A klublegendák szerint a Honvédnál nem látni, mibe lehetne kapaszkodni

Borzalmasan rajtolt a bajnokságban a Bp. Honvéd: az első két meccsén egyetlen ponttal sem gazdagodott, és egyetlen gólt sem szerzett, ellenben kapott ötöt. Bár még talpra állhat a csapat, nagyok sok mérkőzés van még hátra, a Magyar Nemzet által megkérdezett egykori klublegendák a tapasztaltak alapján nem túl derűlátóak. Csábi József, Garaba Imre és Sallai Sándor mondta el, hogy miként látja egykori klubja jelenét és jövőjét.

2022. 08. 12. 17:40
Honvéd
Budapest 20220729 Labdarúgás 2022 NBI NB1 OTP Bank Liga Honvéd Zalaegerszeg ZTE Fotó Török Attila Nemzeti Sport csapat bánat Herdi Prenga Bocskay Bertalan Nenad Lukics Fotó: Török Attila/Nemzeti sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre a Bp. Honvéd legborúlátóbb szurkolói sem számíthattak. A kedvenceik az utóbbi két bajnokságban hajszállal úszták meg a kiesést, ám a vezetők új időszak kezdetét harangozták be, ami új szakmai vezetést, új vezetői szerkezetet, erősebb keretet is jelentett a szándékuk szerint. Újra lett a klubnak sportigazgatója a skót Chris Docherty személyében, aki honfitárását, Tam Courts-ot hozta vezetőedzőnek, a keretben sok változás lezajlott, ám a rajt így is roppant gyengére sikeredett.

Az első meccs előtti napon nagy megütközést keltett, hogy váratlanul mennie kellett a csapatkapitány Batik Bencének, aki hamarosan Felcsúton kötött ki. Másnap a csapat a Bozsik Arénában 1-0-ra kikapott a Zalaegerszegtől, majd a második fordulóban a múlt hét végén 4-0-s vereséget szenvedett idegenben a Mol Fehérvártól. Azaz két meccsen nulla pont, nulla szerzett gól öt kapott ellenében… Ráadásul szinte csak hírmondónak maradt meg a pályára lépők között olyan fiatal magyar, aki a klub akadémiáján nevelkedett.

Mindezt nyilván nehezen élik meg a klubnak azok az egykori játékosai, akik annak idején bajnoki címek sorával öregbítették a Bp. Honvéd patinás hírnevét. Csábi József két részletben összesen 191 bajnoki mérkőzésen játszott a Bp. Honvéd színeiben, három aranyérmet nyert, a 2014–2015-ös szezonban egy ideig a csapat vezetőedzője is volt.

– Az első fordulóban ott voltam a Bozsik Arénában, a csapat második meccsét a tévében láttam, és nem voltam boldog – mondta az egykor tízszeres válogatott védő. – Én már azt sem értettem, hogy miután idény közben a klub kivásárolta Nebojsa Vignjevicset a lettországi szerződéséből, a bajnokság vége után, néhány nappal a felkészülés megkezdése előtt menesztette. Ez nyilván újabb komoly anyagi áldozattal járt, és nemigen tűnik jó üzleti döntésnek. 

Ami pedig a szakmát illeti, elhamarkodott vélemény lenne két fordulót követően pálcát törni az új vezetőedző és a sportigazgató fölött, ennél mindenki több bizalmat érdemel. Ugyanakkor azt már most elmondhatom, hogy a csapat játékában nem fedeztem fel a koncepciót, amely idővel majd beérik és eredményt hozhat. Kerestem az olyan jeleket a futballistákban és a csapatban, amelyekbe a jövőt illetően bele lehet kapaszkodni, de sajnos nem találtam egyet sem, és ez az, ami elsősorban aggaszt. 

Elszomorít az is, hogy az új vezetőség úgy tűnik, nemigen támaszkodik a klub akadémiájára, és nem láttam olyan légióst, akiről azt mondhatnám, biztosan nincsen vele egy szintű magyar a keretben. Az akadémiáról olyan futballisták emelkedtek ki, mint például Vécsei Bálint, Holender Filip vagy akik válogatottak lettek, előbbre léptek a karrierjükben, de ezt annak is köszönhették, hogy lehetőséget kaptak Kispesten az élvonalban. Remélem, hogy vasárnap este a Paks ellen a Honvéd rám cáfol, és eloszlatja az aggodalmaimat.

