Lépésre sarkallja a játékvezetőket a liverpooli 7-0

Érdekes felvetést fogalmazott meg Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség játékvezetői testületének elnöke a Liverpool és a Manchester United 7-0-ra végződött rangadóját követően. Az egykori bíró tovább fokozta volna a vendégek szenvedését, mert szerinte a bajnoki mérkőzésnek hosszabb ideig kellett volna tartania.

Magyar Nemzet
2023. 03. 10. 16:00
Collina, Pierluigi;
Moszkva, 2018. június 12. Pierluigi Collina, az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA játékvezetõi bizottságának olasz vezetõje sajtóértekezletet tart a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 12-én. A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik több oroszországi helyszínen. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban lehangoló statisztikát tett közzé az angol Sky Sports. A sportcsatorna elemzéséből kiderült, a Premier League-mérkőzések időtartama alatt mindössze 56 százalékban van játékban a labda – ez negatív rekord a PL 1992-es megalakítása óta. A valós játékidő 55 perc alá csökkent, de volt az idény során olyan meccs is, ahol mindössze 43 perc volt.

Most a Liverpool és a Manchester United 7-0-s mészárlással végződött rangadóját vette elő negatív példaként Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői testületének elnöke. Az egykori bírónak nem tetszett, hogy miközben a második félidőben hat gól esett, illetve tíz csere zajlott le, Andrew Medley játékvezető mindössze három percet hosszabbított (plusz egyet az első játékrészben).

– A múlt hét végén tíz meccset játszottak le a Premier League-ben. Négy mérkőzésen legalább tíz percet hosszabbítottak, és kettő esetében még ennél is többet kellett volna, de a játékvezetők ettől eltekintettek, mert az eredmény 7-0 és 4-0 volt – mutatott rá Collina.

 

Szokás, de nem szabály, hogy ha az egyik csapat behozhatatlannak tűnő előnnyel, több góllal vezet, akkor a bírók „nem kínozzák” tovább az ellenfelet, és rövid hosszabbítást követően lezárják a találkozót. Collina szerint ez nem helyes.

– Talán a jövőben lesz olyan szabály, hogy ha egy csapatnak nagy az előnye, akkor nem lesz hosszabbítás. De ennek mindenképpen benne kellene lennie a szabálykönyvekben. 

– Most a bírók a józan eszükre hallgatnak (amikor nem hosszabbítanak sokat ilyen esetben – a szerk.), de ez csak akkor működik, ha aztán a döntésük nincs kihatással semmire. Elismerem, hogy nehéz eldönteni, mennyit kell hosszabbítani egy 7-0-ra álló meccsen. Egyes bajnokságokban viszont a gólkülönbségnek döntő jelentősége lehet a helyezések meghatározásánál az idény végén. Szóval ilyenkor egy szerzett vagy éppen meg nem szerzett gól is rendkívül fontos 

– magyarázta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) által minden idők legjobb futballbírójának megválasztott Collina.

Az olasz szakember úgy látja, a következetesség a kulcs. Collina a katari világbajnokságot hozta fel példaként, ahol az előzetes utasításnak megfelelően hemzsegtek a több mint száz percig tartó meccsek. A bírók nem féltek hosszúra nyújtani az összecsapásokat, így a valós játékidő is több lett.

– A világbajnokságon az emberek tudták, hogy mire számíthatnak. A következetességnek köszönhetően jobb döntések születnek.

 

Maratoni hosszabbítások a vb után a bajnokságokban is

Ha a FIFA tervei megvalósulnak, és a világbajnokságon látott mintát követhetik majd a játékvezetők a különböző bajnokságokban, úgy a következő idénytől kezdve gyakoriak lehetnek a több mint száz percig tartó mérkőzések a világon. Collina hisz benne, hogy a futballisták a jövőben felhagynak az időhúzással, ha látják, hogy az elvesztegetett játékpercekkel összhangban van a hosszabbítás.

– Eljött az ideje, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Nem az a tervünk, hogy egy csapásra hetven-hetvenöt percre növeljük a valós játékidőt. Csak szeretnénk megakadályozni, hogy ez a szám mindössze negyvenhárom perc legyen. 

Az Aston Villa–Brentford mérkőzésen csupán negyvenhárom percet volt játékban a labda. Kétlem, hogy bárki is fizetne azért, hogy egy negyvenhárom percig tartó mérkőzést nézzen. Láthattuk, hogy a videóbíró bevezetése óta egyre kevesebbet szimulálnak a játékosok. Hány sárga lapot osztanak ki manapság a játékvezetők színészkedés miatt? Nagyon keveset, mert a futballisták is tudják, hogy semmi értelme ezzel próbálkozni – véli Collina. – Meggyőződésem, hogy az időhúzás mértéke is csökkenni fog, ha a játékosok tisztában vannak vele, hogy a meccsek végén be kell pótolniuk az elvesztegetett időt.

Borítókép: Pierluigi Collina sajtóértekezletet tart a 2018-as világbajnokság előtt (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.