nagy alakjait. Polyák Imre-díjat Növényi Norbert, Sike András, Repka Attila, Farkas Péter és Majoros István, Kozma István-életműdíjat Hegedüs Csaba, Varga János és Sike András vehetett át.

Hegedüs Csaba, Sike András és Varga János életműdíjat kapott
Fotó: MBSZ

A Tóth Bendegúzról elnevezett ösztöndíj – amely az MBSZ, a KIMBA és a Testnevelési Egyetem együttműködésével jött létre – a szakmai bizottság döntésének értelmében Bábszky Gergelyt illette.

A csarnok felszentelését és a szalagavatást követően, zárásként bejelentették, kik kaptak helyet az MBSZ Birkózó Hírességek Csarnokában: Kruj Iván, Gáspár Tamás, Keresztes Lajos, Kocsis Ferenc, Polyák Imre, Kovács István, Hegedüs Csaba, Kozma István és Varga János lettek a kiválasztottak.

A KIMBA létesítményében szombaton a Tóth Bendegúz-emlékversennyel folytatódik a program, amelyen a nemzeti összetartozás jegyében felvidéki, kárpátaljai, székely, vajdasági és magyar csapatok mérik össze az erejüket egymással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.