Djokovics visszatért Ausztráliába, de nem játszhat ott, ahol Nadal

Néhány hét szünet után már indul is az új teniszidény. Novak Djokovics gond nélkül megérkezett Ausztráliába, az újonnan életre hívott United Kupán viszont nem vesz részt. A vegyes csapatok versenyén így is olyan sztárok ragadnak ütőt, mint Rafael Nadal, Alexander Zverev és Iga Swiatek.

2022. 12. 28. 16:10
DJOKOVIC, Novak
Tel-Aviv, 2022. október 2. Az elsõ helyen kiemelt szerb Novak Djokovic az orosz Roman Szafjullin elleni játszma közben a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna elõdöntõjében 2022. október 1-jén.-én. Djokovic 6:1, 7:6 (7-3) arányban gyõzött. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-as teniszidény a szokásoknak megfelelően Ausztráliában kezdődik, ám már 2022-ben. Az újonnan életre hívott vegyescsapat-verseny, a United Kupa december 29. és január 8. között zajlik Perthben, Brisbane-ben és Sydney-ben. A viadalon tizennyolc ország csapata vesz részt, mindegyik négy férfi és négy női játékost nevezhetett, bár ezzel a lehetőséggel nem élt valamennyi induló. A meccsek eredménye két-két férfi és női egyes, valamint egy vegyespáros-találkozó után alakul ki.

Nagy nevekkel indul az új verseny, hiszen ott van a mezőnyben a huszonkét győzelemmel Grand Slam-csúcstartó Rafael Nadal, a két egyéni olimpiai bajnok Alexander Zverev és Belinda Bencic, valamint a női világelső, Iga Swiatek is. A hazaiak bánatára Nick Kyrgios viszont az utolsó pillanatban visszalépett a viadaltól, pedig néhány napja még látszólag gond nélkül teniszezett a dubaji bemutatótornán.

– Az idény rajtja mindig különleges. Nagyon motivált vagyok, hogy erősen kezdjek – mondta már Ausztráliában Nadal, aki első meccsét a britek játékosa, Cameron Norrie ellen vívja az új versenyen, aki Nadalhoz hasonlóan a nyáron elődöntőig jutott Wimbledonban. A spanyol klasszis két Grand Slam-tornát is nyert a 2022-es idényben, ám a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy működött a krónikus lábsérülését célzó kezelés, így fizikálisan és mentálisan is készen áll a további kihívásokra.

Nadal az elmúlt hetekben Latin-Amerikát túrázta végig a norvég Casper Ruuddel, öt helyszínen is megmérkőztek egymással, Ausztráliában pedig a United Kupával hangol a január 16-án rajtoló Grand Slam-tornára, az Australian Openre, amelynek címvédőként vág neki.

Rafael Nadal Torino 2022 ATP Finals
(Fotó: AFP/Christhope Archambault)

A legutóbbi kiírással ellentétben viszont 2023-ban ismét ott lehet a mezőnyben Novak Djokovics. A szerb klasszis rekordot jelentő kilenc alkalommal nyerte meg a melbourne-i viadalt, azonban 2022 elején oltatlansága következtében, hosszas jogi procedúra végén kitoloncolták az országból. Az automatikus hároméves kitiltását azonban feloldották, így Djokovics decemberben bármiféle gond nélkül léphetett be Ausztrália területére, a teniszvilág képviselőinek egyöntetű véleménye szerint pedig a jelenléte jót tesz a sportágnak.

Szerbia nem vesz részt a United Kupán, Djokovics a január 2-án rajtoló adelaide-i ATP 250-es versennyel hangol az új idény első Grand Slam-tornájára, amelyen végső győzelemmel beállíthatja Nadal csúcsát, és ő is eljuthat huszonkét GS-trófeáig. Djokovicsnak az amerikai versenyekről is le kellett mondania 2022-ben, amikor viszont ott volt a mezőnyben, akkor kiváló eredményeket ért el: Wimbledonban és az évzáró világbajnokságon is nyert.

– Örülök, hogy esélyt kaptam az indulásra. Az egy éve történtek után bízom benne, hogy jó lesz a fogadtatásom, ami segít majd nekem, hogy jó teniszt játsszam – mondta Djokovics, aki ugyan a karácsony előtt dubaji bemutatótornán visszalépett az utolsó pillanatban a Kyrgios elleni meccstől, de ezt minden bizonnyal csak elővigyázatosságból tette. 

Riválisaival ellentétben nem játszik egyetlen felvezető versenyen sem az Australian Open előtt a férfi világelső, Carlos Alcaraz. A tizenkilenc éves spanyol teniszező sérülése miatt nem indult a novemberi vb-n, s kérdéses, hogy milyen állapotban lesz a melbourne-i torna rajtjára.

Szerbiához hasonlóan Magyarország sem került be a United Kupa mezőnyébe, de hazánk legjobb teniszezői is már Ausztráliában vagy a környékén készülnek az új idény rajtjára. Fucsovics Márton a vihart korbácsolt szentpétervári fellépése után jövő héten Canberrában játszik challengerversenyen. Fucsovics alanyi jogon főtáblás lesz az Australian Openen, míg Piros Zsombor és Marozsán Fábián már a január 9-én rajtoló selejtezőben érdekelt lesz Melbourne-ben, ahogy a nők között Jani Réka is. Az Australian Openen szintén biztos főtáblás női játékosaink közül Gálfi Dalma az új-zélandi Aucklandben, Bondár Anna és Udvardy Panna pedig Adelaide-ben kezdi az idényt, akárcsak Babos Tímea, régi-új párostársa, Kristina Mladenovic oldalán.

Borítókép: Novak Djokovics idén nem hiába utazott Ausztráliába (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.