Fradi: Elöl minden rendben, hátul még van csiszolni való

Hiába az idény eleji forma, a Ferencváros nem titkolózott tovább. A kazah Tobol ellen kénytelen volt színt vallani: kiderültek az erényei, és a gyengeségeit sem tudta palástolni. Nehéz belőni a Fradiban rejlő potenciált. A támadószekcióba nem lehet belekötni: tavaly Ryan Mmaee, idén Adama Traoré kezdett nagyon meggyőzően. Az előtte álló feladatok nehézségi fokával párhuzamosan talán feljavul a Ferencváros védelme.

Magyar Nemzet
2022. 07. 14. 6:12
Laidouini (balra) köszönti az új szerzeményt, Traorét Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencvárosnak volt ideje alkalmazkodni a nemzetközi versenynaptár sajátosságaihoz. Az előző három idényben rögtön a mély vízben kellett bizonyítania. 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is a Bajnokok Ligája selejtezőkörében volt érdekelt a legnépszerűbb magyar csapat; évről évre júliusban kezdte a nemzetközi hadjáratot, és legalább három párharcot kellett teljesítenie ahhoz, hogy eljusson a BL vagy az Európa-liga csoportköréig.

A korábbi edzők, Szergej Rebrov és Peter Stöger nem sokat bíbelődhettek a csapatépítéssel, alig hogy elkezdődött a szezon, a Bajnokok Ligája első, második, harmadik jó esetben negyedik selejtezőkörében az eredménykényszer mindent meghatározott.
A tavaly télen munkába állt, tapasztalt Sztanyiszlav is ugyanezzel a kihívással szembesült a Ferencváros vezetőedzőjeként. A június eleji Nemzetek Ligája-mérkőzések és rendkívül rövid pihenőidőszak után kellett megterveznie a felkészülést. A kazah Tobol elleni sikeres, 5-1-es összesítéssel megvívott párharc alapján Csercseszov is megoldotta a feladatot. Az elsőt. Hiszen a Fradi bevallottan a Bajnokok Ligája csoportköréről álmodik, Kubatov Gábor klubelnök és Hajnal Tamás sportigazgató is megfogalmazta a célokat.

S ha ezen a szemüvegen keresztül nézzük a Ferencváros szerda esti játékát a Tobol ellen, vannak figyelemre méltó részletek, amelyek magyarázhatóak az idény eleji formával és a szűkre szabott felkészülési idővel, de mindenképpen érdemes ezeket komolyan venni.

A Tobol elleni párharc kapcsán számtalanszor elhangzott, hogy a kazah bajnokság jelenleg is zajlik, az ellenfél játékban van, ehhez képest a Fradi még éppen csak beleszagolt a szezonba.

Ugyanakkor maga Sztanyiszlav Csercseszov, a magyar bajnok edzője fogalmazta meg a visszavágó utáni sajtótájékoztatón, hogy nem 20, hanem 90 percig szeretett volna dominálni a csapata. Ha valamivel, akkor ezzel nem volt elégedett az orosz szakember. A Ferencváros álomrajttal indított, lerohanta a Tobolt, nem csak szellemesen, eredményesen is futballozott. Élvezetes volt szemmel követni Adama Traorét, a nyáron a Real Madridot az előző BL-szezonban a Bernabéuban legyőzött moldovai Sheriff Tiraspol korábbi csatára nem csak a két góljával, a helyváltoztatásaival, és főképp a gyorsaságával tűnt ki a mezőnyből.

A Ferencvárost minősíti, hogy Ryan Mmaee személyében tavaly is le tudott igazolni egy minőségi támadót, és idén is „kifogott egy aranyhalat”. Traoré és Nguen remekül érzi egymást a pályán, ez a munkakapcsolat még sokat érhet a Fradinak a jövőben.

A csatárposzt és a támadó harmadban való gyors, kreatív játék a magyar bajnok erőssége. Nguen Tokmac, Franck Boli és Myrto Uzuni voltak a Rebrov-korszak kulcsfigurái, az sem véletlen, hogy Uzuni, azaz egy csatár volt az utóbbi három évben az egyetlen, akinek az értékesítésével látványos hasznot realizált a Ferencváros: 1,8 millió euróért vette meg a Lokomotiva Zabrebtől, majd több, mint dupla annyi pénzért, 4 millió euróért adta el a spanyol Granadának.

A védelem eddig nem termelt ki hasonlóan fontos egyéniségeket. Miha Blazic, a szlovén belső védő a szerződése lejártával ingyen távozott a francia Arges csapatához. Ő volt a Ferencváros védősorának meghatározó alakja az elmúlt években.

A Tobol elleni teljesítmény alapján a védelem, a védekezés teljesítménye nem egyenletes. A kazah játékosok főképp a második félidő elején többször is igen könnyen kerültek helyzetbe, egy jobban, hatékonyabban támadó csapat minden bizonnyal komolyabb fejtörést okozott volna Csercseszovnak. Az edző nem mindennel volt elégedett a kispad előtt, de ezzel nem volt hajlandó foglalkozni a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. Az 5-1-es győzelem után ez egyébként érthető.

A négygólos siker után sem érdemes elhallgatni: ha csak fele olyan gyors és kreatív lenne a védelme, mint a csatársora, a Ferencváros simán eljutna legalább az Európa-liga csoportköréig.

Idény eleji forma ide vagy oda, alighanem ezzel Csercseszov is tisztában van.

Borítókép: Traoré duplával kezdett az Üllői úton (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.