Tokióban is a bájos orosz ikrek lábai előtt heverhet a világ

A ritmikus gimnasztika világversenyein megszokhattuk, hogy tarolnak az oroszok, és ehhez jó úton haladnak Tokióban is. Ám ezt az olimiát különlegessé teszi, hogy egy bajor ikerpár mögött kullog a mezőny, a selejtezőt Dina Averina nyerte meg Arina Averina előtt.

2021. 08. 06. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián tudták elcsenni a ritmikus gimnasztika egyéni aranyérmét az oroszoktól, akkor az ukrán Jekatyerina Szerebrjanszkaját koronázták meg, utána sorrendben Julija Barsukova, Alina Kabajeva, Jevgenyija Kanajeva kétszer, majd legutóbb Margarita Mamun lett a művészi torna királynője. Az oroszok Londonból és Rióból az ezüstöt is elhozták, és erre Tokióban is jó esélyük van. (Most maradjunk csak az egyéninél, de mondani sem kell, hogy a kéziszercsapatok versenyében is az oroszoknak áll a zászló, itt is ők nyerték a legutóbbi öt olimpiát.)

 

Senkinek sem kell megijednie, hogy hirtelen kettős látása lett, jelenleg a 22 éves Averina ikrek uralják a sportágat. A legutóbbi három vb-n (2017, 2018, 2019) Dina nyerte meg az összetettet, és kétszer Arina volt mögötte a második. Dinának tizenhárom vb-aranya van, Arinának négy, de a 2018-as és az idei Eb-t is utóbbi nyerte meg, testvérének ezeken ezüst, idén pedig csak bronz jutott az összetettben. S az Eb-aranyakat nézve Dina csak 10-9-re veri az amúgy húsz perccel idősebb nővérét.

 

Ő Arina Averina:

 

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

S ugyan a nővérek már rutinosak, olimpián még nem indultak, és ez azért nyomasztó tud lenni.

 

– Megpróbálom majd elterelni a figyelmemet arról, hogy mindenhol az öt karikát és a Tokio2020 feliratot látni – jegyezte meg a pénteki selejtező előtt Dina Averina.

 

Margarita Mamun szerint a két lány, bár ikerek, karakterükben nagyon különböző személyiségek.

 

– Dina jóval céltudatosabb, határozottabb, mondhatni keményebb,  ez a gyakorlataik koreográfiáján is visszaköszön, Arina jellemzően „lágyabb” gyakorlatokkal áll elő. A dinamikájuk ugyanakkor mindkettőjüket kiemeli a mezőnyből – szögezte le a riói olimpia bajnoka. – Úgy is, hogy ma már nem jellemzőek a lírai zenékre előadott gyakorlatok, mindenki próbál minél több elemet belezsúfolni a másfél perces gyakorlatokba. Dinának jobb eredményei vannak, mert stabilabb versenyző, kevesebbet hibázik, de az idei Eb-t Arina nyerte meg, és számomra nem lenne nagy meglepetés, ha az olimpián is ő győzne – tette hozzá Margarita Mamun.

 

Ő Dina Averina:

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

 

Nos, a pénteki selejtezőben Dina végzett az első helyen, a négy gyakorlatára 106,300 pontot kapott, a második helyen Arina 106,175 ponttal zárt – ez a testvérharc bizony nem lefutott. A tízes döntőbe amúgy a harmadik helyen az izraeli Linoy Ashram 103,100 ponttal került be, ez is mutatja, hogy az ikrek más dimenziót képviselnek.

 

Egy anyajegy azért elárulja, hogy Dina van balról:

 

Fotó: Sputnik via AFP


 

A selejtezőben a 26 versenyző között a mezőny magyar indulója, a 21 éves Pigniczki Fanni 84,400 ponttal huszadik lett; ám már az is nagy szó, hogy az MTK versenyzője kiharcolta a tokiói részvételt. Ez megelőzően ugyanis legutóbb 2000-ben szerepelt magyar versenyző az ötkarikás játékon, Sydney-ben Fráter Viktória is a huszadik helyen végzett.

 

Pigniczki Fanni: Összességében jól éreztem magam a szőnyegen, de nagyon sajnálom a hibákat. Mindent megtettem, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, most így jött össze. Nekem az elmúlt fél évem nagyon nehéz volt, hiszen a kvalifikációért nagy menetelésünk volt a folyamatos versenyekkel, mivel június 12-én szereztem meg a kvótát, nekem csak ennyi időm volt készülni, míg a legtöbben már két és fél éve csak erre edzettek. Én így is nagyon boldog vagyok, hogy huszonegy év után magyar ritmikus gimnasztikázóként itt lehettem az olimpián. Labdával én mutattam be az első gyakorlatot, kicsit furcsa volt, mert még egyáltalán nem volt versenyhangulat. Utána próbáltam kizárni, hogy rontottam – igazából reggel, mikor felkeltem, nem izgultam, nem féltem –, de ezt most valahogy nem tudtam megtenni. Nem akartam a várnai Eb-t lemásolni, ahol sikerült mindig csak a következő gyakira koncentrálni, és mindent kizárni, hiszen minden verseny más és más. De ha akartam volna, se sikerült volna, mert ez ma valahogy nem ment. A mostani helyzetből ennyit tudtam kihozni, sajnálom, hogy nem sikerült olyan gyakorlatokat bemutatni, amelyeket az edzéseken vagy más versenyeken. Mindenesetre örülök, hogy itt lehettem, a hibák ellenére próbáltam minden pillanatot élvezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.