Közös versmondással kezdte meg a felkészülést a Puskás Akadémia + videó

A Földközi-tengerbe már kevesen merészkednek be, de a török tengerpart télen is csábító, a magyar labdarúgásban különösképpen. Az NB I tizenkét csapatából hét itt készül a hó végén folytatódó bajnokságra, a sort nyitva pedig a Debrecen már az év második napján útra kelt. Összeállításunkban megnéztük, ki hogyan hangol a futballtavaszra.

Magyar Nemzet
2023. 01. 05. 6:12
Forrás: Puskás Akadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November közepén a katari vb miatt a klubfutballban megállt az élet a világon, az NB I őszi szezonja is véget ért november 13-án, noha a csúcstornára a magyar bajnokságból csupán a tunéziai jutott el a Ferencvárosból. A zöld-fehérek két marokkói légiósa, Samy Mmaee és Ryan Mmaee, bár a selejtezőkön játszottak, nem kaptak meghívót. Az NB I a 17. fordulóval január 28-án folytatódik, de az elmaradt ZTE–Ferencváros mérkőzést négy nappal korábban pótolják. A Fradi két meccsel kevesebbet játszva is nyolc pont előnnyel vezeti a tabellát az újoncként szenzációs őszt produkáló Kecskemét előtt.

A Ferencváros egyelőre még itthon tréningezik. Forrás: Fradi.hu

Bár a bajnokság szünetelt, azért a decembert nem láblógatással töltötték a csapatok, az FTC például karácsony előtt egy hetet mezőkövesdi edzőtáborban töltött, s ha már ott volt, játszott is a kövesdiekkel egy felkészülési találkozót, ami 0-0-ra végződött. Sztanyiszlav együttese tegnap találkozott újra a Népligetben, szombaton pedig tíz napra Spanyolországba utazik edzőtáborba, visszatérő vendég lesz Benidormban. 

Itt, a Földközi-tenger partján rendszeresen készülnek a topligák csapatai is. A Ferencváros a Bundesligában jelenleg 14. helyén álló Augsburggal 11-re már le is kötött egy edzőmeccset. Négy nappal később pedig a lengyel élvonal 16. helyén szerénykedő Piast Gliwice lesz az ellenfele.

Szintén a spanyol tengerparton, de délebbre, Marbellán ver tanyát a Puskás Akadémia is, a csapat vasárnap kel útra. A felcsútiak különleges produkcióval köszöntették az új évet: Adjon az Isten című versének elszavalásával, amiből a stábtagok és a légiósok is kivették a részüket. De most már a labdára kell koncentrálniuk.

Ugyancsak a Földközi-tengernél készül további hét NB I-es csapat, de a török riviérán: a Kecskemét, a Paks, a Debrecen és a Vasas Belekben, a Kisvárda Sidében, az Újpest Antalyában, a Mezőkövesd Larában. A Debrecen már az év második napján, hétfőn befutott és 20-ig marad, s hat edzőmeccset is lekötött. Többek között a német másodosztályban ötödik Hannover és a Topolyai SC (szerb bajnokság, 3.) ellen. Debrecenben amúgy az év végén sem volt nagy leállás, Szrdjan Blagojevics vezetőedző december 24-én reggel és 26-án délután is tartott edzést. A csapat december 30-án pedig már játszott egy felkészülési mérkőzést, ezen 1-0-ra nyert az Újpest ellen a fővárosban.

  és a Debrecen kellemes környezetben tréningezhet:

Forrás: DVSC.hu

A Kecskemét, az Újpest és a Mezőkövesd egyaránt tegnap érkezett tíz napra Törökországba. A Kecskemét az indulás előtt, kedden otthon még 4-2-re legyűrte az NB II-es Békéscsabát.

– A harmadik hét elején vagyunk a felkészülésben. Az volt a cél, hogy mindenki negyvenöt perc terhelést kapjon. Elégedett voltam a hozzáállással, a teljesítménnyel, s noha a játék időnként akadozott, ilyen terhelés mellett nem is mindig könnyű jól futballozni. Sajnálom, hogy két gólt kaptunk, mert nem volt benne a játékban, ezzel együtt úgy érzem, jó úton járunk – nyilatkozta a klub honlapjának Szabó István vezetőedző.

A Kecskemét játékosainak Törökországban már nem lesz szükségük a sapkára és a kesztyűre.

Forrás: Kecskemetite.hu

A KTE Törökországban a román élvonal ötödik és hatodik helyezettjével, a Rapid Bucuresti-tel és az Universitatea Craiovával is megmérkőzik, a Mezőkövesd pályára lép a Legia Warszawa (lengyel bajnokság, 2.) és a Kaiserslautern (Bundesliga II, 4.) ellen. A Paks és a Vasas 7-én érkezik tizenegy napra, a Kisvárda 11-én tíz napra. A Paks meccsel a szerb bajnokságban ötödik Vojvodinával, a Vasas pedig a hozzá hasonlóan sokkal szebb napokat is látott Austria Wiennel, amely most csak hetedik az osztrák élvonalban.

A Honvéd is törökországi edzőtábort tervezett, de „megszorító” intézkedések miatt – ezt nem is tagadják a klub honlapján – horvátországi lett belőle, Umagon január 6–17. között, ahol a kispestiek a horvát bajnokságban harmadik NK Osijek csapatával (Kleinheisler László együttese) is megmérkőznek. 

– Nagy leállás szerencsére nem volt, két nappal karácsony előtt még edzőmeccset játszottunk (a Honvéd itthon 120 perces meccsen 2-1-re kikapott a horvát NK Varazdintól – a szerk.), de szerintem mindenki szeretne is mihamarabb pályán lenni és bizonyítani – nyilatkozta Zsótér Donát csapata honlapján. – Az egyéni edzésprogramnak hála formában maradhattunk, csak a labda hiányzott. Azonban most majd itthon ebben a pár napban és Horvátországban is eleget fogunk találkozni vele. 

A Fehérvár szintén délnyugati szomszédunknál készül, 8–20. között Novigradban, 11-én meccsel a horvát bajnoki tabellán második Hajduk Splittel (itt játszik Lovrencsics Gergő), három nappal később pedig az NK Osijekkel. Az eszékiek így két magyar csapattal is találkoznak.

Az NB I tizenkét csapata közül már csak a ZTE-ről nem tettünk említést, amely egyedüliként nem utazik sehova.

– Gondolkodtunk rajta, hogy mi is elutazzunk-e, azonban az idő rövidsége miatt döntöttünk úgy, hogy inkább idehaza maradunk – mondta Dragóner Attila sportigazgató a Zaol.hu-nak. – Három hetünk van az FTC elleni első mérkőzésig, és úgy láttuk jónak, hogy – beleszámolva a környezetváltozást, az eltérő minőségű pályákat – inkább maradunk. Idehaza is alkalmasak a feltételek a megfelelő minőségű munkához. A játékosok a szünetük alatt is készültek már, mindenki tette a dolgát, folyamatosan edzésben voltak. Biztos vagyok benne, hogy az erőnléttel nem lesz gond.

Január végén kiderül.

Borítókép: A Puskás Akadémiánál megtanulták a leckét (Forrás: Pfla.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.