El Clásico: tartalékos Barcelona játszik Madridban

A La Liga és a spanyol Szuperkupa után csütörtökön a Király-kupában is összecsap a Real Madrid és a Barcelona. A kétmeccses párharc első felvonását a Santiago Bernabéu stadionban rendezik. Az idénybeli harmadik El Clásico előtt az előjelek inkább a Realnak kedveznek, a Barcelona a legutóbbi két meccsét elveszítette, ráadásul kulcsjátékosokat kénytelen nélkülözni Madridban.

2023. 03. 02. 6:47
Real Madrid v RB Leipzig: Group F - UEFA Champions League
SOCCER-CHAMPIONS-MAD-RBL/REPORT Fotó: NurPhoto via AFP/DAX IMAGES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az idényben nem szenvedünk El Clásico-hiányban. Csütörtökön a 2022/23-as szezonban harmadszor feszül egymásnak a Real Madrid és a Barcelona, s a tavaszi trilógiának a spanyol Király-kupa elődöntőjének első, madridi felvonása még csak az első része lesz a március 19-i, barcelonai bajnoki és az április 5-i kupavisszavágó előtt. Az őszi La Liga-meccsen, Madridban 3-1-es hazai győzelem született, viszont frissebb élmény a januári, Rijádban rendezett Szuperkupa-döntő, amelyen a Barcelona nyert 3-1-re. Carlo Ance­lotti, a Real vezetőedzője sietett leszögezni, hogy az akkorinál jobb játékot vár csapatától.

Vinícius Júnior, Marc André ter Stegen El Clásico
Xavi Viníciustól tart leginkább az El Clásico előtt (Fotó: AFP/Thomas Coex)

A Szuperkupában nem voltunk elég elszántak a pályán, és olyan egyéni hibákat követtünk el, amelyeket nem fogunk megismételni. Közel járunk ahhoz, hogy megnyerjünk egy fontos sorozatot. Nem az első meccsen dől el a továbbjutás, de mindenképp előnyt szeretnénk szerezni – fogalmazott határozottan az olasz szakember.

A Real Madrid játéka javult a Szuperkupa óta, a Bajnokok Ligájában 5-2-es zakót mért a Liverpoolra az Anfielden, előtte pedig a klub-világbajnokságot is megnyerte, igaz, utóbbi inkább a kötelező siker kategóriájába sorolható.

Kik hiányoznak az El Clásicóról?

Ancelotti a kupamérkőzésen nem számíthat Ferland Mendyre és David Alabára. Utóbbi azzal haragította magára a héten a madridi szurkolókat, hogy kiderült, nem csapattársára, Karim Benzemára, hanem a végül győztes Lionel Messire szavazott az előző év legjobbját kereső voksoláson. Alaba a mai kupameccset természetesen nem ezért, hanem a sérülése miatt hagyja ki. A szombati Atlético Madrid elleni, 1-1-re végződött városi derbin hiányzott Rodrygo, a brazil támadó esetében Ance­lotti bízik benne, hogy hadra fogható lesz a katalánok ellen.

A sérültek szempontjából mindenképpen a vendégeké a rosszabb helyzet a Real Madrid–Barcelona elődöntő első felvonása előtt, Ousmane Dembélé, és sérülés miatt biztosan nem léphet pályára, továbbá Ansu Fati és Andreas Christensen játéka is kérdéses.

A spanyol bajnokságot ugyan a Barca vezeti, de az elmúlt két meccse az eredmények szempontjából sem alakult jól: egy hete a Manchester United ellen kiesett az Európa-ligából, majd vasárnap története során először vereséget szenvedett az Almería ellen, így hét pontra csökkent az előnye a La Liga élén a Real Madrid előtt.

– Egyértelműen a Real a mérkőzés esélyese – próbálta levenni a terhet játékosairól a mérkőzés előtt Xavi. – A madridi csapat a La Ligában és a Bajnokok Ligájában is címvédő, mi még az építkezési fázisban tartunk. Ugyanakkor legutóbb megmutattuk, hogy tudunk problémákat okozni a madridiak­nak, és most is megpróbáljuk felvenni velük a versenyt.

Xavi azt is elárulta, hogy az ellenfélből melyik játékostól tart a legjobban.

Vinícius egyedül képes meccseket eldönteni. Kivételes képességű játékos, aki sok gólt szerez. Mindenképpen rajta kell tartanunk a szemünket, nagyon magas színvonalon játszik.

Xavi természetesen nem árulta el, hogy miként tervezi kivenni a játékból a szélvészgyors brazil támadót, ebbe már sok csapatnak beletört a bicskája. Annak viszont örülhet a katalán szakember, hogy a Király-kupa elődöntőjében, pláne hazai pályán a Real Madridon lehet nagyobb a nyomás.

Bár a királyi gárda sok fontosabb trófeát nyert meg az elmúlt években, a hazai kupasorozatban 2014 óta nem jött össze a végső győzelme, mindeközben a nagy rivális katalán csapat ötször is elhódította a trófeát. Ezt a sorozatot pedig semmiképpen sem engedné tovább duzzadni Carlo Ancelotti csapata.

Király-kupa, elődöntő, 1. mérkőzések

Real Madrid–Barcelona 21.00 (tv: Sport 1)

Osasuna–Athletic Bilbao 1-0

Borítókép: Carlo Ancelotti győzelmet vár csapatától (Fotó: NurPhoto via AFP/DAX Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.