 

Csábi József
Csábi József (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

Csábi József még hozzátette, tavaly az utolsó előtti, az idén az utolsó fordulóban dőlt el, hogy nem esik ki a Bp. Honvéd, és ha a tendencia így folytatódik, akkor bizony a másodosztály lehet a vége. A bennmaradást illetően egyelőre nem nyugodt a klub egyik legendája, a 82-szeres válogatott, a Honvéddal négyszeres bajnok Garaba Imre sem.

– Nem sokat láttam az eddigi két meccsből, mert nem vidított fel a látvány. Kapkodást érzékelek a vezetés részéről, az például, hogy egy nappal a rajt előtt elküldték a csapatkapitány Batik Bencét, és ahogyan elküldték, az abszurd. Ráadásul az elment játékosok helyére szerintem nem jöttek megfelelő futballisták. Az biztos, hogy még nagyon sokat kell dolgozni ezen a csapaton, és ha nem érkeznek még minőségi labdarúgók, akkor a helyezéseket tekintve legjobb esetben is csak a középmezőny végében bizakodhatunk, és ismét izgulnunk kell majd a bennmaradásért. 

Most a Honvéd sajnos nem úgy teljesít, ahogyan a szurkolók – közéjük értve engem is – elvárják tőle, és ahogy azt a klub hagyományai megkövetelik. Az nem méltó a Honvédhoz, hogy két forduló lemegy, kikap otthon, majd idegenben kap egy négyest, és nem szerez egyetlen gólt sem ezen a két meccsen. 

Visszatérve a szurkolókra, én kalapot emelek előttük, élmény nézni és hallgatni őket. Rajtuk semmi sem múlik, mennek a meccsekre, teszik a dolgukat, most már a csapaton lenne a sor.

 Garaba Imre
Garaba Imre (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

Sallai Sándor 138 bajnoki mérkőzésen viselte a Bp. Honvéd mezét, ötször lett bajnok Kispesten, és 55-ször volt onnan válogatott. Érthető, hogy számára is fontos a klub presztízse, amivel szerinte nem fér össze az, hogy a csapat évek óta az NB I-es létéért vív az utolsó percekig kiélezett harcot.

Sallai Sándor
Sallai Sándor (Fotó: Mirkó István)

– Ennél rosszabbul nem is rajtolhatott volna a csapat, nézhetjük onnan is, hogy ennél már csak jobb jöhet. Sajnos azonban az első két meccsen nem láttam semmi olyat, ami okot adhatna a bizakodásra, úgy tűnt, az új edző nem találta meg a csapatot, a csapat pedig nem érti az elképzelését, mert annak nyomát sem lehetett látni. A játék kibogozhatatlan volt, az összevisszaság benyomását keltette, a futballisták pedig szemlátomást nem értik egymást. 

Honvédosként elszomorodva figyeltem a mérkőzéseket, hiszen úgy vártam az új bajnokságot, hogy az új szakmai vezetéssel végre a dobogós helyekért, nem pedig a kiesés ellen harcol majd a csapat, de nagyot csalódtam. És bármennyire optimista is a természetem, ezen a két meccsen nem találtam semmit, ami sok jóval kecsegtetne. 

Kívülről nem szeretnék tanácsokat osztogatni, de azt elvárom, hogy a csapatnak legyen markáns arculata. Annak idején az edzőnk, Komora Imre mindig azt mondta, tudnunk kell, mit akarunk, és azt hogyan akarjuk megvalósítani, és ezt most nem látom a mai Honvédon. A keret nem alakult ki, néhány játékos nem is tudja, hova került, márpedig ez Puskás Ferenc, ichy Lajos, és más kiválóságok klubja, egy évszázad eredményei tették a nevét ismertté az egész világon, és nem lenne szabad hagyni, hogy a jelen lerombolja azt, amit az elődök felépítettek.

A Bp. Honvéd a bajnokság 3. fordulójában azt a Paksot fogadja, amely a Mol Fehérvár legyőzésével és a Vasas otthonában szerzett egy ponttal még veretlen. 

Borítókép: Szomorú kispeti játékosok a vereség után (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.