A kapitány nem kudarckerülő, pontokat akar szerezni az Eb-középdöntőben

Továbbra is rejtély, miért ragadt be a női kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány sem tudja pontosan ennek az okát, de abban bízik, hogy a norvégok elleni első huszonöt percben mutatott játék megismételhető, sőt akár negyven percig is kitolható a dánok elleni középdöntőben.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 09. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Készülnek a Dánia elleni középdöntőre. Meglepte a dán válogatott eddigi játéka az Eb-n?
– Dánia az első fordulóban az utolsó öt percet elrontotta Szlovénia ellen, három hibát követett el a hajrában, a hét a hat ellen támadásokat erőltette, de nem tudott gólt szerezni. Sőt Szlovénia dobott üres kapus gólokat. A dánok többi meccsét is volt szerencsém látni, és nagyon stabil válogatottról van szó. Ha összehasonlítjuk a tavalyi világbajnokságon látott dán válogatottat az ideivel, akkor egyértelműen láthatjuk, hogy a mostani Eb-n szereplő dán csapat erősebb, mint amilyen a tavalyi volt. Legutóbb a harmadikok lettek a vb-n. Természetesen nem feltartott kézzel megyünk ki ellenük a pályára, ugyanolyan felfogásban kezdjük a meccset, mint a norvégok ellen, és ha fejben is ott lesznek, maximálisan koncentrálnak a játékosok, akkor lehet esélyünk.

– Van már megfejtésük, hogy miért pont a norvégok ellen jött ki az eddigi legjobb forma, és miért nem korábban?
– A lányok is tisztában vannak azzal, hogy sokkal, de sokkal többet tudnak, mint amit az első két mérkőzésen mutattak. A kérdésre válaszolva: egy biztos, Norvégia ellen nem mi voltunk az esélyesek. Akaratban, küzdeni tudásban és minden tekintetben jobbak voltunk, mint az első két meccsen. Utólag azt mondom, hogy az első meccs még rendben van, hogy nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. A dánoknak sem sikerült a bemutatkozó mérkőzésük az Eb-n. De a horvátok elleni meccsünk vajon min ment el? Ez számomra is érthetetlen. Nem a küzdelem hiányáról volt szó, hanem mentális problémái voltak a játékosoknak.

– Vámos Petra azt mondta a norvégok elleni meccs után, hogy ezek után könnyebb dolguk lesz a játékosoknak, mivel 25 percen keresztül megtapasztalták, milyen tempót megy az egyik csúcsfavorit az Eb-n. Ezzel egyetért? Kijöhet ebből egy-egy pontszerzés a középdöntőben?
– Én nem vagyok kudarckerülő. Én akarok pontokat szerezni a csapattal. Ha a játékosok valóban megérezték azt, hogy Norvégia ellen is egy ideig helyt tudtak állni, akkor ezt a formát átmenthetik a folytatásra. Ha ez így lesz, akkor nem csak 20-25, hanem akár 40 percig is képesek lesznek magas színvonalon játszani egy sokat futó csapat, mint például Dánia ellen. De ehhez szerencse is kell.

– A dánok és a svédek is komoly tempót fognak diktálni a középdöntőben. Erre fel van készülve a magyar válogatott?
– Biztos vagyok benne, hogy a koncentráció és a fizikális terhelés közötti kapcsolatnak köszönhetően fogják tudni a játékosok, hogy amit korábban végre tudtak hajtani a pályán 25 percen keresztül, azt ugyanazzal a koncentrációval megismételhetik egy másik meccsen is. Sőt akár még tovább is. De az is könnyen előfordulhat, hogy nem kell végig átvennünk a dánok rohanós stílusát, hanem néha lassítani kell a játékot. Hozzáteszem, nekünk nem mindig áll jól, ha lassan játszunk. Olyankor „tutista” megoldásaink is vannak, ebből nem fognak alakulni a helyzetek. Nyilván az lenne a legjobb, ha a norvégok elleni első huszonöt percben mutatott játékunkat tudnánk hozni hatvan percen keresztül.

– Mindenesetre furcsa, hogy tízgólos vereség kellett ahhoz, hogy a játékosok felszabadultan tudjanak megnyilvánulni.
– Valóban az. A Svájc elleni meccs letargiát okozott. Ugyan a kis győzelem is győzelem, de azon a mérkőzésen nem volt sok okunk az örömre. A norvégok ellen, abban a kezdeti 25 percben minden játékos igyekezett megmutatni, hogy mire képes. Ebből tudunk erőt meríteni.

Borítókép: Golovin és a csapata is a norvégok elleni első 25 percre épít (Forrás: MKSZ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.