A negyedik olimpiai éremesélyes még kerestetik

Véget ért az olimpiai kvótavadászat a rövid pályás gyorskorcsolyázók számára. A címvédő férfiváltó simán szerezte meg az indulási jogot, egy nagyon fontos kérdés azonban továbbra is nyitott.

2021. 12. 01. 19:25
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sndor
Rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny Debrecenben - Liuék révén kettős magyar siker 500 méteren Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid pályás gyorskorcsolya férfiváltója örökre különleges szerepet tölt be a magyar sportban, hiszen ebben a számban szerezte hazánk első téli olimpiai aranyérmét 2018-ban, Phjongcshangban. Jövő februárban Pekingben tehát címvédőként léphet jégre a magyar egység, amely a kvalifikációs sorozat valamennyi állomásán döntőbe jutott. Nyerni viszont egyik vk-helyszínen sem tudott a váltó, amely a stáb számolása alapján a nehezebb elődöntőbe, Dél-Korea, Hollandia és Oroszország mellé kerül az olimpián.

A magyar váltó három tagjának kilétéhez kétség sem férhet: az egyaránt kétszeres egyéni világbajnok Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint az amerikaiból magyarrá lett Krueger John-Henry kiemelkedik a hazai férfimezőnyből, valamennyien szereztek egyéni vk-érmet idén.

– A vk-versenyek elemzéséből egyértelmű, hogy hármónk, vagyis az öcsém, Shaoang, Krueger John-Henry és az én tempóm gyorsabb, mint a többi váltó hasonló pozícióban futó korcsolyázóié, viszont a negyedik emberünk mindig nagyobb hátrányt szed össze – jellemezte a váltó jelenlegi helyzetét Liu Shaolin Sándor.

A rövid pályás gyorskorcsolya váltójának különlegesek a szabályai, a férfiegységeknek kiszabott 5000 méteres távot nem négy egyforma részre kell osztani a csapattagok között, így a magyar taktikának eleme lehet, hogy a negyedik ember kevesebbet korcsolyázik. De ki lesz ez a bizonyos negyedik ember, aki csapattársaival együtt olimpiai éremesélyesként utazhat Pekingbe?

A vk-sorozat során öten kaptak lehetőséget a nagy hármas mellett. Az olimpiai bajnok staféta tagja, valamint a magyar váltóval Európa-bajnok Varnyú Alex csak egy-egy negyeddöntős futam erejéig, mellettük a rutin szólhat. A másik három jelölt, a huszonegy éves Tiborcz Dániel, a tizenkilenc esztendős Nógrádi Bence és a tizennyolc éves Jászapáti Péter ugyanis egyaránt első felnőttvilágversenye előtt áll. Utóbbi egyéni számban is indult vk-versenyen idén, Nagojában 1500 méteren korcsolyázhatott. Ottani szereplése azonban inkább a kárára válhat kizárása miatt, főleg ha figyelembe vesszük Liu Shaolin Sándor szavait:

– A legfontosabb az, hogy stabilak legyünk, mert ha elesünk, akkor minden esélyünk elszállt. Inkább legyünk lassabbak, mint gyorsak és instabilak!

Tiborcz Dániel Debrecenben két futamot is teljesített, egészen eltérő felkészüléssel.

– Már napokkal korábban tudtam, hogy az elődöntőben én fogok korcsolyázni. A döntőre viszont néhány percem volt felkészülni, miután kiderült, hogy Sanyi a vegyes váltós esése után elővigyázatosságból nem vállalja a szereplést – jellemezte a két feladat közti különbséget Tiborcz, aki jól reagált a váratlan helyzetre. A magyar váltó hazai jégen úgy is egy másodpercen belül volt a döntő győzteséhez, Kanadához képest, hogy a három alapemberből csak kettő korcsolyázott.

Nógrádi Bence (balra) és Tiborcz Dániel is bízhat a pekingi részvételben (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az eddigi szerepkiosztás utal arra, hogy ki a legfőbb esélyes, hogy betöltse a negyedik ember szerepét. Nógrádi Bence mind a négy világkupa-fináléban jégre léphetett a férfiváltó tagjaként, ráadásul valamennyi helyszínen tagja volt az egyik fordulóban a vegyes stafétának is, amelytől szintén érmet remélhetünk Kínában.

– Azt gondolom, hogy amennyi bizalmat kaptam a döntőkben, az alapján joggal gondolhatom erősnek a csapaton belüli helyzetemet – fogalmazott lapunknak Nógrádi. – Az, hogy valamennyi állomáson érmet nyertünk a férfiváltóval, reménnyel tölt el, de ha az olimpián nem jön ki a lépés, akkor ez a néhány döntő nem ért sokat.

Pekingbe öt férfi versenyzőnk utazhat, így egyelőre két helyre pályáznak a csapattagságért küzdők. Az olimpiai keretet a szakvezetés a januári Európa-bajnokság után véglegesítette volna, Drezda azonban múlt héten lemondta a rendezést, így egyelőre kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán Eb. Több szempontból is bizonytalanság jellemzi tehát a következő két hónapot, abban azonban mindenképpen bízhatunk, hogy a címvédő váltónk újabb ötkarikás éremért küzd majd a kínai fővárosban.

Borítókép: A olimpiai indulása biztos (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.