Az izlandi elleni csoda után ma este a csoportelsőség a tét

A szombati látványos diadal után újabb nehéz feladat vár a svédországi világbajnokságon eddig hibátlanul magyar férfi kézilabda-válogatottra. Portugália ellen tét a csoportelsőség, győzelem esetén a maximális négy ponttal kezdhetné a középdöntőt Chema Rodríguez csapata.

Magyar Nemzet
2023. 01. 16. 11:11
null
Portugal's centre back Miguel Martins (C) vies with South Korea's pivot Seong Min Lee (L) and South Korea's right back Tae-hun Jo during the Men's IHF World Handball Championship Group D match between Portugal and South Korea in Kristianstad, Sweden on January 14, 2023. (Photo by Johan NILSSON / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izland elleni svédországi meccseken eddig mindig jól ment a férfikézilabda-válogatottnak: a 2020-as Eb-n és az idei vb-n, a sokáig emlékezetes szombati meccsen is hátrányból fordítva győzött. 

A mai ellenfélről, Portugáliáról ugyanez nem mondható el: a tavalyelőtti malmői Eb középdöntőjében az addig szenzációsan menetelő, tartalékos magyar válogatott 34-26-ra kikapott a portugáloktól. A tavalyi Eb-n is találkozott a két csapat, akkor 31-30-as magyar győzelem született, de ez egyik csapatnak sem volt jó, mindkettő kiesett a csoportkörben.

A mai meccs tétje a csoportelsőség: amennyiben a magyar válogatott legalább egy pontot szerez, azaz nem kap ki Portugália ellen (tv: 20.30, M4 Sport), mindenképpen csoportelső. Portugália abban az esetben kaparinthatja meg az első helyet, ha legalább hat góllal nyert a magyarok ellen ma este Kristianstadban.

Miguel Martins, a Szeged portugál irányítója tisztában van a találkozó tétjével. –  Úgy tekintek erre a meccsre, mint egy döntőre. Ha nem nyerünk, végünk. Ezért is lesz ez egy döntő, ezért is készülünk úgy rá, és remélem, sikerrel járunk – nyilatkozta az M4 Sportnak az irányító.

Hozzátette, ha veszítenek, pont nélkül jutnak tovább, a magyar csapat négy, Izland pedig két pontot visz magával, és az Európa-bajnok svédeknek is négy pontjuk lesz. A magyar válogatott Izland elleni győzelméről Martins úgy vélekedett, meglepetés volt számára, mert a meccs alakulása alapján nem gondolta, hogy a magyar csapat fordítani tud, hiszen a hatgólos különbség kézilabdában nagyon sok.
Majd rátért a csapattársaira, a magyar válogatott meghatározó szegedi játékosaira. 
Mikler Roland bármikor le tudja zárni öt percre a kapuját, és ezzel megfordítani a mérkőzést. Bodó Richárd elképesztő átlövő, aki távolról kimagasló, 80 százalékos hatékonysággal lő. az egyik legjobb beálló a világon, nagyon nehéz ellene védekezni. Szita Zoltán is remekel a világbajnokságon, távolról lő, megjátssza a beállót, jól dolgozik védekezésben. Mindegyikük jó formában van, ezt jó látni, de én portugál vagyok, és nyerni akarok ellenük. Segíteni a csapatomnak azzal, hogy elmondom, mik a képességeik, mit kell ellenük csinálni, és együtt kitaláljuk, hogyan nyerhetünk – nyilatkozta Martins.

A portugál irányító rátért a győztesnek vélt taktikára. – Futnunk kell, mert nekik nehezebb játékosaik vannak, nagyobb testsúllyal, mi viszont gyorsabbak vagyunk, amit ki kell használnunk – fejtette ki a Szeged játékosa.

A magyar válogatott következő ellenfelénél, Portugáliánál mindent felülír a kapitánykérdés. Az érvényben levő eltiltása miatt csapata első két mérkőzését a kristianstadi csarnok egyik fülkéjéből követő Paulo Pereira egy fülhallgatón keresztül kommunikált a segítőjével, Paulo Fidalgóval. A másodedző magyarázata szerint a korábbi fülproblémája miatt volt szüksége fülesre. Nem valószínű, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség munkatársai szeretik, hogy ha bolondnak nézik őket…
Pereira jelen- vagy távollétében is igen erős a portugál válogatott, erre hívta fel a figyelmet a magyarok irányítója, A tavalyi Európa-bajnoksághoz képest erősödtek; a 17 éves jobbátlövő, Francisco Costa, az ő testvére, a balátlövő, Martim Costa, és a Barcelona beállója, Luís Frade is minőséget képvisel – mondta Lékai. 
A magyarok előnyére válhat Chema Rodríguez portugáltapasztalata: a kapitány másodállásban a Benficánál edzősködik, közelről ismeri a válogatott magját alkotó Porto játékosait. Ezt hiba lenne nem kihasználni.
Amennyiben a magyar válogatott a harmadik csoportmérkőzését is megnyerné, négy pontot vinne magával a középdöntőbe. Ki gondolt erre a szlovénok elleni három gólos vereséggel végződő vb-főpróba után?

Férfikézilabda-világbajnokság, a D csoport állása: 1. Magyarország 4 p (+10), 2. Portugália 2 p (+4), 3. Izland 2 p (+2), 4. Dél-Korea 0 p (–16).

A mai záró forduló párosítása: Izland–Dél-Korea (tv: 18.00, M4 Sport), Magyarország–Portugália (tv: 20.30, M4 Sport). A csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol majd a Svédország, Brazília, Zöld-foki szigetek, Uruguay négyesből három csapat lesz az ellenfele.

Borítókép: Miguel Martins és a portugál válogatott az életben maradásért játszik ma este a magyarok ellen (Fotó: MTI) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.