Az olimpiai bajnok saját honfitársától kapott ki az Eb-n

A 2021-ben megrendezett tokiói olimpián meglepetésre az olasz Lamont Marcell Jacobs nyerte a férfi 100 méteres síkfutást. Idén már a szenzáció másik oldalán volt: a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság döntőjében csak ezüstérmes lett, honfitársa, Samuele Ceccarelli győzte le.

Magyar Nemzet
2023. 03. 04. 20:44
Samuele Ceccarelli Lamont Marcell Jacobs
Isztambul, 2023. március 4. A gyõztes olasz Samuele Ceccarelli (b) és honfitársa, a második helyezett Lamont Marcell Jacobs a férfi 60 méteres síkfutás döntõje után az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Samuele Ceccarelli egyéni csúcsa 100 méteren 10,45 másodperc. Persze ez is becsülendő, de még az európai élmezőnytől is messze van. Illovszky Dominik például tavaly 10,34-re javította a legjobbját, a magyar futó az isztambuli fedett pályás Eb-n mégsem járt közel ahhoz, hogy 60 méteren a fináléba jusson, az elődöntőbe jutása is szép eredmény volt, ehhez 6,73-at kellett futnia.

Samuele Ceccarelli
Samuele Ceccarelli elképesztő előrelépésnek és Eb-aranynak örülhet (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ceccarelli viszont 6,48-as idővel Európa-bajnok lett, két századmásodperccel megelőzte a 100-on olimpiai bajnok honfitársát, Lamont Marcell Jacobsot is, aki a szabad téri királytávon több mint fél másodperccel jobb egyéni csúccsal rendelkezik nála.

Ceccarelli győzelme azért nem volt teljesen előzmény nélküli, néhány hete az olasz bajnokságon is legyőzte Jacobsot, akkor egy századmásodperc döntött a javára. S van egy olyan sejtésünk, hogy ha elkezdődik a szabad téri idény, Ceccarelli 100-as egyéni csúcsa sem sokáig marad 10,45.

Az idei, budapesti szabad téri világbajnokságra még erősebb lehet az olimpiai bajnok olasz 4x100-as váltó.

A magyarok közül Illovszky mellett két 800-asunk, Bartha-Kéri Bianka és Vindics Balázs is elődöntőt futott szombat délután, mindketten bátran versenyeztek, de egyikük sem jutott be a fináléba. Bartha-Kéri esetében mindössze öt századmásodpercen múlott a döntős szereplés.

Az olaszok 60 m-en aratott kettős győzelmükkel az éremtáblán is az élre ugrottak. Női 400-on a hollandok ünnepelhettek aranyat és ezüstöt, bár a győztes Femke Bol kissé csalódottnak tűnt, hogy több mint fél másodperccel elmaradt néhány napja futott világcsúcsától.

Férfi 400 méteren a norvég Karsten Warholm, női 1500 méteren a brit Laura Muir, női rúdugrásban a finn Wilma Murto, míg női hármasugrásban a hazai szurkolók nagy örömére a török Tugba Danismaz győzött.

Az Európa-bajnokság vasárnap ér véget.

Borítókép: Jacobs (jobbra) ismét gratulálhatott Ceccarellinek (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.