Megjárta a Fradit is, mögötte nem ajánlatos sutyorogni

Kevesen tudják Erős Gáborról, az NB I-ben harmadik Kisvárda edzőjéről, hogy játékosként anno megjárta a Ferencvárost is. A 41 éves szakember három nyelven beszél, ezért is értik meg jól egymást a játékosokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 02. 10. 13:35
null
Kisvárda-MTK NBI. Fotó: KOVACS PETER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős Gábor Várpalotán született, Győrben nevelkedett, az élvonalban az ETO-ban mutatkozott be, idehaza később volt a Honvéd, a Pécs és a Ferencváros labdarúgója is. A zöld-fehéreknél a klub talán legnehezebb időszakában, 2006-ban futballozott fél éven át.

Mostoha időszak, mégis szép emlékek

– Mostoha időszak volt az a klub életében, és bár az idény végén kizárták az NB I-ből a Fradit, rengeteg szép emlékem van, sokra tartom, hogy a zöld-fehéreknél játszhattam.

Öt hónapig nem kaptunk fizetést, úgy voltam vele, inkább elmegyek az osztrák harmadik-negyedik ligába, csak ne Magyarországon kelljen futballozni.

Ugyanakkor megmaradtak a barátságok, kapcsolatok, ez jó érzés és egyben elismerés is – beszélt a ferencvárosi korszakáról.

Aztán mégsem Ausztria, hanem Görögország felé indult, egy év bulgáriai kitérővel négy klubban összesen hat évet húzott le Hellász földjén. A légiós éveknek azért is veszi nagy hasznát, mert megtanult angolul, görögül és bolgárul is, így edzőként könnyen kommunikál a játékosokkal.

Az angol a közös nyelv, szinte mindenki beszéli, de előttem nem szoktak susmorogni, hiszen tudják, sok mindent megértek abból, ha éppen szerbül vagy ukránul beszélnek

– jegyezte meg tréfásan.

Kisvárdán megkapta, amire vágyott

Amikor 2012-ben hazatért, a Gyirmót játékosa lett, s ma is Győrt tekinti az otthonának. Azért került mégis Kisvárdára, mert ott kapta meg a lehetőséget, hogy egyszerre futballozhatott, belekezdhetett az edzői munkába és tanulhatott is. 

– Gyirmóton Csank János azt mondta, ne hiányozzak az edzésekről, szükség van rám, később is elkezdhetem az edzői tanfolyamot.

Amit Révész Attila vázolt fel, nagyon szimpatikus volt.

Gondoltam, két évet levezetek majd Várdán, aztán elindulok az edzői pályán. Feljutottunk, majd az NB II-ben negyedikek lettünk, rúgtam a gólokat, jól ment a játék, majd a harmadik idényben az utolsó fordulóban elbuktuk a feljutást a Balmazújvárossal szemben. Utána Kondás Elemér lett a vezetőedző, a segítője lettem, feljutottunk, végigjártam a ranglétrát. Amikor Joao Janeiro a DAC-hoz szerződött, ideiglenesen bizalmat kaptam, és mert jól sikerült az az öt bajnoki, véglegesítettek. Igyekszem meghálálni a bizalmat. Ahogyan a klub fejlődött, én minden lépésnél itt voltam, és ez csodás érzés.

Könnyebb nekik, mint Liu Shaolin Sándornak

A Kisvárda a kupavereség után pénteken ezúttal bajnokin csap össze vendégként az Újpesttel. Erős Gábor korszerű hasonlattal élt, hogy miből próbál erős meríteni.

– Az ellenfél ugyanaz, de a mérkőzés egészen más lesz. Fontos, hogy tanuljunk a hibáinkból, ne lépjünk bele ugyanabba a folyóba. Kedden szomorú arcokat láttam az öltözőben, örülök hogy a játékosokat bántotta a vereség. A rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort nagyon sajnálom, elképesztő, amit eddig a sportágában véghez vitt, megérdemelte volna Pekingben az aranyérmet! Négy évet kell várnia arra, hogy ezer méteren olimpiai bajnok lehessen, nekünk viszont három nappal később lehetőségünk van visszavágni az Újpestnek.

A teljes interjú a Nemzeti Sportban olvasható.

Borítókép: Erős Gábornak Győr az otthona, de az élet Kisvárdához köti (Fotó: Kovács Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.