A La Liga nagy múltú csapatainak váratlan vesszőfutása

A spanyol labdarúgó-bajnokság két legismertebb csapata kétségkívül a Real Madrid és a Barcelona. A La Liga tabelláján idén is ez a két klub foglalja el az első két helyet. A közelmúltbeli kihívók közül viszont a Valencia és a Sevilla is nagy bajban van, a húsz forduló után kialakult állás alapján épphogy elkerülnék a kiesést.

2023. 02. 11. 7:30
Raphinha Barcelona Sevilla
Raphinha Barcelona Sevilla 2023 La Liga Fotó: Reuters/Albert Gea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hét végén a La Liga huszonegyedik fordulóját rendezik, bár a Real Madrid ma esti, Al-Hilal elleni klubvilágbajnoki döntője miatt a címvédő és a sereghajtó Elche meccsével csak jövő szerdán zárul az újabb kör. A tabella első ránézésre nem mutat furcsa képet: a Barcelona vezet, a Real Madrid a második. A Diego Simeone alatt stabil harmadik erővé vált, sőt 2014-ben és 2021-ben bajnoki címet ünnepelt Atlético Madrid pillanatnyi, Real Sociedad mögötti negyedik helye sem rengeti meg a világot. Van azonban két klub, amelyet a közelmúltban a felsőházban szoktunk meg, most viszont csak az utolsó két, még bennmaradást érő hely jut nekik: a Sevilla és a Valencia sem így képzelte el a 2022/23-as idényt.

Real Madrid CF v Valencia CF - La Liga Santander
A Valencia már nem a Real Madriddal, hanem a La Liga középcsapataival próbálja felvenni a versenyt. Fotó: NurPhoto via AFP/Dax Images

A hatszoros La Liga-bajnok tovább süllyedhet

A spanyol bajnokság elmúlt idényeire visszatekintve egyértelműen a Valencia vergődése a kisebb meglepetés. Hiába a fekete-fehér klub az egyetlen az Atlético mellett, amely ebben az évezredben meg tudta törni a Real és a Barca hegemóniáját, a 2002-es és a 2004-es bajnoki cím óta már rengeteg idő eltelt, jól jelzi ezt az utóbbival egy évben szintén megszerzett trófea, az UEFA-kupa neve is.

Az összesen hatszoros spanyol bajnok Valencia legutóbb három éve szerepelt a Bajnokok Ligájában, akkor a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a klub számára, a legutóbbi három bajnokságot pedig a kilencedik, a tizenharmadik, majd ismét a kilencedik helyen zárta a csapat.

Azonban még ez a három szám is jobban mutat, mint a jelenlegi tizenhetedik pozíció. A Valencia kerete nincs tele sztárokkal, Edinson Cavani már túl van a zeniten, Justin Kluivert neve inkább apjának, a korábbi Eb-gólkirály Patricknak köszönhetően cseng jól, a csapatkapitány, a Transfermarkt által a keretből legtöbbre taksált José Gaya ugyan Eb-elődöntős a spanyol válogatottal, de csak egyetlen meccsen kapott játéklehetőséget a 2021-ben megrendezett tornán.

A szurkolók szerint azonban a legnagyobb probléma a tulajdonos, Peter Lim. A szingapúri milliárdos 2014-ben vette meg a Valenciát, amitől a drukkerek a klub újbóli felemelkedését remélték. Lim regnálása alatt a stabilitás a legkevésbé sem fedezhető fel Valenciában. A nyáron kinevezett vezetőedző, az olasz Gennaro Gattuso fél év után távozott a kispadról, a helyét Salvador González vette át, az ő mérlege eddig két vereség. A Voro művésznéven ismert szakembert tizenöt éven belül nyolcadik, Peter Lim tulajdonos 2014-es megérkezése óta hatodik alkalommal nevezték ki ideiglenes vezetőedzőként a csapat élére, ez semmiképpen sem az átgondolt klubstratégiáról árulkodik.

A játékoskeretre sem az állandóság a jellemző. Lim a híresztelések szerint nem bánja a Valencia középszerűségét, amíg az ismert játékosügynök, Jorge Mendes segítségével rendre értékesíteni tudja a legjobb játékosait, és ebből anyagi haszonra tesz szert. Ugyanakkor a kiesés biztosan nem tenne jót Lim üzletének sem.

Hol van a Sevilla Achilles-sarka?

A Valencia bukdácsolásánál sokkal váratlanabb a Sevilla borzasztó idénye. Az andalúz klub a huszonegyedik században éli az aranykorát. Bajnoki címet ugyan nem szereztek ebben az időszakban a piros-fehérek – korábban is csak egyet, még az 1945/46-os idényben –, viszont a Sevilla az elmúlt húsz évben hatszor is megnyerte a második számú európai kupát, ezzel az Európa-liga rekordere lett.

A bajnokság miatt is ritkán kellett szégyenkeznie a csapatnak, a legutóbbi, 2001-es feljutás óta a Sevilla kivétel nélkül minden La Liga-évadot a felsőházban zárt, a legutóbbi három kiírásban egyaránt a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyen végzett.

Az elmúlt idényekben azonban a klub a korábbinál több tapasztalt játékost szerződtetett, Erik Lamela, Anthony Martial vagy éppen Isco érkezése pedig a korábbinál magasabb fizetési költségekkel járt. A nem is olyan rég még átigazolási mágusként számontartott sportigazgató, Monchi húzásai egyre rosszabb arányban jöttek be. A klub anyagi helyzete miatt a nyáron kénytelen volt felbontani a védelmét, eladta Jules Koundét (Barcelona, 50 millió euró) és Diego Carlost (Aston Villa, 26 millió) is.

Az átalakult csapat borzasztóan kezdte az idényt, ami Julen Lopetegui vezetőedző állásába került, de a helyére lépett Jorge Sampaoli irányításával sem javult sokat a helyzet. A legutóbbi három fordulóban szerzett hat pont arra elég volt, hogy a Sevilla legalább elhagyja a kiesést jelentő helyeket, de a jelenlegi tizenhatodik pozíció sem töltheti el nagy örömmel a piros-fehérek szurkolóit.

Kiesik-e a Valencia? És a Sevilla?

Bár a két, szebb napokat is látott klub helyzete nem biztató, egyelőre egyik sem áll kieső helyen. A bajnokságnak majdnem a fele, tizennyolc forduló még hátravan, az alsóház pedig elképesztően szoros. A huszonegyedik forduló előtt a tizenegyedik helyezett Girona és a tizenkilencedik pozícióban álló Getafe között mindössze hat pont volt a különbség a tabellán.

Ma a Valencia a Bilbao, a Sevilla a Mallorca ellen javíthat – vagy éppen ronthat tovább – helyzetén.

La Liga, 21. forduló

Péntek
Cádiz–Girona 2-0

Szombat
Almería–Real Betis 16.15
Sevilla–Mallorca 18.30
Valencia–Athletic Bilbao 21.00

Vasárnap
Getafe–Rayo Vallecano 14.00
Celta Vigo–Atlético Madrid 16.15
Real Valladolid–Osasuna 18.30
Villarreal–Barcelona 21.00

Hétfő
Espanyol–Real Sociedad 21.00

Szerda
Real Madrid–Elche 21.00

Borítókép: Tavaly a Sevilla és a Barcelona szinte azonos erőt képviselt, idénre nagyon kinyílt az olló (Fotó: Reuters/Albert Gea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.