Hivatalosan eldőlt, hogy mi kerül a lovaglás helyére az öttusában

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) a hétvégi, online kongresszusának szombati napján döntött a legfontosabb, immáron egy éve indulatokat kiváltó kérdésről: a 2024-es, párizsi olimpián után a lovaglás helyére az akadályverseny kerül. Ezzel végleg eldőlt, hogy az eddig ismert formájában az öttusa megszűnik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 13. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben az angol Guardian című lap szellőztette meg, hogy az UIPM vezető testülete titkos szavazáson döntött az öttusa reformjáról, amely a lovaglás eltörlésével jár. Akkor, az első hír szerint a kerékpár volt az esélyes váltósportág, de aztán a falmászás és az e-sport is szóba került többek között. Az elmúlt hónapokban már körvonalazódott, hogy az akadályverseny lehet a valódi megoldás, erről azonban csak most született meg a hivatalos döntés.

A kezdeti pletykák után az UIPM végrehajtó bizottsága tavaly novemberben azt már bejelentette, hogy a 2024-es párizsi olimpiát követően a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a kongresszus – a heves nemzetközi és magyar tiltakozás ellenére – helyben hagyta azt. Az indoklás szerint a reform nélkül bizonytalanná vált volna az öttusa helye az olimpiai programban.

Ennek jeléül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy a súlyemelés és az ökölvívás mellett az öttusa nem szerepel a 2028-as, Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A NOB közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

A UIPM májusban tudatta, hogy az akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, amelynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. Négy tesztversenyt rendeztek az új, többek között kötélen kapaszkodásból, kúszásból, gerendán haladásból álló számból.

Gallai István, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek kiemelte, hogy több felszólaló volt az akadályverseny mellett, ifj. Juan Antonio Samaranch, a UIPM első alelnöke például felhívta a figyelmet arra, hogy „ha ma nem szavazzuk meg az új sportágat, akkor nulla esélyünk van visszakerülni az olimpiai programba”. A döntés meg is született, ráadásul a juniorok és a fiatalabb korosztályok világversenyein már jövőre be kell vezetni az akadályversenyt.

– Ez ellen felszólaltunk, és többen kiálltak mellettünk – hangoztatta Gallai István. – Sok versenyző ugyanis még a párizsi olimpia idején junior vagy első éves felnőtt lesz, mint például volt Tokióban, és akkor ők kevesebb világversennyel a hátuk mögött fognak lovagolni az ötkarikás öttusaversenyen. Ami a világ szeme előtt zajlik majd, és újabb rizikófaktort jelenthet a sportág számára.

Mindazonáltal a döntés megszületett.

Borítókép: Tokióban Gulyás Michelle éremesélye is a lovaglás során szállt el (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.