Liu Shaoang állami pénzjutalma közel 140 millió forint az olimpián

Tavaly a tokiói nyári ötkarikás játékok után legeredményesebb versenyzőnk, Csipes Tamara 107,2 milliót kapott.

Magyar Nemzet
2022. 02. 19. 23:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versenyzőink egy arany- és két bronzéremmel, egy negyedik, két hatodik, egy hetedik és egy nyolcadik hellyel zárták a pekingi téli olimpiát – ez minden idők legjobb magyar szereplése a téli ötkarikás játékokon. Az olimpiai pontszámításban – itt csak az 1–6. helyezéseket nézik – húsz pontot szereztünk. Az eddigi csúcsot a 2018-as, phjongcshangi olimpia jelentette egy arannyal és tizenöt ponttal. Négy éve és most is minden helyezésünket a rövid pályás gyorskorcsolyázók jegyezték.

A pekingi magyar eredménylista:

1. hely: Liu Shaoang, 500 méter

3. hely: Liu Shaoang, 1000 méter; vegyes váltó (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Kónya Zsófia)

4. hely: Liu Shaoang, 1500 méter

6. hely: Liu Shaolin Sándor, 1500 méter; férfiváltó (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence)

7. hely: Jászapáti Petra, 500 méter

8. hely: Jászapáti Petra, 1000 méter

A magyar állam az olimpiákon az első nyolc közé került versenyzőket jutalmazza, és nem tesz különbséget, hogy az eredmények egyéniben vagy csapatban születnek. Az olimpiai arany jelenleg 50 millió forintot, az ezüst 35,7 milliót, a bronz 28,5 milliót ér. A 4–8. helyezések 21,5 millió, 14,3 millió, 11,4 millió, 5,7 millió és 2,8 millió forint pénzjutalommal járnak.

Tavaly a tokiói nyári olimpia után sportolóink közül a legnagyobb összeget, 107,2 milliót a kajakos kapta, aki a női négyes tagjaként címet védett, egyesben ezüstérmet szerzett, és párosban is volt egy negyedik helye. Ezt most Liu Shaoang felülmúlta, aki egyéniben arany- és bronzérmes lett, a vegyes váltóval szintén a dobogó harmadik helyére állhatott, egyéniben volt egy negyedik helye, valamint a férfiváltóval a hatodik helyen zárt. Ez 50+28,5+28,5+21,5+11,4, azaz 139,9 millió forintot jelent számára. A sorban második a bátyja, Liu Shaolin Sándor 28,5+11,4+11,4, azaz 51,3 milliót kap; Krueger John-Henry pedig 28,5+11,4, azaz 39,9 milliót. A „kereseti rangsorban” a negyedik helyen pedig Jászapáti Petra következik 28,5+5,7+2,8, azaz 37 millió forinttal. Kónya Zsófia 28,5, Nógrádi Bence 11,4 millió forinttal gazdagodik.

Mindannyian megdolgoztak a pénzjutalmukért, nekik köszönhetjük, hogy Magyarország a téli olimpiákon is tényezőnek számít, rövid pályás gyorskorcsolyában pedig egyértelműen a „nagyhatalmak” között vagyunk.

Amikor rövid pályás gyorskorcsolyázóink pénteken hazaérkeztek Pekingből, a sajtótájékoztatón Liu Shaoangtól megkérdezték, hogy mire költi a pénzjutalmát. Olimpiai bajnokunk azt válaszolta, hogy vásárol egy Ferrarit – de gyorsan hozzátette, hogy csak viccelt!

A pekingi téli olimpia záróünnepsége vasárnap közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődik, a magyar zászlót pedig Kónya Ádám sífutó viszi. Ő szombaton még versenyzett a férfi tömegrajtos szabadstílusú 50 kilométeres számban, amit az időjárási körülmények miatt 28,4 kilométerre rövidítettek, s az 55. helyen végzett; a célba 59-en érkeztek be.

Borítókép: Liu Shaoang egy aranyérmet és két bronzot hozott haza a pekingi olimpiáról (Forrás: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.