időjárás -3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

A Ferencváros az idén és tavaly is bevált receptben bízik

Magyar Nemzet
2021.12.04. 07:24 2021.12.04. 12:23
A Ferencváros az idén és tavaly is bevált receptben bízik

Nagy párosításokat hoz az idei NB I-es labdarúgó-bajnokság első decemberi fordulója. A listavezető Ferencváros a harmadik helyezett Puskás Akadémiát, a második Kisvárda a negyedik Fehérvárt fogadja. Az alsóházban két nagy múltú klub, az MTK és az Újpest feszül egymásnak.

Az elmúlt idény első és második helyezettjének összecsapása minden bajnokságban rangadónak számít. Ennek ellenére itthon egyértelmű esélyesnek tűnik a bajnoki címvédő és listavezető Ferencváros a tavalyi ezüstérmes Puskás Akadémia ellen. A felcsútiak legutóbbi két meccsükön mindössze egy pontot szereztek, míg a Ferencváros kilenc ponttal, 10-0-s gólkülönbséggel hozta az előző három fordulóban a másik három, aktuálisan top 5-ös csapat (sorrendben: Kisvárda, Fehérvár, Mezőkövesd) elleni mérkőzését.

– Nincs garancia arra, hogy a Puskás Akadémia ellen is érintetlen marad a kapunk, de ez lesz a célunk, míg elöl hasonló hatékonysággal kell majd kihasználnunk a lehetőségeinket, mint az elmúlt hetekben. Hazai pályán, mint mindig, most is extra erőt ad majd a kiváló közönségünk, értük is küzdeni fogunk, az ő boldogságuk és elégedettségük a legfontosabb számunkra – fogalmazott a fővárosi klub honlapján Peter Stöger, az FTC vezetőedzője. Bár az osztrák szakember a hagyományoknak megfelelően előnyként utalt a hazai környezetre, a Fradinak az idei bajnokságban mind a három pontvesztése a Groupama Arénában esett meg, így a helyszínbe akár Hornyák Zsolt együttese is kapaszkodhat. Ha a Ferencváros nyer, akkor leszakítja egyik legfőbb üldözőjét, és az őszi idény végéhez közeledve hasonlóan lefutottá teheti a bajnokságot, mint tette azt tavaly.

Ha viszont a Kisvárda és a Zalaegerszeg után a Puskás Akadémia is elviszi a három pontot a címvédő otthonából, akkor nyílt marad a bajnokság, a felcsúti klub pedig átmenetileg a második helyre lép fel. Hogy ott is marad-e, az a Kisvárda és a Fehérvár holnapi meccsén múlik. Az ősz meglepetéscsapata mindenképp dobogós helyen áll majd a hétvégi forduló után is, ám a fehérváriak idegenbeli győzelmük esetén egy pontra megközelíthetik a Kisvárdát.

Miközben a Ferencváros megpróbál ellépni aktuális üldözőitől, a két hagyományos rivális, az MTK és az Újpest célja idén az élvonalbeli tagság megőrzése lehet. A lila-fehérek kikászálódni látszanak a gödörből, a DVSC-t és a Honvédot is verve vonal fölé kerültek, egyben utolsó helyre taszítva az MTK-t. A kék-fehérek az elmúlt fél évben három edzőváltáson is átestek – bár Teodoru Vasziliszt eleve csak ideiglenes szakvezetőként nevezték ki –, de egyelőre Márton Gábor sem tett csodát: két meccsen nulla pontot és 0-8-as gólkülönbséget tud felmutatni. S amíg az Újpest legalább bizakodhat abban, hogy a nehéz idényekben is valahogy mindig megmenekült, az MTK szurkolóiban élénken élhet, hogy az elmúlt öt évben kétszer is kiesett a klub az NB I-ből.

NB I, 15. forduló

Péntek

Paks–Honvéd 2-3

Szombat

Gyirmót–Mezőkövesd 13.00 (tv.: M4 Sport)

Ferencváros–Puskás Akadémia 15.30 (tv.: M4 Sport)

Zalaegerszeg–DVSC 17.30 (tv.: M4 Sport +)

Vasárnap

Kisvárda–Mol Fehérvár 13.30 (tv.: M4 Sport)

MTK–Újpest 16.00 (tv.: M4 Sport)