A világklasszis litvánok után a nagyon jó csehek következnek

Litvánia nagyon nehezen győzte le szerdán este a magyar férfikosárlabda-válogatottat, a 78-88-as végeredmény nem is tükrözi, mennyire szorosan alakult a mérkőzés az utolsó percig a szombathelyi világbajnoki-selejtezőn. Hanga Ádám is sajnálta, hogy elmaradt a nagy bravúr, de a csapat ebből a találkozóból sokat meríthet a szombati, csehek elleni vb-selejtezőre, majd az Európa-bajnokságra.

2022. 08. 25. 15:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondták ki, de nyilvánvaló, hogy a litvánok edzőmeccsre jöttek. A keddi sajtótájékoztatón egy újságírójuk rá is kérdezett a szövetségi kapitányuknál erre, Kazys Maksvytis pedig hímezett-hámozott, elejtett néhány lózungot az ellenfél tiszteletéről, de elmondta azt is, hogy szeretne mindenkinek sok játéklehetőséget adni, a kulcsembereket pihentetni az Európa-bajnokság előtt, néhány játékelemet sem árt még kicsit gyakorolni – nagy tétre menő világbajnoki selejtezők előtt ilyeneket nemigen mondanak az edzők.

Ebből az lett, hogy a litvánok két legnagyobb sztárja, az NBA-ben is meghatározó kosarasnak számító Domantas Sabonis (Sacramento Kings) és Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans) fél órát töltött a szombathelyi parketten, Kazys Maksvytisnek pedig másfél perccel a vége előtt azért kellett időt kérnie, hogy a vereség elkerülése érdekében rázza össze a csapatát. A mérkőzés után Domantas Sabonis be is vallotta: egyáltalán nem arra számítottak, hogy a magyar válogatott megnehezíti a dolgukat, sőt képes lehet akár nyerni is ellenük.

Talán túlságosan is élénken élt az emlékükben a 2018. júniusi találkozó Budapesten, ahol ők nagyon simán, 73-50-re nyertek Budapesten. Azóta azonban a magyar együttes sokat fejlődött, és a játékosainak nagy része komoly tapasztalatokat szerzett a nemzetközi porondon, a Falco elsősorban hazai kosarasokra építve nagyszerűen szerepelt a Bajnokok Ligájában, azaz már nem szeppen meg, ha a csapatok bemutatásánál világklasszisokat lát a másik oldalon.

 Különösen akkor, ha a saját soraiban is lát egy Európa-szerte nagyon sokra tartott játékost, aki képes a többiekbe is hitet önteni a puszta megjelenésével, de különösen a játékával. Ő a spanyol bajnok és Euroliga-döntős Real Madrid sztárja, 

aki a múlt héten a horvátok ellen öt év után tért vissza a válogatottba, és a litvánok ellen is minőségi ugrást jelentett a csapatnak a teljesítménye. Dobott huszonegy pontot, nagyszerűen szervezte a védekezést, élmény volt őt nézni.

 

Fotó: Mirkó István

– Köszönjük a közönségnek, rendkívül jó hangulatot teremtett – mondta Hanga Ádám a lefújás után a vegyes zónában. – Szerettem volna győztes mérkőzéssel visszatérni, azonban a litván válogatott nyilván nagyobb erőt képvisel, mint mi. A belső embereikkel nem nagyon tudtunk mit kezdeni, sokkal fizikálisabbak, sokkal nagyobbak, sokkal több kilók. Az Eb-n viszont csak ilyen csapatokkal fogunk találkozni, úgyhogy erre valamilyen megoldást ki kell találnunk. Nyilván szenvedni fogunk, mindig benne lesz az, hogy lepattanócsatát veszítünk, de a csapatot dicséret illeti, a szívét-lelkét kitette a pályára, ahogy a közönség is. Harmincnyolc percig tulajdonképpen pariban voltunk egy olyan litván válogatottal, amely éremesélyes lehet ezen az Eb-n.

Különleges élmény lehetett ez a mérkőzés Váradi Benedeknek, aki a szombathelyi Falco nevelése, ám jó ideig biztosan nem lép pályára a Savaria Arénában, mivel a nyáron külföldre szerződött a magyar bajnoktól, és éppen Litvániába, a Rytas Vilniushoz.

 

Fotó: Mirkó István

– Az első félidőben talán jobban bírtuk, utána volt egy kis hullámvölgyünk, aztán néhány szerencsés labda hozzájuk pattant – nyilatkozta. – De nyilván megérdemelten nyertek, gratulálunk nekik. Én azt gondolom, tényleg bebizonyítottuk magunknak és a szurkolóknak azt, hogy mire vagyunk képesek egy ilyen világklasszis játékosokat felvonultató Litvánia ellen is. Ebből a meccsből is sokat tanulhatunk, lépésről lépre haladunk, és egyelőre nem foglalkoztat, hogy az Európa-bajnokságon is találkozunk a litvánokkal, mert a csehek elleni szombati vb-selejtezőre összpontosítunk majd. Nem jelentett pluszmotivációt, hogy a következő klubom országának válogatottjával játszottunk, ugyanakkor most személyesen is találkozhattam a jövendő edzőmmel és két csapattársammal.

 

Fotó: Mirkó István

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány az ellenfél 52 százalékos triplamutatójában találta meg a vereség okát, amely sokkal szorosabb volt, mint amit a 78-88-as végeredmény mutat, hiszen az litvánok hat pontot az utolsó fél percben szereztek, amikor a magyar válogatott mindent egy lapra feltéve, kockáztatva és így hibázva támadott a fordításért. Ami pedig a Hanga Ádám által is említett megoldást illeti a nagy fizikális hátrányról szólva, nyilván sokat segít, hogy az amerikai honosított center, a 206 centire nőtt Mikael Hopkins tegnap reggel repülőre ült, hogy csatlakozzon a magyar kerethez, amelyet két hete édesapja súlyos autóbalesete miatt hagyott el.

Ez azt jelenti, hogy szombaton este pályára is léphet Chomutovban, a Csehország elleni újabb vb-selejtezőn. A csehek csütörtökön kikaptak Franciaországban 95-60-ra, ennek ellenére nagyon erős a csapatuk, amely a hat év NBA után a Barcelonába szerződött Tomas Satoranskyt Párizsban nélkülözte. Ugyanakkor azzal a teljesítménnyel, amelyet Litvánia ellen mutatott, lehet esélye a bravúrra magyar válogatottnak.

Borítókép: Perl Zoltán is nagyszerű teljesítményt nyújtott Litvánia ellen (Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.