Az Eb után a liverpooli világbajnokságon is jó lehet a magyar csapat

Tornászaink kiválóan szerepeltek az augusztusban Münchenben megrendezett Európa-bajnokságon, ahol a férfi és női felnőtt, illetve a junior korosztály is megmutatta tudását. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) elnöke úgy látja, ismét az európai élvonalhoz tartoznak a magyar tornászok.

Magyar Nemzet
Forrás: MATSZ2022. 08. 31. 8:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a nők Eb-szereplését illeti, Európa-bajnok lett ugrásban, a felnőtt csapat pedig a hetedik helyen végzett. A junior együttes kilencedikként zárt, Czifra Bettina Lili pedig gerendán hetedik lett.

– Minden nap láttam a tornászok edzéseit, a bemutatott gyakorlatokat, de ezzel együtt sem hittem abban, hogy ennyit léptünk előre az európai elithez mérten. Ott vagyunk a sportág európai élvonalában. A versenyek után a többi nemzet képviselői is megerősítették ezt, rengetegen jöttek oda gratulálni. Előzetesen nem gondolták volna a magyar férfi és női tornáról, hogy ilyen erő rejlik benne – kezdte értékelését a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán a MATSZ hírlevelében.

A magyar férfi felnőtt csapat hatodik lett, Mészáros Krisztofer pedig talajon megszerezte a magyar tornasport első Eb-ezüstérmét. A junioroknál csapatunk szintén hatodikként fejezte be a kontinensviadalt, míg Molnár Botond egyéni összetettben Európa-bajnok lett, ugráson pedig bronzérmes.

– A lányoknál sok rontás volt, de ezzel együtt is összejött egy aranyérem Kovács Zsófinak. Mészáros Krisztofer a talaj ezüstérmese lett, ez maga a csoda. Azt el kell ismerni, hogy az izraeli fiú jobb volt. Az egyéni összetettben és csapatban is remekül teljesítettek a mieink, mind a két szakágunkban. Ez rengeteg pozitív energiával töltött fel – jelentette ki a MATSZ elnöke.

Magyar Zoltán a siker lehetséges okait is fejtegette:

– Egy tehetséges edzői gárda egy nagyon tehetséges tornászgenerációval találkozott. Bővült a tömegbázis is, és nagyon sok fiatal került be a rendszerbe. Elég csak az összetettben junior Európa-bajnok Molnár Botondra gondolni. Ugyanez igaz a lányokra is, rengeteg tehetséges fiatal van. Fejlődtünk minden téren, anyagerőben és kivitelben is, továbbá gyakorlatbiztonságban is előre léptünk. Emellett a versenyzésünk is javult.

A tornászok többsége már készül az őszi versenyszezonra, amelynek egyik állomása lesz a szombathelyi World Challenge Cup.

– A világversenyek közötti szombathelyi challenge világkupa mindenképpen fontos állomás lesz a felkészülés szempontjából a liverpooli világbajnokságra. Azt gondolom, a vb-n Kovács Zsófi ott lehet a szerenkénti döntőben. Mészáros Krisztofer talajon szintén bekerülhet a legjobbak közé, korláton és nyújtón pedig Balázs Krisztiánnak van remek gyakorlata. A csapatokat tekintve pedig a legjobb huszonnégybe kell bejutni, hogy a következő, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ott lehessünk. Biztos vagyok benne, hogy ez menni is fog – szögezte le Magyar Zoltán.

Borítókép: Kovács Zsófia ugrásban mindenkinél jobb volt az Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.