Motiváló lehet a jövő évi budapesti Európa-bajnokság

Szombaton Oslóban megkezdődik a birkózók világbajnoksága, amely jövő vasárnapig tart majd a norvég fővárosban, de tartalékos, megfiatalított csapatunktól reálisan nem várhatunk kimagasló eredményeket. Ám ami idén a legfontosabb volt, a tokiói olimpián ezek nem maradtak el.

2021. 09. 30. 6:04
Lőrincz Viktor
Tokió 2020 – Birkózás - Lőrincz Viktor az elődöntőbe jutott Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári ötkarikás játékok két magyar hőse, a kötöttfogás 77 kg-os súlycsoportjában győztes valamint öccse, a 87 kg-ban ezüstérmes a nyarat többek között horgászással töltötte. Ezt sem eredménytelenül, a harsányi horgásztóban egy kapitális, 24,5 kilós ponty is a horgukra akadt, amelyet sporthorgászokhoz – és a tó szabályzatához – illően visszaengedtek a vízbe. A napokban pedig a fivérek erdélyi élménybeszámoló-körúton jártak, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen. S azzal a meggyőződéssel indultak haza, hogy Székelyföldre mihamarabb vissza kell térniük, hiszen mindketten ezúttal szembesültek első ízben azzal, hogy a magyar határtól 450 kilométerre is milyen nagy szeretet övezi őket. A 34 éves Lőrincz Tamás a legmagasabb csúcsot elérve Tokióban lezárta a versenyzői pályafutását, három évvel fiatalabb öccse viszont az elnyújtott pihenője után vélhetően úgy dönt, kitart a 2024-es párizsi olimpiáig.

Említsük meg azt is, hogy a sportág huszadik magyar olimpiai aranya éppen a Magyar Birkózószövetég (MBSZ) jubileumi, 100. születésnapját elhozó esztendőben született meg, Lőrincz Tamás pedig a birkózók csepeli „ékszerdobozában”, a Kozma István Magyar Birkózóakadémia (KIMBA) csarnokában birtokba vehette a névre szóló páholyszékét, amely minden ötkarikás aranyérmesnek jár.

Tokióban akadt két ötödik helyezésünk is: az oroszoktól honosított Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) jelenleg otthon kúrálja magát a sérülésiből, a felnőttek közé 21 évesen most berobbant, junior Európa-bajnok (kötöttfogás, 97 kg) viszont indul az oslói vb-n. A 34 éves, világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint Tokióban megjárta, a nyolcaddöntőben 1-1-es döntetlennel, örmény ellenfele később szerzett pontja miatt esett ki, s ugyan ő az oslói vb-t kihagyja, a hírek szerint nem így szeretne elköszönni. Az pedig nem csak neki komoly motiváció itthon, hogy jövő áprilisban Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Ám az már biztos, hogy a 2019-es bukaresti Eb-n a női 57 kg-ban győztes, háromszoros vb-bronzérmes Barka Emese 31 évesen befejezte a versenyzést. London és Rio de Janeiro után a harmadik olimpiájáról is lemaradt, Tokióra sem tudott kvótát szerezni, s nem tagadja, hogy ez nagyon megviselte.

„Számos világ- és Európa-bajnokságon indultam már, és ezek a versenyek annak idején nagy motivációt adtak. Az összes sportoló álma az olimpia, az enyém is az volt, ráadásul szép eredményt szerettem volna elérni. Realizáltam azonban a tényt: egyáltalán nem biztos, hogy három év múlva, a párizsi játékokra sikerül kvalifikálnom. Elveszítettem a legnagyobb motivációmat és a lelkesedésemet, testileg és lelkileg is kiégtem. Közel sem vagyok olyan állapotban, mint tíz évvel ezelőtt, s hosszas gondolkodás után arra jutottam, itt a vége, elég volt. Az olimpia alatt nem esett jól nézni a súlycsoportom küzdelmeit. A »gyászfolyamat« még zajlik, de hamarosan minden rendben lesz” – olvashattuk néhány napja Barka Emese vallomását a KIMBA honlapján. Nem véletlenül itt, ugyanis szeptembertől csatlakozott az akadémia edzői csapatához, s immár az utánpótlás-nevelésben dolgozik. Elképzelhető, hogy Lőrincz Tamás is itt köt majd ki.

A felnőttválogatott mellett a kötöttfogásban továbbra is a Sike András, Módos Péter duó irányítja a munkát, a női szakágban pedig Ritter Árpád, ugyanakkor a szabadfogásban váltás történt. Dvorák László szeptember 20-i hatállyal közös megegyezéssel befejezte a munkát, s az év végéig eddigi segítője, Bánkuti Zsolt lépett a helyére. Az MBSZ januárban dönt arról, hogy a párizsi olimpiai felkészülésnek a válogatott milyen szakmai vezetéssel vág neki. Addig is a fiatalok szombattól Oslóban bizonyíthatják, hogy lehet majd rájuk építeni. A női szakágban  versenyzőink az U23-as vb-re készülnek, Galambos Ramóna (57 kg) pedig betegség miatt szinte az utolsó pillanatban kidőlt a csapatból így Norvégiában csak az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett képviseli a színeinket a szakágban.

A magyar vb-csapat:

Kötöttfogás: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE, 60 kg), Torba Erik (Budapesti Honvéd SE 63 kg), Váncza István (FTC, 67 kg), Fritsch Róbert (Csepeli BC, 72 kg), Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE, 77 kg), Szabó László (Újpesti TE, 82 kg), Takács István (Budapesti Honvéd SE, 87 kg), Szőke Alex (ESMTK, 97 kg). 

Szabadfogás: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK, 61 kg), Antal Dániel (Újpesti TE, 70 kg), Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC, 74 kg),Vida Csaba (Kecskeméti TE, 79 kg).

Nők: Németh Zsanett (Újpesti TE, 76 kg).

Kiemelt sportakadémiává nyilvánították a csepeli Kozma István Magyar Birkózóakadémiát (KIMBA). Németh Szilárd államtitkár, a KIMBA alapítója és a magyar szövetség elnöke szerdán a csepeli létesítményben a délutáni edzést megszakítva az akadémisták és edzők előtt elmondta: a rendelkezést múlt pénteken látta el kézjegyével Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: eddig a taós látványsportágban lehetett akadémia tagságot szerezni, most viszont a birkózás és a kajak-kenu is ehhez a rendszerhez kapcsolódott. Az akadémiának jelenleg 78, 14–19 éves bentlakója van, az ő mindennapjaikat közel húsz ember koordinálja és segíti, köztük heten edzőként. Az akadémisták a reggeli edzés után délelőtt hét különböző iskolába járnak – döntően Csepelen, valamint Pesterzsébeten –, 16 órától pedig közös gyakorláson vesznek részt az akadémia központi létesítményében, ahol a földszinten három, az első emeleten hat szőnyegen készülhetnek.

Borítókép: Lőrincz Viktor a tokiói olimpián. Fotó: Illyés Tibor/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.