A világklasszis magyar labdarúgó többé nem játszik német színekben

Marozsán Dzsenifer, a világ egyik legjobb női futballistája lemondta a szereplést a német válogatottban. Apja még magyar válogatott volt, ő pedig mindig büszkén viselte a magyar zászló színeit a futballcipőjén. Marozsán Európa-bajnoki címet és olimpiai aranyat nyert a németeknek, azonban lezárta karrierje ezen fejezetét.

2023. 03. 13. 17:37
Soccer Laenderspiel women / WM Quali / Germany - Israel 7: 0.
Soccer Laenderspiel women / WM Quali / Germany-Israel 7: 0. Fotó: ANKE WAELISCHMILLER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban Ausztráliában és Új-Zélandon rendezik a női labdarúgó-világbajnokságot, ám ezen a világ egyik legjobb futballistája, a magyar származású Marozsán Dzsenifer már nem vesz részt a német válogatott színeiben. Az ország szövetségének közlése szerint a brazilok elleni meccs lesz a 30 éves játékos 112., egyben utolsó fellépése a nemzeti együttesben április 11-én Nürnbergben.

Marozsán Dzsenifer összesen ötszörös BL-győztes Fotó: REUTERS/Alvaro Barrientos

– A tavaly elszenvedett súlyos térdsérülésem után úgy érzem, eljött az idő, hogy befejezzem a válogatott pályafutásomat – árulta el Marozsán, aki egy szerbek elleni vb-selejtezőn szenvedett térdszalag-szakadást, emiatt ki kellett hagynia a tavaly nyári, angliai Európa-bajnokságot is. – Bár a klubomban ismét játszom, a térdem már nem a régi. Túl sok lenne, hogy még a válogatott meccsekre is felkészüljek és tornákon játsszak.

Női Cavani, női Neymar, női Mbappé

Marozsán 2016 óta a francia Lyon játékosa, amelyet a női futball Real Madridjának is lehetne nevezni, ugyanis a csapat 2017 és 2020 között zsinórban négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, természetesen a német-magyar középpályás hathatós közreműködésével. 2019-ben ráadásul éppen Marozsán szülővárosában, Budapesten, a Groupama Arénában, ahol az 5. percben Marozsán szerezte meg a vezető gólt a Lyon számára a Barcelona ellen, s végül 4-1-es győzelmet arattak.

Volt már a női Cavani, a női Neymar és a női Mbappé is Franciaországban. Marozsán Dzsenifer ugyanis az első három franciaországi évében egyaránt az év játékosának járó díjat zsebelte be a profi labdarúgók szervezete jóvoltából – ugyanezt a díjat sorrendben Edinson Cavani, Neymar és Kylian Mbappé érdemelte ki a férfiaknál 2017 és 2019 között.

Nem lehet német, nem olyan a viselkedése!

Marozsán 2013-ban Európa-bajnok, 2016-ban pedig olimpiai bajnok volt a német válogatottal, utóbbi döntőjének ráadásul ő volt a sztárja a legendás Maracana-stadionban. A Svédország ellen 2-1-re megnyert olimpiai fináléban vezetést szerzett a németeknek, majd a mindent eldöntő találatban is főszerepet játszott: a szabadrúgása után a kapufáról kipattanó labdához szerencsétlenül ért hozzá az egyik svéd, így hivatalosan öngól lett belőle, de akárhogyan is nézzük, a két német gólból másfél legalább Marozsán nevéhez fűződött.

A legtöbb meccsén a német válogatottban is magyar zászló díszítette a cipőjét, mint mondta, mindig is fontos volt neki, hogy megmutassa, honnan származik. 

– Nekem Magyarország a nagymama, a töltött káposzta és még sorolhatnám – mesélte egy 2017-es interjúban. – A magyarok összes meccsét megnéztem a 2016-os Európa-bajnokságon, az összes német meccset viszont nem láttam. Franciaországban is tudják rólam, hogy nem német vagyok. Az egyik masszőrünk mondta is, hogy nem lehetek német, nem olyan a viselkedésem.

Az apa Kiprichnek adott gólpasszt a válogatottban

Hogy nem magyar színekben rugdossa a gólokat, azt az élet rendezte így. Ugyan 1992. április 18-án Budapesten született, és a teljes családja magyar, négyéves korában Németországba került, ott nőtt fel, ott kezdett el futballozni, ott lett válogatott. Édesapja, Marozsán János még négyszeres magyar válogatott labdarúgó volt, a '90-es évek elején középpályásként megfordult a Siófokban, a Honvédban, a BVSC-ben és a Pécsben is. A válogatottban 1990-ben egy Törökország elleni 4-1-es győztes meccsen debütált, és a harmadik magyar találatnál ő adta a gólpasszt Kiprich Józsefnek egy szögletből.

Marozsán János 1996-ban, 31 évesen félig-meddig már levezetni igazolt a német alacsonyabb osztályú 1. FC Saarbrückenbe. Kint ragadt a család, Dzsenifert pedig elveszítette a magyar futball, de gyorsan tegyük hozzá, hogy itthonról egyáltalán nem biztos, hogy hasonló karriert tudott volna befutni, hiszen a német női labdarúgás a magyarral ellentétben a világelitbe tartozik.

Borítókép: Marozsán Dzsenifer eddig 111 meccsen 33 gólt ért el a német válogatottban (Fotó: Anke Waelischmiller / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.