Háromból kettő: eddig az oroszok az év mesterei

Drámai döntőt hozott az év első salakpályás mesterversenye. Monte-Carlo bajnoka az orosz Andrej Rubljov lett, aki a dán tinédzser, Holger Rune ellen nyerte meg a finálét.

2023. 04. 16. 17:28
FRITZ, Taylor; RUBLJOV, Andrej
Roquebrune Cap Martin, 2023. április 15. Az orosz Andrej Rubljov, miután 5:7, 6:1, 6:3 arányban gyõzött az amerikai Taylor Fritz ellen a monte-carlói salakpályás férfi tenisztorna elõdöntõjében a dél-franciaországi Roquebrune Cap Martinben 2023. április 15-én. MTI/AP/Daniel Cole Fotó: MTI/AP/Daniel Cole
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első salakpályás ATP 1000-s teniszversenyének döntőjében két olyan játékos vívott meg a monte-carlói trófeáért, aki ezen a borításon még nem nyert ilyen rangos tornát. Sőt, a huszonöt éves orosz Andrej Rubljov egyáltalán nem nyert még mesterversenyt karrierje során, korábbi két döntőjét elveszítette, az egyiket éppen Monte-Carlóban. A tizenkilenc éves dán Holger Rune viszont tavaly a párizsi fedett pályás mesterversenyt megnyerte, egyedülálló módon öt top 10-es játékost győzött le a trófeáig vezető úton, köztük Rubljovot is.

RUNE, Holger; Rubljov ellen kapott ki döntőben
Holger Rune ezúttal nem tudott nyerni Andrej Rubljov ellen (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Azért a vereségért Rubljov idén, az Australian Openen visszavágott, az év első Grand Slam-tornájának egyik legdrámaibb meccsén.

Idén, Monte-Carlóban az ötödik kiemelt Rubljovnak volt könnyebb útja a fináléig, a tavalyi Garros-döntős Casper Ruudöt és a címvédő Sztefanosz Cicipaszt is eltakarította más az ágáról. Az orosz az elődöntőben az amerikai Taylor Fritz ellen szetthátrányból fordított.

A hatodik kiemelt Runénak is fordítania kellett a döntőbe jutásért, ráadásul kifejezetten későn fejezte be a Jannik Sinner elleni elődöntőjét a sok szombati eső miatt. Előtte viszont ő töltött kevesebb időt a pályán, Matteo Berrettini visszalépett kettejük nyolcaddöntőjétől, míg Danyiil Medvegyev öt döntőből álló sorozatát Rune kétszettes sikerrel állította meg a negyeddöntőben.

A finálét a helyszínen figyelte két Formula–1-es versenyző, a monacói Charles Leclerc és a francia Pierre Gasly is

Az első játszmában szoros küzdelmet láthattak. Rune a szett közepén brékelőnybe került, de ezt még nem tudta megtartani. 6:5-nél viszont ismét elvette orosz ellenfele adogatását, s ezzel szettelőnybe került.

Rubljov szettmérlege ezzel már 0-5-re módosult ATP 1000-s döntőkben, a 0-6-ot azonban sikeresen elkerülte. Fizikálisan az orosz tűnt erősebbnek, aki 6:2-es játszmával egyenlített.

A döntő játszma előtt mindketten rövid szünetre vonultak, s úgy tűnt, a néhány perc alatt Rune összeszedte magát, korai brékkel ellépett 3:0-ra. Rubljov azonban egyenlített, majd Rune 5:5-nél borzasztó hibákat elkövetve veszítette el az adogatását, s közben még a közönséggel is összeveszett.

Rubljov higgadtan kiszerválta a meccset, és karrierje legértékesebb trófeáját szerezte meg.

Az idei három mesterversenyből a másodikat nyerte orosz teniszező, Danyiil Medvegyev miami sikere után. Rune pedig tinédzserként már biztosan nem nyer salakos ATP 1000-s tornát, ugyanis a következő, madridi mesterverseny első napjaiban ünnepli majd huszadik születésnapját.

ATP 1000-s torna, Monte-Carlo, döntő

Rubljov (orosz, 5.)–Rune (dán, 6.) 5:7, 6:2, 7:5

Borítókép: Andrej Rubljov karrierje legnagyobb sikerét ünnepelhette Monte-Carlóban (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.