Elképesztő kapushiba is kellett hozzá, hogy a Pool kiejtse a Cityt

A Liverpool labdarúgócsapata jutott elsőként az angol FA-kupa döntőjébe, miután szombaton 3-2-re legyőzte a Manchester Cityt a Wembley Stadionban. A másik ágon vasárnap a Chelsea és a Crystal Palace csap össze.

Magyar Nemzet
2022. 04. 16. 18:27
Manchester City vs Liverpool
epa09893314 Liverpool's Sadio Mane (C) celebrates with teammates after scoring during the English FA Cup semi final match between Manchester City and Liverpool at Wembley Stadium, London, Britain, 16 April 2022. EPA/VINCENT MIGNOTT Fotó: VINCENT MIGNOTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt vasárnap a Liverpool és a Manchester City bajnoki döntőnek beillő mérkőzést játszott egymással. Az első félidőben az égszínkékek voltak a pálya urai, de két szerzett góljukra pechjükre Jürgen Klopp gárdája mindkétszer válaszolni tudott, s végül 2-2-s eredménnyel ért véget a találkozó.

A két csapat még a Bajnokok Ligájában is érdekelt, szerdán harcolták ki a helyüket a legjobb négy között. A két hétközi mérkőzés között nagy eltérés volt a tekintetben, hogy a hazai pályán játszó, tartalékos Liverpool továbbjutása egy percig sem forgott veszélyben a Benfica ellen, addig a City legjobbjainak az utolsó pillanatig kellett küzdeniük Madridban az Atlético vendégeként, hogy ismét BL-elődöntősnek mondhassák magukat. A manchesteriek továbbjutása ráadásul vezéráldozatokkal járt, és Kyle Walker is megsérült.

 

Így amikor a Citynek szombaton, a FA-kupa elődöntőjében újra a Liverpool ellen volt jelenése, Pep Guardiola alaposan felforgatta a kezdőcsapatát, az Atlético elleni meccshez képest – talán a sűrű menetrendet is szem előtt tartva – hét helyen változtatott.

A csereemberek viszont nem voltak képesek a manchesteri gárdától megszokott teljesítménnyel előrukkolni, a Liverpool többet passzolt, lőtt kapura, illetve labdatartásban és gólokban is ellenfele fölé nőtt. A Vörösök már az első helyzetüket gólra váltották a 9. percben: Andy Robertson kanyarintotta a labdát a kapu elé, a játékosok közül Ibrahima Konaté ugrott a legmagasabbra, és a hálóba bólintott. (0-1)

A manchesteri kupakapus, Zackary Steffen hathatós segítségének köszönhetően a 17. percben két gólra dagadt a liverpooli előny. hazaadása után az amerikai hálóőr addig pepecselt a kirúgással, míg odaszáguldott a kapu elé, és becsúszva gólt szerzett. (0-2)

A szenegáli szélső egyik kedvenc ellenfelei közé tartozik a City (a 2014/15-ös idény kezdete óta egy játékos sem rezegtette meg többször az égszínkékek hálóját nála többször), ezt egy második találattal is szemléltette a 45. percben. Thiago Alcántara pörgette a labdát a tizenhatos sarkában magányosan álldogáló Mané elé, a 30 éves játékos pedig külsővel a bal sarokba vágta azt. (0-3)

A Premier League címvédőjének tehát fel volt adva a lecke a második félidőre, de nem riadt vissza ettől, és a fordulás után azonnal szépített. Fernandinho kiváló passzal hozta helyzetbe Gabriel Jesúst, aki forgolódott kicsit a kapu előtt, majd középre adta a labdát, Jack Grealish pedig senkitől sem zavartatva a bal sarokba lőtt. (1-3)

A második játékrészben aktívabb volt a City, de újabb gólt csak a rendes játékidő végén tudott szerezni. Bernando Silva találata túl későn jött, s bár a manchesteri csapat az egyenlítésért is rohamozott, a Vörösök 3-2-re győztek. A Liverpool így Jürgen Klopp irányítása alatt először jutott be a FA-kupa döntőjébe, és továbbra is nyitott előtte az út, hogy négy trófeát hódítson el az idényben (a ligakupát már megnyerte).

A másik elődöntőben vasárnap este (17.30, tv: Spíler 1) a Chelsea és a Crystal Palace csap össze egymással.

Angol FA-kupa, elődöntő:
Manchester City–Liverpool 2-3 (0-3)
gólszerzők: Grealish (47.) Silva (90.), ill. Konaté (9.), Mané (17., 45.)

 

Borítókép: Sadio Mané (háttal) és Thiago Alcántara gólöröme (Fotó: EPA/Vincent Mignott)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.