„Igazi ragadozó válik belőle!” – van élet itthon a Liu fivérek után is

A múlt hét végén Gdanskban rendezték meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságát, amelyen válogatottunk két érmet szerzett: a nőknél a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka alkotta női váltó ezüstöt, Jászapáti Petra 1000 méteren bronzot nyert. Mindez azt erősíti, hogy a Magyarországtól elköszönt két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor nélkül is van élet itthon a sportágban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 16. 16:24
JÁSZAPÁTI Petra; SOMODI Maja
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője a női szakággal kezdte az értékelést:

– A lányok fantasztikus munkát végeztek, érmeket hoztak, ami mindig nagyon nagy teljesítmény. A sikerük értékét növeli, hogy Petra – aki a női csapat vezére – szombaton „ráesett” a sérült lábára, ennek ellenére rendületlenül beleállt az utolsó versenynapba. Női 1000 méteren a táv öt legjobbja, a kontinens jelenlegi legjobb hölgy versenyzői álltak rajthoz, ezért is nagyon értékes és így még szebben csillog az ő bronzérme. Minden elismerésem a női váltó tagjainak is, akik hideg fejjel és rettentő határozottan, majdhogynem hiba nélkül futották végig a döntőt. És ne feledkezzünk meg Somodi Majáról sem, aki szombaton este még CT-n volt, és azért aggódtunk, hogy nincs-e komolyabb baja a nyakának, másnap pedig már a rá jellemző módon tért vissza a jégre. Igazi harcos alkat, aki meg sem állt a B döntőig, ahol nagyon bátran és szépen ment. Meggyőződésem, hogy ha megszagolja és megérzi az ízét, hogy mire is képes valójában, akkor egy igazi „ragadozó” válik belőle.

Somodi Maja még csak 18 éves, az első felnőtt világversenyén szerepelt, és a sérülése miatt nem léphetett jégre szombaton a váltók elődöntőjében. Így ő nem kapott érmet, de a többiek leszögezték, hogy őt is teljes jogú csapattagnak tekintik. Somodi 1000 méteren a nyolcadik helyen végzett az Eb-n.

– Summa summarum, a hölgyek igazán kiváló munkát végeztek ezen az Európa-bajnokságon, amelyet az érmek tökéletesen bizonyítanak. Egy fiatal, ám nagyon ügyes és tapasztalt társaságról van szó, és jó látni, hogy ilyen felszabadultan versenyeznek. A férfiválogatott nehéz időkön van túl, mindamellett az olimpiai bajnok valamint Oláh Bence is befejezte a sportpályafutását. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nagyon szépen teljesítettek a versenyzők. Nógrádi Bence 500 méteren éremért szállt harcba, és bár nem sikerült neki a dobogón végeznie, a hatodik helye nagyon szép eredmény. Vannak B döntős helyezéseink is, a férfikvartettnek pedig nem volt szerencséje – ha nem „rúgunk össze” az angolokkal, akkor minden esélyünk meg lett volna az A döntőre. Úgy gondolom, hogy valamennyien feljebb tolták azt a bizonyos lécet, mint azt előzetesen vártuk, ennek pedig nagyon örülök – fogalmazott Bánhidi Ákos.

Borítókép: Somodi Maja (balra) és az Európa-bajnokság női 1000 méteres versenyének negyeddöntőjében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.