időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo

Nem az előre jelzett úton jár a BL „magyar” csapata

Koczó Dávid
2021.09.16. 11:38 2021.09.16. 13:40
Nem az előre jelzett úton jár a BL „magyar” csapata

Öt év alatt négy dobogó, közte a tavalyi ezüstérem után adta magát, hogy a szakértők az RB Leipziget tartották a Bayern München legnagyobb kihívójának a Bundesliga 2021/22-es idényének rajtja előtt. Eddig ez az elképzelés nem köszön vissza a pályán mutatott teljesítményben.

Nekünk is jólesett az RB Leipzigról szóló jóslat a lipcsei magyar különítmény – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik – miatt, még ha a kilenc győztes idény után nehéz is volt elképzelni, hogy a Bayernt bárki megelőzi.

A bajorok a maguk módján szintén jelezték, hogy a Lipcsét tartják a legközelebbi riválisnak, hiszen a korábbi évek dortmundi igazolásai helyett ezúttal Gulácsiéktól szereztek meg két alapembert, Dayot Upamecanót és Marcel Sabitzert, valamint a vezetőedzőt, Julian Nagelsmannt is.

A távozókkal mindig könnyű magyarázni a vártnál gyengébb szereplést: a Leipzig négy Bundesliga-forduló után egy győzelemmel és három vereséggel áll, a Bajnokok Ligája-rajton pedig kiütéses vereséget szenvedett a Manchester City otthonában, ami Gulácsinak is különösen rosszul eshetett.

Gulácsi Péter akcióban Fotó: AFP/Oli Scarff

Azonban a lipcsei klubmodellnek mindig is része volt, hogy a játékosokat nagyobb sztárokként adták tovább, mint ahogyan érkeztek, és ebbe mindeddig soha nem roppant bele az RB Leipzig. A klub egyetlen játékosra sem költött el harmincmillió eurót, viszont az elmúlt három évben négy labdarúgót (Upamecano, Konaté, Keita, Werner) is negyvenmillió feletti összeg fejében engedett el. A keretben rejlő lehetőségeknek nem kellett volna nagyot zuhanniuk, bár a két középső védő távozása óta Orbánra és a klubnál már hetedik idényét megkezdett Gulácsira nagyobb felelősség hárul a még nem összeállt új hátsó alakzatban, amely az eddigi két legnehezebb meccsen, a Bayern München és a Manchester City ellen néhány napon belül tíz gólt szedett be.

Egyesével magyarázhatók a vereségek, a négyből hármat BL-csapat – az említett óriások mellett a Wolfsburg – ellen szenvedett el a Leipzig, azonban a németországi trónfosztásról szőtt álmokat egyelőre a pályán mutatott teljesítmény nem tudja alátámasztani.

Az új vezetőedzőnek, Jesse Marschnak is szoknia kell az új környezetet. Az amerikai szakember Szoboszlaihoz és még sok játékoshoz hasonlóan a Salzburgból érkezett a nagy testvérhez, s Ausztriában nem szokhatott hozzá, hogy hétről hétre ki-ki meccsekre kell felkészítenie a csapatát. Marsch a manchesteri vereség után találóan mutatott rá arra a nyomásra, amely a Lipcsére és egyúttal magára a vezetőedzőre nehezedik.

– Amikor egy csapat nem éri el az eredményeket, amelyekért keményen dolgozott, ez nem válik könnyebbé. Szükségünk van a sikerélményekre, hogy visszahozzuk a csapat önbizalmát.

A negatív spirálból való kitöréshez a soron következő riválisok papíron gyengébb kerete nyújthat lehetőséget: a Köln, Hertha, Bochum trió a bajnokságban egyaránt kötelező győzelemnek számít, ahogy a soron következő BL-meccs, a Brugge elleni hazai találkozó is. Ha viszont ezeken a mérkőzéseken sem jönnek az eredmények, akkor már tényleg konghatnak a vészharangok Lipcsében.

(A borítóképen: A sok lipcsei játékos között a manchesteri Ferran Torres fejel. Fotó: AFP/Oli Scarff)