„Valijeva esete annyiban más, hogy én fekete nő vagyok, be is sároztak”

Ha nem lennének az egész világ által ismert előzmények, a pekingi téli olimpián műkorcsolyában a mai női kűr akkor is az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt esemény lenne, de jelen helyzetben még inkább az.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fokozott figyelem elsősorban azért irányul erre a versenyre, mert a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése nyomán ott van a mezőnyben a doppingbotrányba keveredett orosz Kamila Valijeva, akinek decemberi mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. A 15 éves Európa-bajnok sportoló a keddi rövid programban elbírta a rá nehezedő nyomást és a háromfordulatos axel elrontása ellenére az élről várja a szabadkorcsolyázást világbajnok honfitársát, Anna Scserbakovát közel két ponttal megelőzve.

Az orosz lányok: Kamila Valijeva az első, Anna Scserbakova a második, Alekszandra Truszova a negyedik helyről várja a szabadkorcsolyázást:

Akármi lesz ugyanakkor az eredmény, az még nem tekinthető majd véglegesnek, mivel a doppingügy teljes kivizsgálása csak ezután következik, a CAS egyelőre csupán Valijeva szereplését engedélyezte. Éppen ezért amennyiben a fiatal orosz korcsolyázó dobogós helyen végez, egyelőre nem adják át az érmeket, miként a korábbi csapatversenyt követően sem tették.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, a lengyel Witold Banka jelezte, nem ért egyet a CAS döntésével.

– Csalódottak vagyunk, ahogy a bíróság megközelítette ezt az ítéletet. Nem tudom, miért döntött úgy a CAS, hogy nem hagyatkozik a doppingellenes kódexre. Ez egy nagyon vitatott döntés, mert a kódex nem ír elő különleges kivételeket a kiskorúak esetében sem az úgynevezett ideiglenes felfüggesztésre – mondta Banka.

A WADA elnöke szerint az orosz doppingellenes ügynökég, a RUSADA is hibázott.

– Általában a nemzeti doppingellenes ügynökségek a fontos mintákat megjelölik, hogy azok bevizsgálása elsőbbséget élvezzen, és akkor nincs probléma a gyors eredménnyel. A RUSADA ezt nem tette meg. Ezért a svédországi labor nem tudta, hogy ezt a mintát gyorsan be kell vizsgálni – tette hozzá Witold Banka.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy Valijeva december 25-én levett doppingmintájának miért csak február 7-én lett meg az eredménye. Éppen azután, hogy a pekingi téli olimpián az oroszok megnyerték a csapatversenyt, Valijevával együtt.

Witold Banka kiemelte azt is, hogy kiskorúak doppingolása bűncselekménynek számít, amit börtönbüntetéssel kell szankcionálni. A CAS elnöke megjegyezte, hogy Lengyelországban ilyen esetekben három év szabadságvesztés is kiszabható.

– Oroszországban még mindig vannak edzők, orvosok, akik doppingolják a kiskorúakat. Most nagyon intenzív vizsgálatot várunk tőlük, és ezzel egyidejűleg a WADA is vizsgálatot indít – szögezte le Witold Banka.

Kamila Valijeva készül a kűrre:

Az oroszok védekezése arra alapul, hogy Valijeva nagyapja szívgyógyszert szed, aminek a hatóanyaga trimetazidin, és ez szennyeződéssel juthatott a sportoló szervezetébe, feltehetően egy olyan poháron keresztül, amiből mindketten ittak. Valijeva mintájában nagyon kis koncentrációban találták meg a tiltott szert. A sportoló szervezetében a trimetazidin mellett egyébként hyproxent és L-Karnitint is kimutattak. Mind a hármat a teljesítmény fokozására is lehet használni, de utóbbi kettő nincs a tiltott szerek listáján. A szerek növelik az állóképességet és csökkentik a fáradtságérzetet.

Amennyiben a csapatversenyben az oroszok nem kapják meg az aranyérmet, akkor a versenyben második helyezett amerikaiak lesznek az olimpiai bajnokok, Valijeva ügye ezért is van a középpontban az Egyesült Államokban.

Megszólalt Sha’Carri Richardson is, aki tavaly a tokiói nyári olimpia atlétikai versenyén a női 100 méteres síkfutás egyik nagy esélyese lett volna, de nem indulhatott el a számban, mert egy doppingellenőrzés során kannabisz nyomaira bukkantak a mintájában, ezért egy hónapra eltiltották. Richardson elismerte, hogy kábítószert, marihuánát fogyasztott, azt mondta, édesanyja halálát próbálta ilyen módon feldolgozni. Ez azonban nem hatotta meg a döntéshozókat.

„Van egyértelmű válasz arra, hogy mi a különbség Valijeva esete és az enyém között?  Szerintem az egyetlen különbség az, hogy én egy fiatal fekete nő vagyok. Ő decemberben bukott meg, és a világ ezt csak most tudta meg. Az én mintámnak egy héten belül meglett az eredménye, és besároztak ország-világ előtt” – írta a Twitteren a 21 éves atlétanő, aki ezzel kétségkívül új irányba is terelte az ügyet, amelynek az útvesztőjéből így is lehetetlennek látszik kikeveredni.

A téli olimpián műkorcsolyában a női szabadkorcsolyázás közép-európai idő szerint ma 11 órakor kezdődik.

Borítókép: Kamila Valijeván a világ szeme (Forrás: Twitter/Olympic Russia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.