Tartalékosan áll ki a Real Madrid, esély Szoboszlai csapatának

Szoboszlai Dominik csapata, az RB Leipzig profitálhat abból, hogy a Real Madrid már továbbjutóként várja a labdarúgó Bajnokok Ligája ötödik fordulóját. A címvédő több kulcsjátékosa nélkül utazott el Németországba, s még akkor sem kerül veszélybe az első helyezése az F csoportban, ha netán kikapna. A szintén már nyolcaddöntős együttes, a Manchester City Dortmundba látogat, a Juventusnak muszáj nyernie a Benfica vendégeként, de ha ezt teljesíti is, akkor is az a valószínű, hogy kiesik.

2022. 10. 25. 6:12
Valverde (C) of Real Madrid CF celebrates after scoring their side's first goal with his teammates Luka Modric (L) and Karim Benzema during the LaLiga Santander match between Elche CF and Real Madrid CF at Martinez Valero stadium, October 19, 2022, Elche, Spain. (Photo by David Aliaga/NurPhoto) David Aliaga / NurPhoto / NurPhoto via AFP Fotó: Europress/AFP/David Aliaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezhetünk, két hete szó szerint a vérét adta a Real Madrid pontszerzéséért a Sahtar Doneck elleni idegenbeli mérkőzésen. A varsói döntetlennel – az ukrán csapat a lengyel fővárosban játssza hazai meccseit – a címvédő matematikailag is bebiztosította a továbbjutását. Sőt az előnye négy pont a második helyezett RB Leipzig előtt, így ma akár a vereség is belefér a madridiaknak a lipcsei mérkőzésen.

Érthető, hogy Carlo Ancelotti vezetőedző igyekszik beosztani a játékosai erejét, s több kulcsemberét is pihenteti. Noha húsz öltéssel varrták össze a szemöldökét, Rüdiger történetesen ott lesz Lipcsében – miként csereként már szombaton is pályára lépett a Sevilla ellen 3-1-re megnyert spanyol bajnokin –, Valverde, a friss aranylabdás Benzema , sőt az utolsó pillanatban Modric viszont kimaradt az utazókeretből. Benzema távollétében talán ismét lehetőséget kap a bizonyításra, megfejthetetlen, hogy a Realban miért nem tudja megközelíteni anno a Chelsea-ben nyújtott teljesítményét. 

 

Átjáróház lenne az RB Leipzig védeleme?

Az RB Leipzig főpróbája felemásra sikeredett. Úgy is nézhetjük, hogy Szoboszlaiék érthetetlenül 3-0-s hátrányba kerültek, de úgy is, hogy onnan aztán egyenlítettek az Augsburg vendégeként. Mindenesetre ebben az idényben felettébb rapszodikus formát mutatnak a lipcseiek, s egyre több kritika éri a csapat védelmét. Willi Orbán a hétfői sajtótájékoztatón ezt visszautasította.

– Szerintem nincsenek védekezési problémáink. Madridban is remekül védekeztünk nyolcvan percen keresztül. Hasonló mérkőzésre számítok ezúttal is. Tisztában vagyunk a Real Madrid képességeivel, így azzal is, hogy kedden tökéletes mérkőzést kell játszanunk. Csak ebben az esetben lehet esélyünk a győzelemre – fejtegette a magyar válogatott oszlopa.

Majd amikor arról kérdezték, hogyan bírja a heti kétmeccses terhelést – november 3-án ünnepli a harmincadik születésnapját –, így felelt:

Nagyon jól érzem magam. Minél idősebb leszek, annál könnyebben uralom a testem. Ez a szezon kicsit megterhelőbb a szokásosnál, de novemberben lesz időm kicsit pihenni. Jobban szeretek játszani, mint edzeni.

Reméljük, ezzel nem arra célzott, hogy kihagyja a magyar válogatott novemberi két meccsét Luxeumburg (november 17.), valamint Görögország (november 20.) ellen. Pihenésre inkább csak november 21-étől, a világbajnokság alatt lesz alkalma.

Marco Rose, az RB Leipzig vezetőedzője természetesen méltatta a Real Madridot, hangsúlyozva, hogy három klasszisa nélkül sem tekinthető tartalékosnak, majd jó hírrel szolgált. Dani Olmo felépült a sérüléséből, Augsburgban a 80. percben csereként már beállt, s noha kilencven percet még aligha játszhat, a Real ellen is segítségére lehet a csapatnak. Timo Werner is meggyógyult kisebb betegségéből.

Ancelotti: Inkább egy meccs, mint egy hónap

Carlo Ancelottit először is a három hiányzóról faggatták.

– Kisebb gondokkal küzdenek. Inkább egy meccsre nélkülözöm őket, mint egy hónapra – felelte elmésen a Real Madrid vezetőedzője.

Majd amikor a közelgő világbajnokságra tekintettel a sérülésveszély jelentőségéről kérdezték, aforizmát sütött el:

– A sérülés része a futballnak. Aki nem akar megsérülni, az a kanapén pihengessen.

 

Guardiola beveti a legjobbjait

Pep Guardiola nem szánta rá magát olyan döntésre, mint Ancelotti, a Manchester City a legerősebb keretével készül a Borussia Dortmund elleni vendégjátékra. Ott lesz a csapatban is, aki ellenfélként először szerepel egykori csapata otthonában. A City már garantált továbbjutó, de nyilván szeretné megtartani az első helyet, amihez legalább döntetlent kell elérnie. Ez az eredmény a Dortmundnak sem rossz, pláne ha szintén döntetlenre végződne a Celtic–Sahtar meccs. 

A ma soros négy csoport közül az E jelű négyesben a legszorosabb a helyzet, onnan még a jelenleg negyedik Dinamo Zagreb is továbbléphet, bár meglepő lenne, ha végül nem a Chelsea és a Milan örülhetne. A H csoportban valószínűleg már csak az a kérdés, hogy a Paris Saint-Germain vagy a Benfica lesz-e az első. Ahhoz, hogy az utolsó fordulóra maradjon legalább matematikai esélye a Juventusnak nyernie kellene a lisszaboniak vendégeként, ami önmagában nehéz duó, s az utolsó körben még mindig kedvezően kellene alakulnia mindkét mérkőzésnek a csoportban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló

E csoport:
Salzburg (osztrák)–Chelsea (angol) 18.45 (tv: Sport 1)
Dinamo Zagreb (horvát)–AC Milan (olasz) 21.00
Az állás: 1. Chelsea 7 pont, 2. Salzburg 6, 3. AC Milan 4 (4-7), 4. Dinamo Zagreb 4 (3-5).

F csoport:
Celtic Glasgow (skót)–Sahtar Donyeck (ukrán) 21.00
RB Leipzig (német)–Real Madrid (spanyol) 21.00 (M4 Sport)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Real Madrid 10 pont, 2. RB Leipzig 6, 3. Sahtar Donyeck 5, 4. Celtic FC 1.

G csoport:
Sevilla (spanyol)–FC Köbenhavn (dán) 18.45
Borussia Dortmund (német)–Manchester City (angol) 21.00 (Sport 1)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Manchester City 10 pont, 2. Borussia Dortmund 7, 3. Sevilla 2 (2-9), 4. FC Köbenhavn 2 (0-8).

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia)–Makkabi Haifa (izraeli) 21.00
Benfica (portugál)–Juventus (olasz) 21.00
Az állás: 1. PSG 8 pont (7-4), 2. Benfica 8 (6-3), 3. Juventus 3 (5-7), 4. Makkabi Haifa 3 (4-8).

Borítókép: Modric, Valverde és Benzema, a három madridi hiányzó (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.