Robert Lewandowski máris visszatér Münchenbe

Nem kellett sokat várni a visszatérésre: a nyáron Barcelonába távozott Robert Lewandowski ma este ellenfélként lép pályára a müncheni Allianz Arénában Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A lengyel támadó nyolc év alatt háromszáznegyvennégy gólt szerzett a Bayern München színeiben, ezúttal viszont már új klubja történelmi sikeréhez járulna hozzá: a Barcelona eddigi hat müncheni mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni.

Magyar Nemzet
2022. 09. 13. 6:12
Bayern Munich - RB Salzburg Thomas Müller Robert Lewandowski
08 March 2022, Bavaria, Munich: Soccer, Champions League, Bayern Munich - RB Salzburg, Round of 16, second leg at Allianz Arena. Munich's Thomas Müller (l) and Robert Lewandowski celebrate Sane's goal to make it 7:1. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alig várom, hogy találkozzunk – mondta a Bayern München vezetőedzője, Julian Nagelsmann korábbi játékosáról, Robert Lewandowskiról. – Persze, nem azért várom, hogy ellenfélként szembenézhessünk Lewandowskival, de annak örülök, hogy személyesen újra találkozhatok vele. Bízom benne, hogy a szurkolóinktól is megkapja a tiszteletet, függetlenül attól, hogy milyen huzavona után távozott tőlünk.

Bizony, nyolc együtt töltött idény után az elválás nem sikerült a legszebbre. Lewandowski nem akarta meghosszabbítani a szerződését Münchenben, a Bayern pedig pénzt akart kapni érte, amíg tudott – végül 45 millió euróért költözött Barcelonába a harmincnégy éves támadó, hasonló korú játékosért csak egyszer fizettek korábban ilyen nagy összeget, Cristiano Ronaldóért.

A megállapodásig azonban hosszú út vezetett, ezalatt pedig Lewandowski szerint a Bayern sok „ökörséget” mondott róla, amire Hasan Salihamidzic sportigazgató úgy felelt: „Apám engem arra tanított, hogy ha elmész valahonnan, sohase úgy tedd, hogy a hátsódat mutatod.”

S nem véletlen, hogy Nagelsmann a szurkolóknak is üzent: a bajor hívek a korábbi kedvenctől „Hajrá, Madrid!” kiáltással búcsúztak.

A főszereplők már túlléptek a történteken, Lewandowski Barcelonában is végzi a dolgát, azaz lövi a gólokat, a Viktoria Plzen elleni BL-rajton mesterhármast ért el. A katalánok a La Ligában is jó formát mutatnak, a legutóbbi négy meccsüket megnyerték, simán verték a Sevillát, majd múlt hétvégén a Cádizt is. A sárga-kékeket a legutóbbi két idényben nem tudta legyőzni a Barcelona, most 4-0-ra nyert idegenben Xavi csapata.

A Bayern viszont döcög otthon, legutóbbi három meccsén csak egy pontot szerzett. A szombati, Stuttgart elleni 2-2-es döntetlen után Salihamidzic nem finomkodott:

– Ez kevés volt. A Barcelona ellen két, talán három sebességi fokozattal is magasabbra kell kapcsolnunk.

Ugyanakkor az elmúlt évek eredményei azt mutatják, a Bundesligát 2012 óta évre évre megnyerő Bayern megteheti, hogy hazája bajnokságában egy-egy meccsen ne legyen annyira éles. A Bajnokok Ligájában viszont nagyon meggyőző és látványos teljesítménnyel rajtolt a bajor csapat, az Internazionale otthonában aratott 2-0-s győzelem simább volt, mint amit a végeredmény mutat.

A múltban a Bayern a Barcelona ellen is rendkívül sikeres volt: a katalánok hat müncheni kirándulásuk során mindössze két döntetlent értek el, négy vereség mellett. A legutóbbi három meccs különösen fájó a katalánok számára: 2020-ban a müncheniek megalázó, 8-2-es zakót mértek a Barcára, a tavalyi idényben pedig oda-vissza 3-0-ra nyert a Bayern a csoportban, így a Barcelona már az egyenes kieséses szakaszba sem jutott be.

S bár a katalán csapat erősebbnek tűnik, mint tavaly ilyenkor, az Inter is tűnik legalább olyan veszélyes riválisnak, mint tavaly a Benfica.

Borítókép: (AFP/DPA/Sven Hoppe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.