A United legendái lehordták a sárga földig egykori klubjukat

Kritikák kereszttüzébe került a Manchester United, amely az idény során másodszor is megalázó vereséget szenvedett a Liverpooltól az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Kedden 4-0-ra kapott ki az Anfielden a Rangnick-gárda, amelyet maga a vezetőedző és egykori klublegendák is lehordtak a sárga földig.

Magyar Nemzet
2022. 04. 20. 11:46
null
Manchester United's English defender Harry Maguire reacts during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester United at Anfield in Liverpool, north west England on April 19, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol rekordbajnok Manchester United az idény során másodszor is arcpirító vereséget szenvedett a Liverpooltól, a hazai 5-0 után idegenben 4-0-ra kapott ki. Egy csapat sem lőtt ennyi gólt a MU hálójába egyazon évad során, maga Mohamed Szalah ötször volt eredményes a két meccsen – mondanunk sem kell, ez is rekord. Ralf Rangnick gárdája nemcsak a gólok számában maradt el az ősi riválistól, a Liverpool a játék minden aspektusában az ellenfele fölé nőtt. Íme néhány sokatmondó statisztika a keddi meccsről: 

  • labdabirtoklás: 72%-28%
  • kapura lövések száma: 14-2
  • kaput eltaláló lövések száma: 5-1
  • passzok száma: 897-354

Totális dominancia.

Néhány vezetőedzőnek talán nehezére esik megtalálni a szavakat egy súlyos vereség után, Ralf Rangnickkal viszont nem ez a helyzet:

Ez kínos, csalódást keltő, sőt, megalázónak is nevezhetném. Nem nőttünk fel a feladathoz, főleg az első félidőben. A játék minden fontos aspektusában a második legjobbak voltunk a pályán, ez pedig nem elég jó. A Liverpool megmutatta, milyen kvalitásokkal rendelkezik 

– vélekedett a német szakember.

 

Amikor arról kérdezték a Vörös Ördögök menedzserét, klubja miként csökkenthetné a hátrányát a Liverpoolhoz képest, Rangnick így felelt:

– El kell fogadnunk, hogy most hat évvel előttünk járnak. Amikor Jürgen Klopp megérkezett, megváltoztatta a klubot, nemcsak a csapatot, hanem a várost is felemelte. Ennek kell megtörténnie velünk is a következő átigazolási időszakokban. Hét-nyolc, sőt talán tíz új játékos is érkezik. Biztosan újraépítjük a csapatot, megérkezésem után három-négy héttel már tisztában voltam vele, hogy erre szükség lesz. Nekünk, az edzői stábnak elképesztően kínos, hogy ilyen sajtótájékoztatókon kell részt vennünk. Be kell vallanunk, hogy jobbak nálunk.

Mohamed Szalah (vörösben) ünnepel, a MU játékosai nem hisznek a szemüknek Fotó: AFP/Oli Scarff

A MU egykori aranykorszakának sikerkovácsai, Roy Keane és Gary Neville lehangoltan nyilatkoztak. Utóbbi felhívta a figyelmet, tavaly a United öt ponttal a Liverpool előtt, a második helyen végzett a Premier League-ben. Azóta viszont nagyot fordult a világ.

– Nem mérges vagyok, hanem szomorú – kezdte Roy Keane, aki 1997 és 2005 között a Vörös Ördögök csapatkapitánya volt. – Ez már nem ugyanaz a klub, amelyben én játszottam egykoron. Hiányzik az irányítás, a vezéregyéniségek, a küzdeni akarás, az elhivatottság. Hosszú utat kell bejárnia a csapatnak, míg visszatérhet a legjobbak közé. Az a büszkeség, ami az én időmben jellemző volt a csapatra, mára már teljesen eltűnt.

– Ez egy kijózanító este volt. Egy United-szurkoló sem számított pontszerzésre ma, megjósolható volt, mi fog történni. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi történt a tavalyi, reménykeltő idényzárás óta, amikor a United második lett, mostanáig, amikor a klub a valaha volt legmélyebbre süllyedt. Soha nem láttam még ilyen rossznak a csapatot. Az én időmben a Liverpoolnak nem ment túl jól, de sosem könnyítette meg ennyire a dolgunkat. Soha nem volt ilyen kókadt a United, mint ezen a meccsen – tette hozzá Neville.

Bruno Fernandes is kemény szavakkal illette a hitehagyott csapatot.

A szurkolóink nem azt érdemlik tőlünk, hogy így játszunk. Ott maradnak a meccseken és tapsolnak nekünk, ezért többet érdemelnek. Javulnunk kell. A Liverpool a bajnoki címért küzd, mi nem küzdünk semmiért. Ez a különbség 

– fogalmazott a 27 éves játékos.

A United játékosainak teljesítménye talán tényleg erre utalt, pedig egyébként a manchesteriek még harcban vannak a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért. Az együttes lemaradása három pont az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, jelenleg negyedik Tottenham Hotspur mögött, az ötödik Arsenallal pontazonosságban állnak, az Ágyúsoknak viszont két meccs elmaradásuk van a Vörös Ördögökhöz képest. Szombaton az MU az Arsenallal csap össze, kulcsfontosságú lenne tehát, hogy Rangnick felrázza a játékosait a sorsdöntő bajnoki előtt.

 

A Liverpoolnak ezzel szemben „kellemes gondjai” vannak. Ha minden a terveik szerint alakul, tíz mérkőzésen lépnek még pályára az idényben, és az angol bajnoki cím mellett a Bajnokok Ligáját és az FA-kupát is megnyerhetik. A Premier League-ben jelenleg két pont az előnyük az egy meccsel kevesebbet játszott Manchester Cityvel szemben, a BL elődöntőjében a Villarreal vár rájuk, a FA-kupa döntőjében pedig a Chelsea-vel küzdenek meg a trófeáért. 

A Vörösök az útjuk során emlékezetes győzelmeket is arattak, köztük említhetjük a Manchester United elleni két kiütéses sikert. Jürgen Klopp a keddi rangadó után nem rúgott bele még egyet az ellenfélbe.

– Nem azért vagyunk itt, hogy megalázzuk az ellenfelet, csak megtettük, amit meg kellett. A United nincs jó formában jelen pillanatban, de a mi szurkolóinknak ez fontos meccs, és megérdemlik, hogy örömet okozzunk nekik. Ma sok örömöt okoztunk. Én is élveztem a ma estét. Nem vártam, hogy kilencvenöt percen keresztül végig domináljunk, de hetven percig így volt. A maradék húsz percben ugyan a United nem dominált, de okozott nekünk néhány problémát – magyarázta a Liverpool vezetőedzője.

Premier League, szerdai program:

Chelsea–Arsenal 20.45 (tv: Spíler 1)
Everton–Leicester 20.45 (Digi Sport 1)
Newcastle–Crystal Palace 20.45
Manchester City–Brighton 21.00

Borítókép: Harry Maguire, a Manchester United csapatkapitánya (Fotó: Oli Scarff/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.