Csak Nadal maradt a nagy hármasból, de Serena búcsúja mindent felülír

Január elején aligha gondoltuk, hogy kilenc hónappal később – stílszerűen – immunisak leszünk az oltatlanságát nyíltan felvállaló Novak Djokovics kálváriájára. A ma kezdődő US Open előtt már nem a távol maradó szerb klasszis, hanem Rafael Nadal formája, a wimbledoni kitiltás után visszatérő orosz, Danyiil Medvegyev sorsolása és mindenekelőtt az élete utolsó versenyén induló nagyasszony, Serena Williams uralja a napirendet.

Magyar Nemzet
2022. 08. 28. 15:19
Serena Williams New Yorkban lép le a teniszvilág színpadáról Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején az újdonság erejével hatott Novak Djokovics kálváriája; az oltatlanságát nyíltan vállaló szerb játékos ausztráliai kitoloncolása rengeteg témát szolgáltatott. Az idei Roland Garros negyeddöntőjében búcsúzó, Wimbledonban győztes Djokovics azóta is köti az ebet a karóhoz, márpedig a koronavírus elleni vakcina felvétele az Egyesült Államokba való beutazás egyik feltétele. 

Fotó: KENA BETANCUR/

A makacs szerb a múlt héten bejelentette, hogy továbbra sem hajlandó engedni az elveiből, ezért nem indul a US Openen, ahol tavaly döntőt játszott, és korábban háromszor diadalmaskodott.

Djokovicson kívül a Roland Garros elődöntőjéről mankóval távozó Alexander Zverev és a rejtélyes sérülését régóta kezelő, tavaly egyetlen meccs lejátszása nélkül is a legtöbb bevételt elkönyvelő is kihagyja a Flushing Meadows-i versenyt, sőt a bombaszerváiról ismert Reilly Opelka és a francia Gael Monfils sem indul a US Openen. A női távolmaradók névsora is tekintélyes: a korábbi bajnok és világelső német Angelique Kerber szülési szabadság miatt hagyja ki az év utolsó Grand Slam-versenyét, a közéleti kérdésekben igen harsány indiai Sania Mirza és a 2019-es Roland Garros döntőse, a cseh Marketa Vondrusova sem áll rajthoz New Yorkban.

Serena Williams az utolsó versenyén indul

r
Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

A hétfőn kezdődő 142. amerikai nyílt teniszbajnokságon a búcsúfellépésére készülő 23-szoros Grand Slam-bajnok, Serena Williams lesz az érdeklődés középpontjában – amíg versenyben van. A Margaret Court rekordját öt éve üldöző klasszis a hónap elején jelentette be, hogy a US Open után leteszi a teniszütőt, mert szeretne több időt tölteni ötéves gyermekével, Olympiával és a férjével, a Reddit-társalapító Alexis Ohaniannal. A második gyermek is tervben van, egy újabb várandósság után már nem térne vissza a sporthoz.

A szeptemberben 41 esztendős korábbi világelső egy év szünet után Wimbledonban játszott újra, ám azóta mindössze egy mérkőzést tudott nyerni. A New Yorkban eddig hatszor diadalmaskodó amerikai a világranglista nyolcvanadik helyén álló montenegrói Danka Kovinic ellen kezd, a továbbjutása esetén a második helyen kiemelt észt Anett Kontaveit várhat rá. Ezen a meccsen már nem ő lesz az esélyes.

A világelső Iga Swiatek a Roland Garros óta nem nyert versenyt

2022 US Open - Previews
Fotó: SARAH STIER

A US Open női esélyesét megtippelni legalább olyan nehéz, mint az év többi nagy versenyének favoritjait. A világelső Iga Swiatek remekül kezdte az évet, de a – második – Roland Garros-győzelme óta elődöntőig sem jutott WTA-versenyen. A lengyel játékos újabban – afféle pótcselekvésként – a férfi- és a női versenyeken használatos labdák közötti különbség miatt folytat hadjáratot a szervezők ellen. Swiatek formája nem a legjobb, és a címvédőé sem, az open éra egyetlen selejtezőből érkező Grand Slam-győztese, a brit Emma Raducanu a tavalyi US Open óta nem nyert versenyt. 

Emma Raducanu tavalyi győzelmére senki sem számított:

Fotó: KENA BETANCUR

Az amerikai Jessica Pegula és akár a 19 éves kínai Cseng Csinven meglepetést okozhat. Nagy kérdés, hogy mire lesz képes a hosszabb kihagyás után visszatérő négyszeres Grand Slam-bajnok, Oszaka Naomi.

A férfiaknál nehezen elképzelhető, hogy valaki előbukkan az ismeretlenség homályából, és meg sem áll egy Grand Slam-győzelemig.

Danyiil Medvegyev tavaly nagyon magabiztos volt a döntőben Novak Djokovics ellen

Fotó: AFP

A címvédő, a tavalyi döntőben Novak Djokovicsot legyőző Danyiil Medvegyev az első játékos a 2004-es Australian Open óta, aki nem a nagy négyes (Federer, Nadal, Djokovics, Murray) tagja, és az első helyen kiemeltként várhat egy Grand Slam-tornát. A Wimbledonban a világpolitikai helyzet miatt nem indult orosz jelenleg nincs rossz formában: Los Cabosban diadalmaskodott, Cincinnatiben elődöntőt játszott. A monacói lakóhellyel rendelkező játékos várhatóan a harmadik fordulóban találkozhat a wimbledoni döntős Nick Kyrgiosszal. 

Sztefanosz Cicipasznak eddig a harmadik forduló volt a legjobb eredménye a US Openen

2022 US Open - Previews
Fotó: SARAH STIER

Medvegyev ágán szerepel többek között a szeszélyes görög Sztefanosz Cicipasz is, rajtuk kívül a norvég salakspecialista, Casper Ruud, a tavaly berobbant murciai csodagyerek, Carlos Alcaraz és a wimbledoni sérülése után a múlt héten vesztes meccsen visszatérő Nadal pályázik a világelsőségre a torna végén.

A Grand Slam-rekorder Nadalnak kedvező a sorsolása

Fotó: ANDREW TOTH

Novak Djokovicsnak ebben a partiban nem osztanak lapot, bár erről leginkább ő maga tehet. De ez ma már eltörpül a visszavonulás kapujában álló Serena Williams utolsó versenye mellett.

 

Három magyar indul

A US Open mindhárom főtáblára jutott magyar játékosa hétfőn lép pályára. A világranglista 96. helyén álló és a harmincadik kiemelt amerikai Maxime Cressy, Gálfi Dalma és a spanyol Nuria Párrizas Díaz, valamint Bondár Anna és olasz Camila Giorgi egymás elleni mérkőzése is várhatóan este hét körül kezdődik. A selejtezőben Piros Zsombor (158.), Udvardy Panna (78.) és Jani Réka (134.) próbált szerencsét, de egyikük sem járt sikerrel.

 

Borítókép: Serena Williams utolsó versenye lesz az idei US Open (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.