A német futball reformere húzná ki az angol rekordbajnokot a gödörből

Ralf Rangnicknak sikerült megreformálnia hazája futballját az elmúlt másfél évtizedben, ezúttal ezer kilométerrel odébb, Angliában vár rá nagy feladat, hogy feltámassza a Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása óta önmagát kereső Manchester Unitedet.

2021. 12. 04. 6:58
Ralf Rangnick becomes interim coach at Manechster United.
Ralf Rangnick becomes interim coach at Manechster United. Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gegenpressing keresztapja. Ezzel a kifejezéssel mutatta be új vezetőedzőjét, az Ole Gunnar Solskjær helyére kinevezett Ralf Rangnickot a Manchester United honlapja. Nem véletlenül, hiszen az innovátor korunk német edzőnagyságait inspirálta, Jürgen Klopp, Thomas Tuchel és Julian Nagelsmann is sokat tanult tőle.

Maga Rangnick 1983-ban fedezte fel ezt a stílust, játékos-edzőként csapatával, a hatodosztályú Viktoria Backnanggal a Valerij Lobanovszkij irányította Dinamo Kijevvel mérkőztek meg. A szovjet futball nagyágyúja lesöpörte a pályáról a német amatőröket, Rangnick pedig levegő után kapkodva figyelte a vendégeik teljesítményét.

– Amikor a labda néhány perc elteltével elhagyta a pályát, meg kellett állnom, hogy megszámoljam az ellenfél játékosait – idézte fel a tréner szavait Raphael Honigstein az Újra a csúcson! című könyvében. – Játszottam korábban is profi csapatok ellen, de ők hagyták, hogy levegőhöz jussunk. Itt viszont kilencven percig nyomás alatt álltunk. Ekkor értettem meg, hogy ez másfajta futball.

Rangnickot olyannyira lenyűgözte a kijeviek stílusa, hogy ezután jegyzettömbbel a kezében járt az edzőtáboraikba. De nehezen tudta meghonosítani hazájában az egész pályás letámadás elvét, hiszen az 1980-as években még söprögetőkkel álltak ki a német élcsapatok, és emberfogást alkalmaztak. A 63 éves szakember első szárnypróbálgatásai felemásra sikerültek, néhány kudarc után professzornak csúfolták a hazájában. Végül 2008-ban futott be a Bundesligában, és korábbi gúnyneve más megvilágításba került. Ezt a harmadosztályú, alig ismert Hoffenheimmel érdemelte ki, ahol szabad kezet kapott, majd két év alatt az élvonalba repítette a csapatot. 

– Ez az a futballstílus, amit játszani akarunk – jelentette ki az akkor a Borussia Dortmundot irányító Klopp, miután csapatát 4-1-re megverte a Hoffeinheim.

Rangnick ezt követően visszatért egyik korábbi klubjához, a Német Kupával pályafutása első fontos trófeáját is elhódította, mindemellett a Bajnokok Ligája elődöntőjéig vezette a Schalkét. A Red Bull Leipziggel is hasonló csodát vitt végbe, mint a Hoffenheimnél. A nevesincs csapatot 2016-ban juttatta a Bundesligába, 2019-ben pedig a harmadik helyre kormányozta a bajnokságban a lipcseieket, akik a klub történetének első BL-indulását ünnepelhették. A vezetőedző eközben a Red Bull-birodalom többi klubjának fejlődését futballigazgatóként menedzselte.

A szakember tudását ekkor már sehol sem kérdőjelezték meg, és az egykoron a modernisták gyenge próbálkozásának tekintett játékstílus egyszersmind általánossá vált az edzők köré­ben. Ahogy azt Honigstein a könyvé­ben megfogalmazta, Rangnick talán sosem nyert bajnokságot, de a vitából győztesen került ki.

63 évesen most egy újabb kihívás előtt áll, a német futball megreformálása után az angol rekordbajnokot kell kiemelnie a gödörből. Rangnick már megkapta a munkavállalási engedélyét, vasárnap, a Crystal Palace ellen mutatkozik be tétmérkőzésen a Vörös Ördögöknél, ahol jövő nyártól tanácsadóként dolgozik majd.

Borítókép: Ralf Rangnick (Fotó: Frank Hoermann/Sven Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.