Covid-hamisítvány és a németek Balajti Ádáma hozta meg a sikert

Azonnal visszajutott a Bundesligába az onnan tavaly kiesett két nagy múltú klub, a Schalke és a Werder Bremen. Ugyanerre tehet kísérletet egy harmadik patinás együttes, a Hamburg, amely a Hertha elleni osztályozón szerezheti vissza az élvonalbeli tagságot. Tizenhét német bajnoki cím és négy európai kupagyőzelem térhet vissza a Bundesligába a nyáron.

2022. 05. 16. 12:50
1. FC Nuremberg - FC Schalke 04
15 May 2022, Bavaria, Nuremberg: Soccer: 2nd Bundesliga, 1. FC Nuremberg - FC Schalke 04, Matchday 34 at Max Morlock Stadium. Schalke's players cheer with the championship trophy. Photo: Daniel Karmann/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly sokként hatott a német futballban, hogy a Schalke és a Werder Bremen egyszerre kiesett az élvonalból. Az előbbi kereken húsz, az utóbbi harminc év után búcsúzott a Bundesligától, és sokáig nem úgy tűnt, hogy egyből sikerül nekik a visszajutás a legjobbak közé.

A Bundesliga II-idény felénél, 17 fordulót követően a Schalke a negyedik, a Werder mindössze a kilencedik helyen állt a tabellán, messze az automatikus feljutást jelentő arany-, illetve ezüstéremtől.

Gelsenkirchenben márciusban edzőt váltottak, a görög származású, de német Dimitrios Grammozis helyét a klub korábbi legendája Mike Büskens foglalta el a kispadon. Az egykori középpályás tagja volt a Schalke 1997-ben UEFA-kupa győztes, valamint 2001-ben Német Kupa-győztes csapatának, és vele indult meg felfelé a csapat.

– A Schalkénál mindenki tiszteli őt, maga is játszott a klubért, igazi legenda – mondta Büskensről a szakmai stáb tagja, Naldo, aki középhátvédként ugyancsak szolgálta a kékeket. – A személyes jelenléte számított sokat, úgy tudott beszélni a játékosokkal, hogy azok jobban megértették, mit várnak el tőlük.

1. FC Nuremberg - FC Schalke 04
Egy év után visszatér a Schalke a Bundesligába Fotó: Daniel Karmann/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Ennek meglett az eredménye, az idény második felét uralta a Schalke, amely a biztos feljutást már egy fordulóval a vége előtt megünnepelhette, a vasárnap Nürnbergben aratott 2-1-es győzelmével pedig a Bundesliga II bajnoki címét is megszerezte.

A tavaszi hadjáratot levezénylő Büskens edző mellett kulcsfigura volt a Schalke sikerében Simon Terodde, aki 30 találatával megszerezte a másodosztály gólkirályi címét. Nem először, 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben is a 34 éves csatár volt a Bundesliga II legjobb góllövője.

Terodde a német futball Andorka Pétere vagy Balajti Ádáma, aki a másodosztályban futószalagon termeli a gólokat, az élvonalban viszont elveszti az ebbéli tehetségét.

A német csatárnak 283 meccsen 172 találata van a Bundesliga II-ben, ezzel szemben az élvonalban 58 mérkőzésen csak tízszer talált a kapuba. Mindenesetre a Schalke tudta, hogy a másodosztályban rá van szükség, tavaly nyáron a kiesés után szerződtette Teroddét, aki elvégezte a dolgát.

Nagy kérdés, hogy a Bundesligában is rá épít-e majd a hétszeres német bajnok Schalke, amely a közelmúltban olyan labdarúgókat nevelt fel, mint Manuel Neuer, Mesut Özil, Leroy Sané és Leon Goretzka.

Hamis oltási bizonyítvány hozott fordulatot

Hasonlóan nagy visszatérő a Werder Bremen, amely négyszeres német bajnok, 1992-ben KEK-győztes volt, 2009-ben meg döntős az UEFA-kupában, és a nagy játékosok elindításában szintén nem szűkölködik, elég csak Rudi Völlerre, Karl-Heinz Riedlére vagy Mario Baslerre gondolni.

Brémában is volt edzőváltás az idényben, ott már tavaly novemberben távozott Markus Anfang, aki a tizedik helyen adta át az együttest Ole Wernernek. Érdekesség, hogy a Werdernél nem elsősorban a gyenge eredmények vezettek a váltáshoz, hanem egy hamis koronavírus oltási igazolvány.

Anfang tavaly nyáron vette át a csapat irányítását, vele célozta meg a visszajutást a Werder, de az edző november 20-án lemondott, miután a nyilvánosság elé került a botránya, miszerint hamis oltási bizonyítványt használt, úgy dolgozott. 

A Német Labdarúgó-szövetség idén januárban visszamenőlegesen egy évre eltiltotta és húszezer eurós pénzbírságot rótt ki rá.

A Werder szempontjából jól jött az edző lebukása, hiszen Anfang láthatóan nem tudta hozni az eredményeket, és ha tovább hagyják dolgozni, az a csapat feljutásába kerülhetett volna. A helyére érkezett Werner azonban egyből a helyes útra terelte a „Muzsikusokat”, akik az első hét bajnokijukat megnyerték az irányításával.

A 22. forduló végén már a feljutást érő második helyen állt a Werder, amely vasárnap az utolsó fordulóban a Regensburg 2-0-s legyőzésével biztosította be az ezüstérmet és az újbóli Bundesliga-tagságot.

Osztályozón térhet vissza a „Mamut”

A Bundesliga mamutja – így becézték a Hamburgot arra utalva, hogy az egyetlen klub volt, amely 1919 óta mindig a német élvonalban szerepelt, s egyúttal az egyetlen a 16 alapító közül, amely sosem esett ki az 1963-ban rajtolt Bundesligából. Ez utóbbi megállapítás 2018-ban vesztette érvényét, amikor az élvonal utolsó előtti helyén zárva kiesett a Hamburg.

A mamut 99 év után halt ki az első osztályból.

Utána az első három másodosztályú idényében mindig a negyedik helyen végzett a HSV, amely idén végre megcsípte legalább a bronzérmet, s vele együtt az osztályozót. Ehhez drámai fordulat kellett az utolsó fordulóban.

A Hamburg és a Darmstadt azonos pontszámmal várta a záró kört vasárnap. Az utóbbi sima, 3-0-s győzelmet aratott a Paderborn ellen, ami sokáig a harmadik hellyel ért fel neki, ugyanis a HSV a félidőben még 1-0-s hátrányban volt a Hansa Rostock otthonában. Végül azonban fordított és 3-2-re nyert a Hamburg, amely a jobb gólkülönbségének köszönhetően harmadik lett.

Az osztályozón pedig a Bundesliga 16. helyén végzett Hertha Berlin elleni, csütörtökön kezdődő oda-visszavágós párharcban juthat fel az élvonalba a hatszoros német bajnok, BEK- és KEK-győztes klub.

Ha a Schalke és a Werder mellett a Hamburg is feljut, összesen tizenhét német bajnoki cím és négy európai kupagyőzelem tér vissza a Bundesligába a nyáron.

Borítókép: a Schalke játékosai ünneplik a német másodosztályban megszerzett bajnoki címet (Fotó: Daniel Karmann/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.