Szlovákia az olimpia után a vb-n is bravúrra készül

A legjobb nyolc mezőnye arra utal, a csoportkör meglepetések nélkül zárult a finnországi A csoportos jégkorong-világbajnokságon. A papírforma azonban csak az utolsó, hetedik fordulóban simult ki azzal, hogy Kanada Franciaországot, Szlovákia pedig Dániát ütötte ki. A vb igazán izgalmas, egyenes kieséses szakasza a szerdai szünnap után, csütörtökön kezdődik a negyeddöntőkkel.

Magyar Nemzet
2022. 05. 25. 11:35
szlovakia
Slovakia's forward Tomas Tatar (L) scores his second goal against Denmark's goalkeeper Sebastian Dahm while Denmark's Matias Lassen looks on during the IIHF Ice Hockey World Championships preliminary round Group A match between Slovakia and Denmark in Helsinki on May 24, 2022. (Photo by Markku Ulander / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A jelű csoportból – ebben a sorrendben – Svájc, Németország, Kanada és Szlovákia jutott tovább és utolsóként Olaszország esett ki a divízió I/A-ba. Svájc többek között legyőzte Kanadát is, és csupán 12 percre volt attól, hogy százszázalékos eredménnyel zárja az alapszakaszt, ám a németek egyenlítettek, így a helvétek végül csak hosszabbításban harcolták ki a hetedik sikerüket, de így is meggyőzően végeztek a nyolcas élén.

Kanada szokás szerint a csoportkörben rapszodikus teljesítményt nyújtott, négy győzelem után kikapott Svájctól, majd komoly meglepetésként, a két csapat közös történetében először Dániától is, így az utolsó fordulóban mindenképpen nyernie kellett Franciaország ellen a biztos továbbjutás érdekében. Nem remegett meg a tengerentúliak keze, magabiztosan, 7-1-re hozták a meccset.

A Kanada elleni siker önmagában azt sugallja, hogy Dánia közel állt a továbbjutáshoz. Így is volt, ám ahhoz végül négy győzelem, 12 pont is kevés volt, mert a szlovákok zárásként ugyancsak 7-1-re legyőzték a skandinávokat, és pontazonosság mellett az egymás elleni eredmény északi szomszédainknak kedvezett.

A B csoport előzetesen, illetve a hagyományok alapján erősebbnek tűnt, ám helyesebb úgy fogalmazni, hogy egyértelműbbnek. A nagyok – Finnország, Svédország, Csehország, Egyesült Államok – dolgát a kisebbek nem is tudtak megnehezíteni.

A negyeddöntőben nehéz lenne előre fogadni bármelyik párharcra. A két csoportgyőztes nyilván favorit, de az Egyesült Államokat semmiképpen sem mondanánk esélytelennek Svájccal szemben. Finnország szintén esélyesebb Szlovákia ellen, amire az eddigi eredményeken felül további két érvet is felsorakoztathatunk: Finnország a házigazda, egyben az idei, pekingi téli olimpia győztese. Ugyanakkor a fiatal hokisokat felvonultató, az olimpián berobbant, még csak 18 éves tehetség, Juraj Slavkovsky vezérelte szlovákokat hiba lenne lebecsülni. A téli olimpián szerzett bronzérmük tekintélyparancsoló, s úgy érzik, 2012 után ismét van esélyük az éremszerzésre a világbajnokságon.

A Németország–Csehország, valamint a Kanada–Svédország negyeddöntő pedig végképp nyílt, bármi megtörténhet.

A csoportkör végeredménye:

A csoport: 1. Svájc 20 pont, 2. Németország 16, 3. Kanada 15, 4. Szlovákia 12, 5. Dánia 12, 6. Franciaország 5, 7. Kazahsztán 3, 8. Olaszország 1.

B csoport: 1. Finnország 19 pont, 2. Svédország 18, 3. Csehország 13, 4. Egyesült Államok 13, 5. Lettország 8, 6. Ausztria 7, 7. Norvégia 5, 8. Nagy-Britannia 1.

A két utolsó helyezett kiesett a divízió I/A-ba.

A negyeddöntő párosítása:
Svájc–Egyesült Államok
Németország–Csehország
Kanada–Svédország
Szlovákia–Finnország

Borítókép: Tomas Tatar akcióban a dánok elleni meccsen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.