Szoboszlaiéknak mégis játszaniuk kell az oroszokkal?

Az oroszok nehezen emésztik meg, hogy az ukránok ellen indított háborújuk miatt a sportvilágban is elszigetelődtek.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 15:19
RB Leipzig vs Bayer Leverkusen
epa09609647 Leipzig's Dominik Szoboszlai reacts after missing a penalty during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Bayer Leverkusen in Leipzig, Germany, 28 November 2021. EPA/FILIP SINGER CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is kizárta a versenysorozatokból, így a vb-selejtezőről és a nemzetközi kupákból az orosz csapatokat. Oroszországban azonban ebbe nem nyugszanak bele, és a Szport-Ekszpressz sportnapilap csütörtökön délután arról írt, hogy az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFSZ) a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) pert indít a FIFA és az UEFA ellen is. Az oroszok gyorsított eljárást kérnek, tekintettel arra, hogy márciusban az ifjúsági női válogatottjuk az eredeti menetrend szerint Eb-selejtezőt játszana, a Szpartak Moszkva pedig az Európa-ligában az RB Leipzig (Szoboszlai Dominik, és együttese) ellen lépne pályára.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy az oroszoknak semleges helyszínen kell lejátszaniuk az európai szövetség által rendezett hazai mérkőzéseiket, de hétfőn száműzték őket, így az RB Leipzig jutott tovább játék nélkül – legalábbis jelen állás szerint. Az Európa-ligában a legjobb tizenhat között március 10-én és 17-én lépnek pályára a csapatok.

Az Orosz Labdarúgó-szövetség este be is jelentette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul. Az oroszok szerint a FIFA és az UEFA döntései ellentétesek a sport szellemiségével, és kategorikusan nem értenek egyet a szankciókkal. A két szervezet döntése alapján az orosz válogatott nem játszhat világbajnoki pótselejtezőt március 24-én a lengyelek ellen, és így ki sem juthat a november 21. és december 18. között sorra kerülő katari vb-re. Az UEFA felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely 2012 óta – sajtóértesülések szerint – évi 40 millió eurót fizetett többek között a Bajnokok Ligája és 2024-es Európa-bajnokság támogatásáért.

Mégsem indulhatnak a paralimpián

Az oroszoknak csütörtökön azzal is szembesülniük kellett, hogy mégsem indulhatnak – miként a fehérorosz sportolók sem – a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán még azon az állásponton volt, hogy a két ország sportolói versenyezhetnek a kínai fővárosban, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik. Ám az elemi erejű nemzetközi tiltakozás visszakozásra késztette az IPC-t, amelynek az igazgatótanácsa úgy döntött, hogy mégsem engedélyezi az orosz és a fehérorosz sportolók indulását.

Az IJF szerint a sportolók nem hibáztathatók

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) ugyanakkor „megkegyelmezett” az oroszoknak, a közleményében azt írta, hogy a kizárásuk növelné az igazságtalanság érzését. Az IJF közleményében Oroszország ukrajnai háborújára utalva leszögezte, hogy a történtekért nem hibáztathatók a sportolók. Egyúttal bejelentette, hogy az orosz dzsúdósok az IJF zászlaja alatt indulhatnak nemzetközi versenyeken, és győzelmük esetén az IJF himnusza hangzik fel.

Bármilyen radikális döntés a sportolók versenyeken való részvételének akadályozására csak az erőszak eszkalációját folytatná, és az igazságtalanság érzését táplálná azon sportolókban, akik nem vettek részt a konfliktussal kapcsolatos döntésben– áll a dokumentumban.

A sportolópárti közlemény kibocsátása előtt az IJF a múlt hét végén törölte az égisze alatt zajló összes oroszországi versenyt, így a Grand Slam-sorozat májusra, Kazanyba tervezett állomását is. Egyúttal vasárnap bejelentette, hogy felfüggesztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt az IJF-ben viselt tiszteletbeli elnöki és nagyköveti tisztségéből.

Az IJF elnöke 2007 óta a Budapesten élő Marius L. Vizer romániai születésű osztrák üzletember, és az IJF székhelye is a magyar fővárosban van. Marius L. Vizer közismert barátsága a cselgáncson keresztül Vlagyimir Putyinnal hosszú évekre nyúlik vissza.

Borítókép: és társai mégsem vehetik biztosra, hogy játék nélkül továbbjutottak (Fotó: EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.