időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Újabb korcsolyás botrány az olimpián: egyelőre nem adják át az érmeket

Fábik Tibor
2022.02.09. 07:24 2022.02.11. 18:55
Újabb korcsolyás botrány az olimpián: egyelőre nem adják át az érmeket

Azután, hogy a pekingi téli olimpián rövid pályás gyorskorcsolyázásban nagy vihart kavart a férfiak 1000 méteres versenye – amelyben a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták –, s a magyar, valamint a dél-koreai olimpiai bizottság is a NOB-hoz fordult a bíráskodás miatt; egy másik, „rejtélyes” korcsolyás eset is borzolja a kedélyeket.

Műkorcsolyában kedden kellett volna megtartani a csapatverseny éremátadó ceremóniáját, de elhalasztották, és nincs rá érdemi magyarázat, hogy miért. Az aranyérmes oroszok értetlenül állnak a történtek előtt.

– Az sem közölték velünk, hogy miért halasztották el, és azt sem, hogy mikor tartják meg. Az olimpiai faluban várjuk az értesítést – nyilatkozta Olga Jermolina, az Orosz Műkorcsolyázó-szövetség sajtóattaséja.

Az olimpia szervezőbizottsága később egy meglehetősen rejtélyes közleményt adott ki, amely szerint az éremátadást határozatlan időre elhalasztották, mert jogi egyeztetés zajlik a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetséggel. Nos, ettől senki sem lett okosabb…

Ma délelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams is szűkszavúan nyilatkozott:

– Mivel az esetnek jogi vonzatai vannak, még nem beszélhetek róla. Folyamatban levő ügyről van szó, remélhetőleg a nap során tájékoztatást adhatunk róla.

Az olimpiai „ügyekben” jól értesült Insidethegames portál szerint egy orosz doppingügyről van szó, és még egy, a pekingi játékok előtt elvégzett teszt lehet a háttérben.

A csapatverseny végeredménye a következő lett – amire ezek szerint nem vehetünk mérget:

1. Orosz Olimpiai Bizottság (jégtánc: Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov; páros: Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov; férfiak: Mark Kondratyuk, nők: Kamila Valijeva) 74 pont.

2. Egyesült Államok (Madison Chock, Evan Bates; Alexa Knierim, Brandon Frazier, Nathan Chen, Karen Chen, Vincent Zhou, Zachary Donohue, Madison Hubbell) 65.

3. Japán (Koleto Timothy, Komacubara Misato;  Miura Riku, Kihara Rjuicsi; Kagijama Juma, Uno Soma, Higucsi Vakaba, Szakamoto Kaori) 63.

FRISSÍTÉS!

Az Insidethegames a nap során azt közölte, hogy Kamila Valijeva korábbi doppingmintája körül lehet gond. A helyzetet bonyolítja, hogy az Európa-bajnok Valijeva, aki a csapatversenyben a nőknél a legmagasabb pontszámot kapta, s az egyéni versenynek is a legnagyobb favoritja lenne, még csak 15 éves, és a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) kódexe értelmében a 16 éven aluli sportolók doppingvétségeiről konkrétumokat nem hozhatnak nyilvánosságra. Hírek szerint Valijeva szervezetében trimetazidinre bukkantak. Ez a szer a szívizom anyagcseréjét javítja, ezáltal teljesítményfokozó, ezért is van tiltólistán. A koszorúérbetegek kezelésére használják a készítményt.

Az ügy legrissebb, csütörtöki fejleményeiről ITT olvashatnak.

A verseny után az oroszok mindenesetre örültek:

Borítókép: az orosz csapat (Forrás: Twitter/Olympic Russia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.