időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Büszkeségeink teher nélküli ünnepnapra készülnek

Dubai Viktória
2022.07.01. 07:29 2022.07.01. 11:16
Büszkeségeink teher nélküli ünnepnapra készülnek

A hazai rendezésű világbajnokságon való döntőbe jutás miatt érzett eufória ellenére a női vízilabda-válogatott tagjai tisztában vannak vele, hogy hol, milyen hibákat követtek el a Hollandia ellen 13-12-re megnyert elődöntőben. Megítélésük szerint az eddigiekkel ellentétben csütörtökön a csapat védekezése nem volt tökéletes.

Válogatottunk eddigi útját tekintve a hollandok ellen 13-12-re megnyert elődöntőn fordult a kocka, mivel eddig a védekezésben brillíroztak a magyar hölgyek, csütörtökön viszont hátul több hibát is vétettek, miközben elől remekül teljesítettek. 

– Ilyenkor nehéz megszólalni – ismerte el Vályi Vanda. – Csak le akartunk jönni vízilabdázni, egymás és a játék szeretetéért. Mindenki odafigyelt a feladatára, visszaértünk védekezni. Igaz, sok gólt kaptunk, de a lényeg, hogy túllőttük őket. A végén pedig fegyelmezetten lehoztuk ezt a meccset.

– Fantasztikus volt – kezdte értékelését Keszthelyi Rita. –  Sokkal jobban játszottunk most elöl, mint korábban, de hátul nem sikerült az a tervünk, hogy kivegyük a játékból bizonyos játékosaikat. Ennek ellenére volt szívünk és tartásunk. Előzetesen azt kérték tőlünk, hogy ne zuhanjunk össze egy-egy gól után, azt teljesíteni tudtuk. Nagyon örülök, hogy ma olyan játékosainknak is megvoltak a nagy pillanataik, akiknek korábban mondtuk, hogy ezek el fognak jönni.

 

A csapatkapitány hozzátette, elégedett a döntőbe jutással, mert tavasszal nem gondolta volna, hogy június végére itt tart majd.

– Azt hiszem, teher nélkül fogunk játszani, hiszen ez ünnepnap lesz nekünk. Ritkán vagyunk döntőben, nekem tizennégy év alatt nem sikerült világbajnoki döntőt játszanom, pedig a társaimmal mindig mindent megtettünk érte. Szombaton megpróbálunk majd tapadni rájuk, mint az olimpián, hogy érezzék a nyomást, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Ha a védekezésünk javul, és a mozgásunkba képesek leszünk frissességet vinni, akkor lehet esélyünk ellenük. Kedvezhet nekünk, hogy gyakoroltunk velük egy hétig a vb előtt. 

Én ezt szeretném élvezni, nem adatik meg minden nap, hogy döntőt játszhassunk hazai közönség előtt. Mindent meg fogunk tenni, rajtunk nem fog múlni a győzelem.

Magyari Alda a mérkőzés utolsó pillanatait idézte fel, amikor „forró volt a talaj” a magyar kapu előtt, de a 21 éves hálóőr szerencsére a helyzet magaslatán állt.

– Amikor ilyen szoros a mérkőzés, kijön belőlem és a lányokból is az őrület. Az utolsó három percben csak azt mantráztam magamban, hogy egy védés, és ha megvan az az egy védés, akkor döntőbe jutunk. Amikor kivédtem az utolsó lövésüket, az járt a fejemben, hogy megint jön egy szöglet, azt is ki kell majd védeni. De amikor láttam, hogy kiesik a játékos kezéből a labda, akkor aztán el akartam dobni messzire, ne legyen többet a kapu közelében. Akkor kezdtem felfogni, hogy mit értünk el. Most én kaptam meg a Benedek Tibor-díjat, de ma az egész csapat, illetve a stábtagok és a közönség is megérdemelte volna, együtt jutottunk a döntőbe.

 

Az UVSE pólósa is kitért a csapat védekezésére, amely szerinte sem volt tökéletes.

– A lányok mindig besegítenek, de a mai mérkőzést szerintem nem a védekezéssel nyertük meg. Most is ott voltak, és mindig tudom, hogy a legfontosabb pillanatban jönnek segíteni. Ha így támadunk szombaton is, akkor nem lesz gond, de a védekezésen még csiszolni kell.

Az utolsó negyed közepén volt egy pillanat, amikor a videóbíró a hollandok javára döntött, ezzel a góllal feljöttek 12-12-re. Magyarit a döntés nem dühítette, az előzmények viszont igen.

– Amiatt voltam bosszús, mert a gólszerzővel (Simone van de Kraats – a szerk.) kapcsolatban előzetesen megbeszéltük, hogy nem lőhet kapura a meccsen, akkor mégis a negyedik gólját lőtte. 

Rybanská Natasa szerint az döntött a magyar válogatott javára, hogy a mieink jobban akarták a győzelmet.

– Élet-halál harc volt köztünk. Nagyon erősek voltak a hollandok, szépen játszottak. A mi játékunk nem volt tökéletes, szóval van min javítanunk. 

Arról beszéltünk az öltözőben, hogy ma az nyer, aki jobban akarja, és ezt senki nem akarhatja jobban nálunk. Úgy érzem, hogy mindenki otthagyta a szívét és a lelkét a medencében, a taknyunk, nyálunk egybefolyt egymásért. 

Borítókép: Keszthelyi Rita (szemben) mindent beleadott a hollandok elleni elődöntőn (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Vizes vb 2022

Milák Kristóf: Nagyon türelmetlen vagyok magammal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.