Lanzafame és az NB I külföldi gólkirályai – mi lett velük?

Kispesten hiába reménykedtek a drukkerek, Davide Lanzafame nem tért vissza a Honvédba, ehelyett szerdán, a 35. születésnapján némileg váratlanul bejelentette a visszavonulását. Ezzel az NB I külföldi gólkirályai között már egyetlen aktív labdarúgó sincsen.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 21:27
Besic
Budapest 20130416 Labdarúgás 2013 Tavasz NBI NB1 OTP Bank Liga bajnoki mérkőzés Bp. Honvéd Ferencváros FTC Davide Lanzafame Muhamed Besic Fotó: Veres Viktor Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Veres Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok olyan futballista szerepelt az NB I-ben, akinek két számjegyű mérkőzésszáma van egy Juventus-kategóriájú topklubban. Davide Lanzafame ilyen volt. Az olasz U21-es válogatottig jutó szélső a hazájában is ismert labdarúgónak számított, a Serie A-ban 63 bajnoki szaladt a lábaiba a Juventus, a Palermo, a Brescia, a Parma és a Catania színeiben, mielőtt Magyarországra jött, ráadásul először 26 évesen, ereje teljében érkezett a Honvédba 2013-ban.

Lanzafame első körben csak fél évre maradt Kispesten, mialatt tíz bajnokin öt gólt szerzett, aztán 2016-ban visszatért a Honvédhoz, és akkor indult be igazán a magyarországi karrierje. A 9. és a 15. forduló között zsinórban hét mérkőzésen szerzett gólt, ami 

a kispesti futballtörténelemben előtte Détári Lajosnak sikerült legutóbb – Lanzafame születése előtt két évvel, 1985-ben…

Nem ez volt a 2016–2017-es idény legnagyobb sikere, az olasz a tizenegy góljával és nyolc gólpasszával kulcsszereplője volt a vezetésével magyar bajnoki címet szerző meglepetéscsapatnak. Lanzafame a rá következő évadban sem vett vissza, 2018-ban 18 találattal NB I-es gólkirály lett, majd ezt 2019-ben társgólkirályként megismételte, de akkor már a Fradi mezében.

Az utóbbi két évben Törökországban, majd odahaza a Vicenzában futballozott Lanzafame, aki tavaly szeptemberben megsérült, azóta nem is játszott, s a profik között már nem is fog.

Az ukrán gólvágó, az NB I top légiósa

Lanzafame előtt négy külföldi gólkirálya volt az NB I-nek. Az első fecske az ukrán Ihor Nyicsenko volt, aki 1995-ben a Stadler színeiben debütált hazánkban, majd közel tíz évig itt is maradt. Első idényének a felénél rögtön klubot váltott, így 1996-ban a Fradi színeiben bajnoki címet ünnepelt, ráadásul a gólkirályi címmel is megkoronázta a sikert, 18 találattal volt a legjobb. Később Dunaújvárosban és Győrben játszott, előbbi városban 2000-ben újra bajnok volt.

Nyicsenko a visszavonulása után visszatért Magyarországra, volt a Jászberény vezetőedzője, jelenleg pedig a Győr akadémiáján dolgozik. Egyébként a 255 meccsen szerzett 98 góljával az NB I történetének legeredményesebb légiósa.

Hívta a Celtic, de Kínába ment

A következő külföldi gólkirály Tomás Medved volt, aki 2005-ben ugyancsak 18 találatig jutott az újonc Pápa mezében. A szlovák csatár 2003-ban a Videotonba igazolt, onnan egy év elteltével költözött Pápára, ahonnan a sikert meglovagolva Kínába távozott, noha korabeli hírek szerint a skót Celtic is hívta. Medved legutóbb hazája futballszövetségében dolgozott, a végrehajtó bizottság játékosokat képviselő tagja volt.

A legnagyobb termést hozó légiós király

André Alvest a Honvéd hozta Magyarországra, Kaposváron robbant be az NB I-ben, de a Videotonban töltötte a legeredményesebb időszakát. A 2010–2011-es évadban kulcsembere volt a története első magyar bajnoki címét megszerző fehérvári együttesnek, 24 találatával a brazil lett a gólkirály abban az idényben, azóta sem volt nagyobb termés az NB I-ben.

Öt évvel később a ciprusi gólkirályi címet is megszerezte immáron a Lárnakasz mezében. 2018-ban Alves visszatért Magyarországra, a Mezőkövesd játékosa lett, de alig játszott és az év végén visszavonult.

Debrecen kedvence edzőnek tanul

Lanzafame előtt a debreceni kedvenc, Adamo Coulibaly volt az NB I legutóbbi légiós gólkirálya, de már ő sem futballozik. 2009-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe készülő DVSC igazolta le a francia támadót a belga másodosztályú Royal Antwerpből. Összesen 64 gólt szerzett a csapat színeiben az élvonalban.

Ebbe két gólkirályi cím is belefért, 2012-ben és 2013-ban egymás után kétszer lett az NB I királya, előbb 20, aztán 18 találattal. Ezután hazatért Franciaországba a másodosztályban szereplő Lens-ba. Egy év után feljutottak a Ligue 1-ba, Coulibaly pedig ott is játszott 33 bajnokin. 2015-ben visszatért Debrecenbe, de már nem volt a régi, 2017-ben a belga ötödosztályba írt alá.

Legutóbb tavaly nyáron, a magyar–francia Eb-meccs apropójából beszéltünk vele. Visszaköltözött Párizsba, ahol született, a futballkarrierjének pedig a Covid-járvány vetett véget azzal, hogy leállt az ötödosztályú bajnokság, ahol 2020-ig játszott. Edzőnek tanult, elviekben idén végez a tanfolyammal.

Borítókép: Lanzafame (balra) és Muhamed Besics összecsapása az NB I-ben 2013-ban (Fotó: Fotó: Veres Viktor/Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.