Sosem látott mészárlás a szlovén matador vezérletével

Bár a hetedik meccsbe torkolló párharcok végletekig kiélezett csatát sejtetnek, az észak-amerikai profi kosárlabda-liga (NBA) főcsoport-elődöntőit lezáró két mérkőzés egyaránt nagy különbséget hozott. A Dallas Mavericks az alapszakaszelső Phoenix Sunst, a Boston Celtics a címvédő Milwaukee Buckst ütötte ki.

2022. 05. 16. 8:00
Luka Doncic
2022 NBA Playoffs - Dallas Mavericks v Phoenix Suns
PHOENIX, AZ - MAY 15: Luka Doncic #77 and the Dallas Mavericks huddle up before the game against the Phoenix Suns during Game 7 of the 2022 NBA Playoffs Western Conference Semifinals on May 15, 2022 at Footprint Center in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2022 NBAE Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images/AFP (Photo by ANDREW D. BERNSTEIN / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: ANDREW D. BERNSTEIN / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a párharc első hat meccsét kivétel nélkül a hazai csapat nyerte, a nyugati főcsoport-elődöntő utolsó, hetedik összecsapásán a Dallas Mavericks idegenben 57-27-re vezetett a félidőben a Phoenix Suns ellen.

Korábban soha, egyetlen hetedik meccsen sem alakult még ki ekkora különbség két negyed után.

A kiütés fő mozgatórugója Luka Doncic volt. A szlovén kosaras, akit matadornak becéznek Dallasban, az első félidő végére már huszonhét pontnál járt, a párharcban pedig harminc pont felett átlagolt meccsenként.

A továbbjutás persze innentől már nem lehetett kérdéses, s még a meccs végi legnagyobb különbség rekordja is csak mérsékelten motiválta a Dallast, hiszen eddig is a Mavericks tartotta ezt a csúcsot a hetedik meccsek történetében: 2005-ben, a Houston Rockets ellen negyven ponttal, 116-76-ra nyert a texasi derbi lezárásaként.

Volt olyan pont a Phoenix elleni meccsen, amikor negyvenhattal is vezettek Doncicék, de aligha voltak csalódottak, hogy végül „csak” harminchárom pont különbséggel, 123-90-es győzelemmel jutottak be a főcsoportdöntőbe. Pedig az alapszakasz után a Phoenix Suns volt a bajnoki cím legfőbb esélyese, a tavalyi nyugati bajnok érte el a legjobb mérleget.

Luka Doncic
Dallas Mavericks v Phoenix Suns - Game Seven
Doncic dob, ebből kosár lesz (Fotó: Getty Images via AFP/Christian Petersen)

Mindenki sima meccsre számított. Igazuk lett

– vigyorgott a Dallas vezetőedzője, Jason Kidd. – A mérkőzés elejétől kezdve látszódott a nyomás az ellenfél játékosain, olyan dobásokat rontottak el, amelyeket nagyon ritkán szoktak.

A Dallas története egyetlen, 2011-es bajnoki címe után tizenegy éven keresztül egyetlen párharcot sem nyert a rájátszásban. Idén a Utah Jazz ellen megszakadt a rossz sorozat, s rögtön hozzátette a második sikert is a Mavericks.

A két csapatot Kidd személye köti össze, aki a tizenegy évvel ezelőtti sikerhez még játékosként járult hozzá.

A Phoenix bukásában belső konfliktus is szerepet játszhatott, ugyanis szokatlanul kevés játékidőt kapott a center, DeAndre Ayton. Monty Williams vezetőedző röviden, mégis sokat sejtetően annyit válaszolt a felvetésre: „Ez belső ügy.”

Kiesett a címvédő is

A Milwaukee Bucks háromszor is vezetett a Boston Celtics ellen, ám a hatodik meccsen, hazai pályán nem tudta lezárni a párharcot. A címvédő játékosainak lelkiállapotán biztosan nem segített, hogy az elszalasztott lehetőség után lövöldözés tört ki Milwaukee-ban, amelyben huszonegyen megsérültek.

Ennek ellenére a Bucks nem kezdett rosszul a bostoni hetedik meccsen, az első félidő nagy részében kis előnyben játszott. A mérkőzés második felére azonban szétesett a címvédő, s végül majdnem akkora különbség alakult ki a két csapat között, mint néhány órával később Phoenixben.

NBA-rájátszás

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 90-123

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 109-81

 

A főcsoport-elődöntők végeredménye

Kelet

Miami Heat (1.)–Philadelphia 76ers (4.) 4-2

Boston Celtics (2.)–Milwaukee Bucks (3.) 4-3

Nyugat

Phoenix Suns (1.)–Dallas Mavericks (4.) 3-4

Memphis Grizzlies (2.)–Golden State Warriors (3.) 2-4

 

A főcsoportdöntők párosítása

Kelet

Miami Heat (1.)–Boston Celtics (2.)

Nyugat

Golden State Warriors (3.)–Dallas Mavericks (4.)

Borítókép: Dallasi oldalon teljes volt az egység (Fotó: NBAE/Getty Images via AFP/Andrew D. Bernstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.