A volt Turi-tanítvány Késely tiszteletet vívna ki új edzőjének

Vasárnap véget ért az úszók rövid pályás országos bajnoksága, amelyet az egy héttel korábban rendezett Európa-bajnokság és a decemberi világbajnokság közé időzítettek. Nagy hiányzókat, nagy visszatérőket, nagy meglepetéseket és néhány nagy országos csúcsot is hozott a kaposvári viadal. Sorban kibontjuk az egyes kategóriákat.

Magyar Nemzet
2021. 11. 14. 20:36
null
Budapest 20211007 Úszó VK előfutamok foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Késely Ajna Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hiányzók. A múlt héten rendezett kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon három magyar dobogós volt, a három aranyérmet szerzett Szabó Szebasztián, az ezüstérmes Millák Kristóf és a bronzérmes de az ob-n egyikük sem állt rajthoz. Szabó és Kós eleve az előzetes nevezési listán sem szerepelt, Milák viszont igen, ám visszalépett a versenyektől. Erre jó oka lehetett, az oroszországi Eb-ről hazatérve a teljes magyar csapatnak karanténba kellett vonulnia pozitív koronavírustesztek miatt, így az első napon nem is úszhatott volna, a többit pedig a jelek szerint elengedte.

Nagy visszatérők. Ugyan a tokiói olimpia óta az ősszel beindult az élet, a Nemzetközi Úszóligában, a világkupa-sorozatban és az Eb-n is rendeztek már rangos nemzetközi, rövid pályás versenyeket, a legismertebb magyar úszók közül ketten, az ötkarikás játékok után egyaránt hosszabb pihenőre vonult és is Kaposváron tértek vissza. Hosszú száz méter vegyesen bronzérmet szerzett, kétszázon viszont a dobogóra sem fért fel, negyedik lett. Ugyan mindkét számban ő a világcsúcstartó, amihez képest ezúttal a hazai mezőnyben is legyőzték, muszáj figyelembe venni, hogy csak alig több mint egy hónapja kezdte el az edzéseket. Kapás négyszáz gyorson ezüstérmes, kétszáz és nyolcszáz gyorson bronzérmes, kétszáz pillangón negyedik lett.

Nagy meglepetések. Ebben a kategóriában a nyílt vízen, tíz kilométeren, Tokióban olimpiai ezüstérmes tarolt, aki megmutatta, hogy a huszonöt méteres medencében is feltalálja magát. A legtöbb magyar úszó megirigyelheti a kiváló delfinezését, amellyel élt a rövid pályán, s száztól ezerötszáz méterig az összes távon érmes lett: száz és kétszáz méteren hátúszásban, négyszázon, nyolcszázon és ezerötszázon pedig gyorsúszásban. A gyűjteménye akkor lehetett volna teljes, ha vasárnap ötven háton is érmet szerez, de arról lecsúszott, negyedik lett.

Nagy országos csúcsok. A legnagyobbat talán az utolsó napon Késely Ajna 1500 gyorson elért rekordja szólt, ugyanis első magyar női úszóként ment 16 perc alá, nem is kevéssel (15:55.69). – Nagyon meg akartam mutatni, hogy új országos csúcsot tudok úszni, ezzel is bizonyítva azt, hogy Bernek Péterrel jó úton járunk – nyilatkozta Késely, aki az olimpia után Turi Györgytől távozva a nemrég visszavonult úszóval kezdett együtt dolgozni, s már korábbi nyilatkozataiban is arról beszélt, hogy végre újra élvezi az úszást. – Szeretném, ha tisztelnék őt, ezért én mindent megteszek a vízben. A közel két hónapos közös munka során Peti nagyon rendbe rakott mentálisan, ez a győzelem és a rekord ennek köszönhető.

Vasárnap javította meg ugyancsak a saját országos rekordját Sztankovics Anna is ötven mellen. Senánszky Petra és Békési Eszter pedig az ob korábbi napjain Hosszú Katinka korábbi csúcsát adta át a múltnak ötven gyorson, illetve kétszáz mellen.

Borítókép: Késely Ajna egy korábbi versenyen (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.