A válogatott meccsek után négy napig nyomta az ágyat a magyarok alapembere

Szita Zoltán ma Európa-liga negyeddöntőt játszik a Wisla Plock színeiben Svájcban a Kadetten Schaffhausen csapata ellen. A férfiválogatott balátlövője az esélyek mellett a közelgő szezonvégről és a válogatottról is elmondta a véleményét a Magyar Nemzetnek.

Szilágyi
2022. 04. 26. 16:10
Szita Zoltán szépen szeretne búcsúzni a klubjától Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazi csapatember nem hagyja cserben a társait. Még akkor is vállalja a játékot, ha előtte napokig legyengülve, otthon fekve regenerálódik. Szita Zoltán, a férfikézilabda-válogatott és a lengyel Wisla Plock balátlövőjét vírusfertőzés kínozta, miután visszatért a klubjához az Izrael elleni vb-selejtezőkről, de fel sem vetődött benne, hogy ne lépjen pályára múlt héten pénteken a Zabrze elleni bajnoki meccsen. – Tényleg nem mondhatom, hogy túledzettem magam az elmúlt napokban. A válogatott vb-selejtezői után több napot feküdtem otthon, szinte edzés nélkül estem be a bajnoki mérkőzésünkre – mondta lapunknak Szita Zoltán.

A nyártól a Pick-Szegedhez szerződő, veszprémi nevelésű játékos önkritikusan elismerte, hogy sikerülhetett volna jobban is az Izrael elleni oda-visszavágós párharc. Igaz, a válogatott teljesítette  a minimális célt: kiharcolta a részvételt a 2023-as világbajnokságon. – Nem lehettünk teljesen elégedettek. Idegenben elkövettünk hibákat, ennek ellenére egy góllal nyertünk, itthon volt 15-20 jó percünk, és ez elég volt az összesítésben elért tízgólos különbséghez. Legbelül mi, játékosok is azt éreztük, hogy nem az igazi a csapatjáték, a mentségünkre szóljon, hogy három kulcsemberünk, és hiányzott a válogatottból. És mivel nem ugyanabban a stílusban játszanak a kerettagok a klubcsapataikban, kellett egy kis idő, amíg újra begyakoroltuk a taktikát. Hozzáteszem, erre nem volt sok idő. Csak pár edzésünk volt a vb-selejtezők előtt – fogalmazott a 24 éves játékos.

Szita rajta tartja a szemét a magyar bajnokságon, ennek többek között az is lehet az oka, hogy a nyártól hazatér Szegedre. A Zozó becenevű játékos nem volt elégedetlen leendő csapata teljesítményével, annak dacára, hogy a Tisza-partiak elveszítették a Veszprém elleni Magyar-kupa-elődöntőt. – Hiányzott Bánhidi Bence, a helyettese, Matej Gaber megsérült, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a játékosok a szívüket-lelküket kitették a pályára, és végig szoros mérkőzésre késztették a Veszprémet. A visszavágásra még több lehetőség lesz: először a hétvégén az NB I-ben, majd a bajnoki döntő két találkozóján – mondta a lengyel Plock játékosa. 

Szita a szezon végéig a jelenlegi klubjára összpontosít, rögtön ma itt az újabb feladat, a Schaffhausen elleni negyeddöntő az Európa-ligában. A cél egyértelmű, nem feltétlenül a svájci meccset, inkább a kétszer hatvan perces párharcot kell megnyerni. – Be akarunk jutni a Final Fourba. Tavaly a dán GOG a Final Fourba jutásért játszott meccsen már hat góllal is vezetett ellenünk, de végül sikerült lefaragnunk a hátrányunkból, és a visszavágón öttel nyertünk. Most is kiegyeznék ezzel a forgatókönyvvel – nyilatkozta a lengyelek alapembere. 
Tavaly a Wisla Plock egyedüli nem német csapatként bejutott a Final Fourba, ott azonban előbb a későbbi győztes Magdeburg ellen egy, majd a bronzmeccsen a Rhein Neckar Löwen ellen öt góllal kapott ki, így a negyedik helyen zárta a tornát.
Szép búcsúajándék lenne Szita részéről, ha idén legalább egy hellyel feljebb lépve tudná befejezni csapatával a második számú európai klubsorozatot.   

Borítókép: Szita Zoltán ma újabb lépést tehet a csapatával a Final Four felé vezető úton (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.